◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro08.07.2024
Comemorare Eminescu,
la Timișoara

Sâmbătă, 22 iunie 2024, ora 11,00, la Centrul Multifuncțional din Complexul Bastion Timișoara,  Filiala UZPR „Mihai Eminescu”, împreună cu poeți, scriitori, iubitori de cultură și artă din Zona de Vest a țării și nu numai se vor întâlni sub semnul geniului eminescian, pentru  a-l readuce în actualitate pe dragul nostru Emin… ca un gest de cinstire, prețuire a personalității sale în domeniile poezie, proză și în mod deosebit  al jurnalismului.
Simpozionul se va încheia cu un regal de poezie și cântec – protagoniști cantautorii Vasile Gondoci și Grigore Mâinea. De asemenea, participanții vor avea fericitul prilej de a vizita Muzeul POPA`S, din Complexul Bastion Timișoara.
Mulțumim C.J. Timiș.

Citește mai mult

Defensiva europeană cu Trump la Casa Albă (II)

Diplomatul nostru era puțin invidios pe americani, dar a uitat să spună că nimeni nu i-a oprit pe europeni să coopereze între ei, să investească masiv în cercetare – chiar cu sprijin american – și să creeze sisteme integrate proprii. Încercări au fost. dar timide după cum timid este și procesul de cooperare început după ,,momentul Ucraina’’. Ce poate să însemne Fondul european pentru apărare, de 8 miliarde de euro_pentru o perioadă de 6 ani: 2021-2027? Ar părea destul de mare însă este mai puțin de 1% din bugetul anual…

Citește mai mult

Prietenia…
Ce sentiment neprețuit!

Prietenia… Ce cuvânt frumos! Prietenia… Ce sentiment neprețuit! Și spun neprețuit pentru că nu există ceva să poată contrabalansa valoarea unui prieten adevărat! Ca oameni, avem mereu, de-a lungul anilor, mulți prieteni! Prieteni la grădiniță, prieteni la școală, prieteni la liceu, prieteni în fiecare etapă a vieții! Dar oare ce sită cerne acești oameni de care suntem înconjurați? Sinceritatea, toleranța, întrajutorarea, adevărul! Aceasta este sita! Și prieteni sunt acei oameni care rămân alături de noi. Acei oameni pe care nu-i îndepărtăm de noi atunci când intervine adevărul! Acela ți-e prieten,…

Citește mai mult

ONU. Prima conferință asupra societății civile și Summitul viitorului incluziv

Incluziunea și participarea sunt cele două direcții de urmat care au rezonat în luările du cuvânt ale participanților la Conferința Națiunilor Unite, desfășurată la oficiul ONU  de la Nairobi (Kenya), unde guvernele țărilor lumii au fost invitate pe 9 și 10 mai 2024 să asculte vocile bine plasate ale societății civile pentru a lucra la construirea unui viitor mai echitabil și mai durabil pentru populațiile africane (: reunind actori ai societății civile, reprezentanți guvernamentali, înalți oficiali ONU, tineri factori de schimbare, cadre universitare și alte părți interesate, Conferința ONU privind…

Citește mai mult

Și Dumnezeu a fost deportat în Bărăgan

18 iunie 2024, Parcul justiției din Timișoara, ora 11,00, Monumentul Foștilor Deportați în Bărăgan – aproape 200 de participanți au ținut a fi prezenți la comemorarea a 73 de ani de la deportarea bănățenilor (români, bulgari, sârbi, nemți, unguri, ucraineni) în gulagul românesc din Bărăgan. Acțiune inumană a regimului din vremea de tristă aducere aminte, produsă în noaptea de Rusalii, 17-18 iunie 1951, așa cum mi-a relatat  cu vădită amărăciune în suflet domnul Vichentie Maniov, conf. univ. ing. dr., un om cu o vastă experiență de viață, scriitor și un…

Citește mai mult

Argeș: Sărbătoarea Călușului, de Rusalii

Comuna Hârsești din județul Argeș aniversează 400 de ani de la prima atestare documentară. Cu acest prilej, duminică 23 iunie, are loc Ziua Comunei și Sărbătoarea Călușului, de Rusalii. Manifestarea tradițională de pe Valea râului Cotmeana este una de tradiție și se păstrează din generație în generație.  Astfel, și anul acesta, în Duminica Rusaliilor, gospodarii din mai multe comunități precum Hârsești, Bârla, Stolnici, Costești, Lunca Corbului, dar și din județele vecine – Olt, Teleorman, Dâmbovița sau Giurgiu – deschid larg porțile caselor și îi așteaptă pe vajnicii călușari, împreună cu…

Citește mai mult

Eminescu și Biserica Ortodoxă

Personalitatea complexă a poetului național este integrată în spațiul mioritic prin prelucrarea motivelor populare, dar și prin studierea și înțelegerea profundă a ortodoxiei, dedicându-i acesteia poezii remarcabile ca Rugăciune, Învierea, Colinde, Colinde. Premisa înțelegerii și studierii adevărurilor bisericești nu este întâmplătoare, în familia din partea mamei sale au existat trei mătuși care s-au călugărit la mănăstirea Agafton. Poetul și-a petrecut multe veri la această mănăstire, ascultând cântecele și slujbele bisericești, fiind interesat de poveștile și relatările mătușilor sale din viața monahală. În chilia monahei Fevronia, Eminescu se afla în 1875,…

Citește mai mult

Festivalul Ciocolatei
– Chocolate Saga

Între 14 și 16 iunie, Sala Palatului din București a fost locul unde s-a desfășurat unul dintre cele mai dulci evenimente ale anului: Festivalul Ciocolatei – Chocolate Saga. Acest festival, cel mai mare de acest gen din România, a adunat pasionații de ciocolată din toată țara pentru un weekend plin de savoare și distracție. Chocolate Saga a oferit vizitatorilor șansa de a gusta o varietate impresionantă de ciocolată delicioasă, de la cele mai fine praline belgiene până la ciocolată artizanală creată de maeștri ciocolatieri locali. Standurile au fost pline de…

Citește mai mult

73 de ani de la un cutremur social de proporții: deportarea în Bărăgan

S-au împlinit pe 18 iunie 2024, 73 de ani de la deportările în Bărăgan care, prin ineditul, amploarea, cruzimea și urmările lor nefaste în viața economică, socială și politică a României au avut dimensiunea unui adevărat cutremur social. Rar s-a întâmplat pe planeta Pământ ca un popor să fie atât de aspru pedepsit de propriii conaționali fără nici-un temei legal. În noaptea de Rusalii a anului 1951, pe 17/18 iunie, 40320 ( după cifrele oficiale, pentru că în realitate au fost mult mai mulți!) de locuitori din judeţele Timiş, Caraş…

Citește mai mult

Filiala Bacău a UZPR – partener media la „Zilele Culturii Călinesciene”
din Onești

Filiala „Marius Mircu” Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) s-a numărat printre partenerii media ai tradiționalei reuniuni culturale „Zilele Culturii Călinesciene” din municipiul Onești, care a ajuns în acest an la ediția LII și a fost organizată de Fundația Națională „G. Călinescu”. Manifestarea este dedicată ilustrului istoric, critic literar și romancier care în 1962 a vizitat tânărul oraș Onești și s-a declarat impresionat de atmosfera întâlnită și de calitatea oamenilor. Tot G. Călinescu a dat și un răspuns, atunci, și a nominalizat între cauze eterogenitatea și tinerețea a…

Citește mai mult

Renașterea unei voci.
O reverie literară în memoria Mirei Lupeanu

În dimineața însorită a zilei de 15 iunie 2024, Biblioteca Municipală Curtea de Argeș a găzduit un eveniment cultural remarcabil: lansarea a două cărți dedicate scriitoarei Mira Lupeanu. Cunoscută pentru activitatea sa de traducătoare din literatura chineză, Mira Lupeanu a fost omagiată prin prezența a numeroși invitați de seamă, printre care s-au numărat critici literari, diplomați, membri ai familiei și iubitori de literatură. Prof. dr. Mihaela I. Rădulescu, un nume recunoscut în critica literară contemporană, a avut onoarea de a prezenta două volume la care a lucrat vreme de aproape…

Citește mai mult

Catia Maxim în dialog cu Oana Anca Mihaela Glasu

„Albaneza e vie, bună și rea, frumoasă și tristă, veselă și posomorâtă.”   Oana Anca Mihaela Glasu a studiat la Facultatea de Filologie (secţia Lingvistică), Universitatea din Tirana (Albania), unde a obținut un master în lingvistică. Autoare a mai multor articole de specialitate, poezii, traduceri din albaneză apărute în revistele OltArt, Sintagme literare, Spaţii Culturale, Caligraf, Literadura, Parnas XXl, Mărturii culturale etc., prezentă în antologia „Cuvântul care uneşte” (editura Hoffman), a tradus din limba albaneză trei romane ale scriitorului Thanas Medi („Ultimul cuvânt al lui Socrat Buba”, „Markela”, „Umbra blestemată”,…

Citește mai mult