◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.07.2024

ONU. Prima conferință asupra societății civile și Summitul viitorului incluziv

Incluziunea și participarea sunt cele două direcții de urmat care au rezonat în luările du cuvânt ale participanților la Conferința Națiunilor Unite, desfășurată la oficiul ONU  de la Nairobi (Kenya), unde guvernele țărilor lumii au fost invitate pe 9 și 10 mai 2024 să asculte vocile bine plasate ale societății civile pentru a lucra la construirea unui viitor mai echitabil și mai durabil pentru populațiile africane (: reunind actori ai societății civile, reprezentanți guvernamentali, înalți oficiali ONU, tineri factori de schimbare, cadre universitare și alte părți interesate, Conferința ONU privind Societatea Civilă este principalul eveniment organizat sub auspiciile Națiunilor Unite privind societatea civilă, înainte de Summit-ul Viitorului, programat pentru septembrie 2024. Conferința la care ne referim a fost organizată de Departamentul pentru Comunicații Globale al Națiunilor Unite, Conferința Societății Civile s-a desfășurat sub motto-ul „Avem nevoie de tine, Societate Civilă”.

Amina Mohammed, secretarul general adjunct al ONU, într-un mesaj video difuzat în timpul evenimentului, a început prin a-și exprima sincerele condoleanțe victimelor inundațiilor devastatoare din Kenya și a reiterat angajamentul continuu al Națiunilor Unite de a sprijini guvernul kenyan în această perioadă grea: „Vocea puternică a societății civile ne arată cum, în fiecare zi, grupurile societății civile din întreaga lume lucrează neobosit pentru a promova obiectivele Națiunilor Unite – luptăm pentru justiție globală, justiție socială și pentru justiție climatică, pentru pace, pentru egalitate de gen, pentru drepturile omului și pentru ODD (Obiectivele Dezvoltării Durabile), suntem solidari cu oamenii vulnerabili și marginalizați. Această conferință demonstrează vocea puternică a societății civile, în ciuda amenințărilor tot mai mari și a spațiului mai redus de acțiune”.

 

Summitul viitorului incluziv

Conferința Societății Civile, de la Nairobi, a reafirmat că Summitul viitorului incluiziv din septembrie 2024 trebuie să rezoneze cu prioritățile, preocupările și așteptările societății civile. Summitul ONU asupra viitorului incluziv este o oportunitate generațională de a actualiza instituțiile internaționale și de a construi un multilateralism mai incluziv, care să servească interesele tuturor oamenilor de pe planeta noastră.

În deschiderea evenimentului, Maher Nasser, directorul Diviziei de Sensibilizare a Departamentului de Comunicații Globale al ONU, a menționat că la conferință s-au înscris peste 3.600 de reprezentanți ai societății civile din 2.750 de entități, precum și aproximativ 400 de reprezentanți din 64 de guverne, șapte organizații interguvernamentale, 37 de entități ale Națiunilor Unite și peste 100 de jurnalişti; 70% dintre cei care au participat provin din Africa și 40% dintre participanți sunt tineri, cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani. Clima a fost principala problemă discutată de tinerii înscriși la Conferința de la Nairobi…

Vorbind într-un mesaj video adresat participanților la conferință, Dennis Francis, președintele Adunării Generale a Națiunilor Unite, a spus: „Pentru ca Summitul viitorului incluziv să servească drept catalizator pentru o acțiune globală eficientă, avem nevoie de o colaborare puternică și de acceptarea celor direct implicați pentru a obține o acțiune orientată către acțiune. Referindu-se la documentele care se preconizează că vor fi elaborate la Summit-ul mențioant – „Future Compact, Global Digital Compact” și „Declarația privind generațiile viitoare” – Dennis Francis a mai adăugat: „avem nevoie ca Societatea Civilă să joace un rol esențial în acest proces. 

Guy Ryder, subsecretarul general al ONU pentru politici publice, a declarat că ideile, angajamentul și apelul la acțiune sunt esențiale pentru procesele care urmează: „Suntem cu toții foarte conștienți că trebuie să lucrăm împreună dacă vrem să avem vreo șansă de a face față provocărilor globale de astăzi – conflicte în curs și escaladarea tensiunilor geopolitice; multiplicarea crizelor umanitare; inegalitatea în creștere, urgența climatică și multe altele. Cooperarea și solidaritatea sunt necesare la toate nivelurile și pentru aceasta avem nevoie de sisteme, instituții și mentalități care să fie la înălțime și să reflecte realitățile contemporane. Îndemn pe toată lumea, în special pe tineri, să se implice și vă încurajez pe toți să vă intensificați angajamentul împreuncă cu guvernul din țara Dv.

 

„Vrem o schimbare reală”, au spus tinerii participanți

Unul dintre momentele principale ale sesiunii de deschidere a fost intervenția d-nei Karimot Odebode, unul dintre cei 17 lideri ai tinerilor prezenți la Conferința Societății Civile, care conduce o organizație a societății civile din Nigeria, care a citit poezia numită ”Călătoria înainte”, din care am spicuit următoarele idei: „Generația mea este obosită,/ Dar, ne dorim o schimbare reală!/ Ești gata să te angajezi pentru pace?/ Sunteţi gata?/ Pentru că eu sunt angajată/ Și tu ești?” Dna Odebode a mai subliniat că ”Societatea Civilă s-a reunit astăzi aici pentru a dezvolta o foaie de parcurs către un viitor durabil, iar liderii Societății Civile au o responsabilitate unică în modelarea viitorului progresului global și durabil”.

Florence Syevuo, a altă tânăr lider participantă, a subliniat cum conferința de la Nairobi reprezintă un apel din partea societății civile de a aborda o dată pentru totdeauna inegalitățile globale, în special cele dintre nordul și sudul global: „Nici o viitoare Conferință a Societății Civile nu ar trebui să aibă loc acolo unde ONU se află exclusiv în scopuri administrative… sperăm să putem vizita multe țări din sud”.

 

Ridicarea ștachetei multilateralismului

D-na Carole Agengo, copreședinte al Comitetului de planificare a Conferinței Societății Civile din 2024 și reprezentant regional pentru Africa al organizației HelpAge International, a declarat că societatea civilă din Sudul Global s-a confruntat cu provocări în accesarea conferinței în principal din cauza vizelor și a arătat cum ”Conferința actuală pune accent pe incluziune și participare. Este vital pentru organizațiile societății civile din țările poziționate în sudul planetei să colaboreze înaintea Summitului Viitorului”.

La rândul ei, d-na Nudhara Yusuf, celălalt copreședinte al Comitetului de planificare a conferinței, de la organzația Global Governance Innovation Network, a considerat că „Summitul Viitorului va avea loc într-un moment critic. La acest summit, societatea civilă va cere statelor membre ONU să ridice ștacheta pentru multilateralism. La rândul său, societatea civilă trebuie să fie pregătită să depășească limitele participării sale la procesele multilaterale și interguvernamentale”.

Conferința Societății Civile a inclus, de asemenea, 37 de ateliere, co-organizate de părțile interesate, inclusiv societatea civilă și entitățile ONU, la care au participat diverși reprezentanți, inclusiv state membre ale ONU. În atelierele menționate au avut discuții cu privire la recomandările societății civile privind Summitul Viitorului Inclusiv, Declarația generațiilor viitoare și Pactul digital global, precum și un dialog interactiv privind rezultatele propuse și problemele conexe. În a doua zi a Conferiței de la Nairobi a continuat dialogul interactiv cu tema „Rerindu-ne la summit și mai departe” – o discuție de grup, cu răspunsuri din partea agențiilor ONU, a grupurilor filantropice și a reprezentanților statelor membre ONU prezente. Sesiunea de închidere din 10 mai 2024 a avut loc în prezența Secretarului General al ONU, António Guterres și a Președintelui Republicii Kenya, William Ruto.

 

Emilian M. Dobrescu

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *