◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.07.2024

Să ne iubim marea noastră familie –
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România!

Timpul bilanțului! Parafrazând versurile poetului Marin Sorescu – vine o vreme când trebuie să tragem sub noi o linie neagră și să facem socoteala! Așadar, la trecerea celor patru ani de la ultima noastră Adunare Generală de alegeri, noi toți avem datoria de a încerca, cu maximă obiectivitate, o analiză, fie și succintă, a celor realizate, dar și a neîmplinirilor noastre.

De la bun început, cred că este important de spus că a sporit tot mai mult interesul pentru apartenența la această structură reperezentativă a breslei jurnalistice din România, concretizat, mai ales în ultimii ani, prin numărul din ce în ce mai mare de adeziuni pentru primirea în UZPR, – peste 700 – ca urmare a variatei multitudini de acțiuni și evenimente naționale și internaționale organizate de către noi, foarte multe dintre acestea în marja misiunii noastre asumate de utilitate publică. Aceasta dovedește o creștere a importanței și a recunoașterii UZPR în viața culturală și socială a României.

Părerile exprimate de noii membri primiți, dezbaterile avute în cadrul întâlnirilor în filialele noastre teritoriale au relevat o seamă de neîmpliniri, deficiențe și abiguități raportate la documentele programatice după care se conduce activitatea noastră – în primul rând, Statutul UZPR – ceea ce ne-a determinat să acordăm, în ultimii doi ani – o atenție specială îmbunătățirii acestora. Prin consultarea filialelor noastre, am adus o seamă de corecturi acelor texte care reglementează calitatea de membru al Uniunii, criteriile de alegere a organismelor de conducere, întărirea puterii decizionale a filialelor locale. Astfel, a fost adoptată în mod democratic, o nouă formă a Statutului UZPR, la Adunarea noastră Generală anuală. Îmbunătățirea acestor texte normative va continua prin adoptarea unor instrucțiuni de aplicare a acestora.

Mutarea centrului de greutate al activității UZPR și a deciziilor către filialele noastre locale este necesar să continue, ca o întărire a caracterului democratic al întregii activități a Uniunii. De altfel, acest spirit trebuie să guverneze constant soluțiile la dezbaterile noastre, schimbul de păreri trebuie să ne aparțină numai nouă, membrilor UZPR, nimănui altcuiva sau altor structuri administrative. Avem aceleași drepturi, toți suntem egali! Fiecare are dreptul la opinie, trebuie ascultat, trebuie respectat! Desigur, există și unele orgolii exagerate, dar și acestea trebuie luate în considerare, cu înțelegere colegială.

Sigur, nu vom ajunge atât de repede la principiul consensului în soluționarea problemelor noastre interne, dar hai să ni-l însușim, cu toții, pe cel democratic, care ne obligă la respectarea hotărârilor majorității! Așa să pășim mai departe prin ani! Să ne iubim marea noastră familie – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România! Să avem grijă de ea!

Cu regret ne aducem aminte, cu părere de rău și de momentele grele prin care am trecut cu toții, cu timp în urmă, prin dispariția colegului nostru, președintele Doru Dinu Glăvan. Eveniment tragic, dar care, totuși, nu a condus la un hiatus al activității noastre, ci, dimpotrivă, ne-a mobilizat pentru a o continua în spiritul încetățenit de cel dispărut. Nu-l vom uita!

 

Sorin Stanciu

președinte al UZPR

(Revista UZP, nr. 34/2024)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *