◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.07.2024

Defensiva europeană cu Trump la Casa Albă (II)

Diplomatul nostru era puțin invidios pe americani, dar a uitat să spună că nimeni nu i-a oprit pe europeni să coopereze între ei, să investească masiv în cercetare – chiar cu sprijin american – și să creeze sisteme integrate proprii. Încercări au fost. dar timide după cum timid este și procesul de cooperare început după ,,momentul Ucraina’’. Ce poate să însemne Fondul european pentru apărare, de 8 miliarde de euro_pentru o perioadă de 6 ani: 2021-2027? Ar părea destul de mare însă este mai puțin de 1% din bugetul anual de apărare al Statelor Unite.

 

Trump este un om de afaceri… imprevizibil

În altă ordine de idei, cred că în modul de abordare a politicii externe americane, cu Trump la Casa Albă, se va produce totuși o schimbare.  Locul unui sistem de relații în context multilateral, promovat de administrațiile de până acum, va fi luat de un cumul de relații bilaterale. Atât peste Atlantic, cât și peste Pacific. Psihologia sa de om de afeceri îl va conduce spre acest mod de lucru, așa cum s-a văzut în primul său mandat. Generic vorbind, în Europa – pentru că despre asta discutăm – această abordare ar fi contraproductivă. Cei din estul continentului – Polonia în primul rând, urmată de statele baltice și de noi, românii – vor prefera un dialog direct cu Washingtonul. Dacă acestei situații ipotetice îi asociem schimbările, uneori imprevizibile, de atitudine ale lui Trump în relațiile internaționale – inclusiv în raporturile cu Moscova – panorama se schimbă complet, din roz în albastru. Rămânând în această paradigmă, dacă Joe Biden va avea un al doilea mandat, Casa Albă se va orienta, probabil, spre o soluție negociată a conflictului din Ucraina. Recentul ajutor votat de Congres ar putea aduce Kievul, contrar aparențelor din ultimele săptămâni, pe o poziție ceva mai solidă în acest context. O reducere a sprijinului, anunțată mereu de Trump –  trebuie să recunoaștem, cu mai puțină insistență în ulima vreme – va zgudui nu numai Ucraina ca stat ci și o bună parte din Uniunea Europeană. În aceste condiții, Rusia – chiar dacă s-ar opri acolo unde este acum din punct de vedere militar – își va dubla potențialul distructiv, inclusiv la nivel geopolitic, asupra axei Helsinki-Varșovia-București, incluzând aici și statele baltice.

 

Despre Rex Tillerson și unele concluzii

În cercul de susținători apropiați ai fostului președinte se vehiculează ideea revenirii – în cazul unei victorii, în toamnă – a lui Rex Tillerson în funcția de secretar de stat. Acesta, ca director al companiei Exxon Mobil, a colaborat cu guvernul Federației Ruse și l-a cunoscut pe Vladimir Putin. Kremlinul nu-l consideră un dușman. Analiștii spun că Tillerson ar putea deveni un gen de mediator în conflictul din Ucraina cu soluții acceptate de Moscova. Mai mult, ar putea contribui la redefinirea relației Rusia – Statele Unite, după încheierea conflictului. Sincer vorbind, nu cred că Tillerson se va întoarce la Departament după ce l-a criticat zdravăn pe Trump în 2018, când a părăsit administrația. Singura rațiune ar fi legată de relația sa specială cu Moscova. Probabil, pe acest segment, se va înțelege cu „prietenul Donald’’. Sunt de vârste apropiate…

Mulți lideri republicani – majoritatea, de altfel – au o viziune negativă despre China, pe care, cu multă îngăduință ar numi-o ,,competitor’’ sau ,,rival’’ așa cum apare în documentele administrației Biden-Harris. O viziune negativă au și despre europeni, dar luați ca prieteni. Democrații sunt mai puțin categorici, mai reținuți în abordarea celor două importante probleme de politică externă. Numai că, în ipoteza revenirii lui Trump la Casa Albă, republicanii vor prelua administrația și ,,chestiunea chineză’’ va fi destinatara celor mai importante resurse ale Americii. Europa se va mulțumi cu sprijinul Celui de sus. 

Ca să revin la subiect, perspectiva unui al doilea mandat al lui Trump trebuie să-i convingă pe europeni că nu mai este timp pentru discuții în jurul apărării comune continentale. Începând cu 2025, sprijinul militar american va intra în „recesiune’’.

 

George Miloșan

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *