◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.07.2024

Filiala Bacău a UZPR – partener media la „Zilele Culturii Călinesciene”
din Onești

Filiala „Marius Mircu” Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) s-a numărat printre partenerii media ai tradiționalei reuniuni culturale „Zilele Culturii Călinesciene” din municipiul Onești, care a ajuns în acest an la ediția LII și a fost organizată de Fundația Națională „G. Călinescu”. Manifestarea este dedicată ilustrului istoric, critic literar și romancier care în 1962 a vizitat tânărul oraș Onești și s-a declarat impresionat de atmosfera întâlnită și de calitatea oamenilor. Tot G. Călinescu a dat și un răspuns, atunci, și a nominalizat între cauze eterogenitatea și tinerețea a mii de oameni care au venit la Onești să construiască o mare platformă industrială și noul oraș. La reuniunile de la Onești au venit, în cei 52 de ani, cei mai importanți reprezentanți ai literaturii și culturii românești – titani ai acestor domenii contemporane.

 

Această ediție a reuniunii a avut loc în prezența poetului, profesorului și promotorului cultural C. Th. Ciobanu, președintele fondator al Fundației „G. Călinescu” și care a poziționat Oneștiul în fruntea listei de evenimente culturale din România. Președintele executiv al Fundației este, acum, prof. dr. Emilia Boghiu, ea însăși scriitoare și publicistă.

Evenimentul s-a desfășurat timp de două zile (14 și 15 iunie) la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti”, organizat în parteneriat cu Primăria Onești și în colaborare cu Institutul de Istorie și Teorie Literară (IITL) „G. Călinescu” din București și Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” din Onești.

Manifestările au debutat la Colegiul „Cantemir” cu o sesiune de prezentări de carte și de publicații literare și culturale organizată sub titlul „Fenomenul cultural la zi”. A avut loc o veritabilă „Ștafetă a cărților”, în care Florina Pârjol a vorbit despre volumul „Iorgu” al lui Adrian Jicu, membru al Filialei Bacău a UZPR, iar despre volumul „Păpădia electrică” și „Scrâșnetul dinților”, scrise de Șerban Axinte, a vorbit chiar Adrian Jicu.

În aceeași sesiune de prezentări, ziariștii, scriitorii și publiciștii Carmen Mihalache, Ștefan Radu, Dumitru Brăneanu, Mădălina Miron și Darius Oprea au vorbit despre publicațiile „Ateneu”, „Foaia de cultură Luminile Locului” și revista „Divanul” – care apar la Bacău, la Onești și la Comănești.

Reuniunea principală a „Zilelor Culturii Călinesciene” au avut loc la Biblioteca „Rosetti”, la care au participat primarul Adrian Jilcu, prof. univ. dr. Lucian Chișu – directorul IITL, Dumitru Brăneanu – președintele Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, prof. dr . Ionel Oprișan – fost cercetător științific la IITI (inclusiv sub conducerea lui G. Călinescu), director general al Grupului editorial Saeculum I.O și generalul Vasile Jenică Apostol – vicepreședinte al Fundației.

Reuniunea a fost deschisă cu salutul primarului Adrian Jilcu și de alocuțiunile prof. dr. Emilia Boghiu și Ionuț Tenie – directorul Bibliotecii „Rosetti”. Tot la deschidere, prof. dr. Bogdan Romandaș, vicepreședinte al Fundației, a făcut un interesant și documentat istoric al reuniunilor „Zilele Culturii Călinesciene”, manifestări care au debutat în 1969.

Un moment emoționant a fost cel în care a fost acordat „Premiul pentru întreaga carieră” poetului, profesorului și promotorului cultural C. Th. Ciobanu, distincție înmânată de primarul Oneștiului, în aplauzele și uralele îndelungate ale întregii asistențe. Iar secretarul general al Fundației „Călinescu”, prof. Gabriel Fornica-Livada, a făcut un portret și un Laudatio celui premiat.

 

Iar pentru că pe 19 iunie s-au împlinit 125 de ani de la nașterea lui G. Călinescu, reuniunea de la Onești a găzduit și un veritabil colocviu omagial, la care au vorbit prof. univ. dr. Nicolae Mecu (prin transmisie online), prof. univ. dr. Lucian Chișu, conf. univ. dr. Ioan Dănilă și dr. Ionel Oprișan.

La final a avut loc vernisajul expoziției de sculptură „In memoriam Vlad Ciobanu”, ai cărei curatori au fost Ion și Alexandru Ciobanu, și despre care au vorbit Emilia Boghiu, Ion Ciobanu și Gabriel Fornica-Livada. Vernisajul a fost urmat de un concert cameral de vioară și pian susținut de Raluca Dobre și Edit Arva, din Iași.

 

Călinescu recitit

Organizatorii „Zilelor Culturii Călinesciene” și-au propus, în acest an, să dezbată și aspectele care au marcat și încă marchează opinii cu privire la opera marelui G. Călinescu. Au organizat un colocviu, moderat de Lucian Chișu, în care și-au exprimat astfel de opinii criticii literari Șerban Axinte, Adrian Jicu, Iuliana Barna, Ștefania Mihalache, Ionel Oprișan, Florina Pîrjol și Sorina Rîndașu, dar au venit unele opinii și din sală.

Colocviul a fost precedat de o evocare a personalității regretatului prof. univ. dr. Dumitru Irimia, lingvist și filolog , eminescolog și autor al unor gramatici și studii universitare de stilistică funcțională a limbii române. Prezentarea a fost făcută de Emilia Boghiu și Lucian Chișu.

Și pentru că nu au putut fi ocolite nici acum accentele referitoare la efectele de până acum sau cele viitoare ale tehnologiei AI, un experiment interesant a fost făcut de Ion Vaciu (Founder / President la Digital Transformation Council Romania), propus participanților chiar pe propriile telefoane mobile.

 

„Poetul în cetate”

Tradiția „Zilelor Culturii Călinesciene” s-a remarcat în fiecare an și prin impresionantele recitaluri de poezie susținute chiar de autori, între care au fost mereu și mari nume ale acestui gen literar. Și în acest a avut loc un astfel de recital, susținut de Șerban Axinte, Adrian Ierulescu, Ștefania Mihalache, Sorina Rîndașu, Constanța Caităr, Cornel Galben, surprinzătoarea Doina Ionescu, Cristina Iscru, Ion Moraru, Celestina Mitroiu, Ștefania Pușcalău și Andrei Spoială – unii dintre ei și membri ai UZPR. Din buchetul de poeme nu a lipsit unul al cărui autor este chiar C. Th. Ciobanu.

 

Petru Done

Filiala Bacău a UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *