◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.07.2024

Jurnalismul, „o carieră
care oferă recompense ce nu pot fi reduse la bani”

Volumul The Journalist’s Predicament, bazat pe o cercetare realizată de Matthew Powers și Sandra Vera-Zambrano, relevă un adevăr teribil: tot mai puțini tineri percep o viață în industria știrilor ca pe o carieră demnă. Descoperirile sunt cu atât mai grave cu cât, pe de o parte, jurnalismul este o profesie care fără vocație, abnegație și efort constant nu se poate face, iar pe de altă parte, este o profesie de importanță capitală pentru orice democrație.

 

„Punctul zero” pentru criza vocațiilor

Ca ocupație, asemenea îngrijirii medicale sau predării, jurnalismul implică obligatoriu vocație. Bazată pe angajamente personale puternice, este o activitate conectată la valori mai înalte: lupta împotriva nedreptății, transmiterea de cunoștințe, slujirea cauzei democrației.

În timp ce aceste locuri de muncă nu au fost niciodată plătite deosebit de bine, astăzi este și mai rău din această perspectivă. „Jurnalismul, în multe privințe, reprezintă punctul zero pentru criza cu care se confruntă vocațiile contemporane. Salariul mediu din 2023 al jurnaliștilor, de 57.500 de dolari, nu a ţinut pasul cu inflaţia. Securitatea locurilor de muncă, după cum sugerează disponibilizările din ultima vreme, este aproape inexistentă. În interiorul sau în afara redacțiilor, această muncă implică de obicei ore mai lungi și mai multe cerințe”, punctează Powers, profesor de Comunicare la Universitatea din Washington.

 

Conectarea la valori superioare încă atrage

În acest context, nu este deloc surprinzător că unii profesioniști decid să părăsească jurnalismul sau să evite complet o carieră în domeniu. Locurile de muncă din sectorul relații publice plătesc substanțial mai mult și implică ore fixe și mai multă stabilitate.

Pe de altă parte, poate surprinzător, rămân, totuși, oameni care găsesc încă atrăgător lucrul în jurnalism; în mare parte pentru că jurnaliștii aspiranți sunt conștienți de problemele cu care se confruntă industria, dar, cu toate acestea, sunt dispuși să sacrifice un salariu mai bun și securitatea unui alt job pentru o muncă ce permite exprimarea de sine și se conectează la valori superioare. „Mulți dintre jurnaliștii cu care am vorbit în timpul cercetării cărții găsesc modalități de a gestiona dezamăgirile și rămân fideli principiilor care i-au atras inițial. Pentru moment – și pentru viitorul previzibil – dezvoltarea mai probabilă nu este dezinteresul, ci o luptă pentru a avea o carieră mai bună în jurnalism. Persistența acestor oameni, în ciuda tuturor condițiilor vitrege, evidențiază ceva important despre jurnalism: este o carieră care oferă recompense ce nu pot fi reduse la bani”, adaugă Matthews. (Roxana Istudor)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *