◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.07.2024

Argeș: Sărbătoarea Călușului, de Rusalii

Comuna Hârsești din județul Argeș aniversează 400 de ani de la prima atestare documentară. Cu acest prilej, duminică 23 iunie, are loc Ziua Comunei și Sărbătoarea Călușului, de Rusalii.

Manifestarea tradițională de pe Valea râului Cotmeana este una de tradiție și se păstrează din generație în generație. 

Astfel, și anul acesta, în Duminica Rusaliilor, gospodarii din mai multe comunități precum Hârsești, Bârla, Stolnici, Costești, Lunca Corbului, dar și din județele vecine – Olt, Teleorman, Dâmbovița sau Giurgiu – deschid larg porțile caselor și îi așteaptă pe vajnicii călușari, împreună cu fiii și oaspeții, acasă, în vatra satului din zona de sud a României.

 Dar comuna Hârsești, aflată în sărbătoare, este și gazda evenimentului sub genericul  Sărbătoarea Călușului de Rusalii.

Primarul localității, Ionel Moloiu, cel care a câștigat un nou mandat în fruntea comunei cu un procent de aproape 92%, având cel mai bun procent din județ și al doilea pe țară,  spune că „va fi o sărbătoare frumoasă, cu dansuri, muzică și voie bună, până noaptea târziu”. „Noi organizăm această manifestare de peste 12 ani și vrem să readucem în atenția tinerilor dansul călușeresc și tradiția de Rusalii, însă călușul, acest dans ancestral, se joacă pe meleagurile noastre de pe vremea dacilor”, ne-a precizat prof. Loredana Costache, directorul Căminului Cultural din localitate.

Manifestările de la Hârsești încep cu decernarea diplomelor de longevitate și fidelitate în căsnicie cetățenilor din comunitate care au împlinit 50 de ani sau mai mulți de căsnicie, apoi continuă cu spectacole folclorice din care nu lipsește dansul călușarilor.

Participă Ansamblurile de Căluș și de Dansuri populare ale așezămintelor culturale din localitățile argeșene Mioveni, Curtea de Argeș, Costești, Călinești, Albeștii de Argeș, Boteni, Bogați, Popești, Bârla, Stolnici și din comunele vecine Corbu, Optași, Colonești, din județul Olt, Ceata de călușari și Formația de dansuri populare „Doruri de câmpie” -Căminul Cultural Hârsești, Ansamblul de dansuri populare „Doina Argeșului” – Centrul De Cultură și Arte Argeș.

De asemenea, vor fi și recitaluri muzical-instrumentale și vocale oferite de Taraful Cătălin Iancu și soliștii George Mărgineanu, Letiția Boroi Vișoiu, Gabriela Argeșanu și                 Ștefania Strejescu.

Invitat în spectacol va fi  interpretul de muzică populară Gelu Voicu.

Manifestările se desfășoară pe o scenă special amenajată în aer liber și se vor încheia la ceas de seară cu un foc de artificii.

Prezintă: Loredana Costache și Constantin Pașol, de la Radio România Antena Satelor.

 

   Constantin Pașol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *