◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.07.2024

România la a 25-a
ediție a Smithsonian Folklife Festival

Prin intermediul distinsei doamne Marilena Rotaru am primit din partea la fel de distinsei doamne Simona Mirela Miculescu – președinta Conferinței generale a UNESCO – următorul material referitor la cea de-a 25-a ediție a Smithsonian Folklife Festival, desfășurat în prima săptămână a lunii iulie 2024, la Academia Română, în București: „Am fost onorată să susțin astăzi, la Academia Română, un discurs în cadrul Conferinței „România la Smithsonian Folklife Festival – a 25-a aniversare, 1999 – 2024! La inițiativa Academiei Române și a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a fost celebrată, la un înalt nivel, participarea istorică a României la prestigiosul festival de talie internațională, ocazie de a vorbi despre diplomație culturală, precum și de a reflecta asupra perspectivelor tradițiilor, patrimoniului cultural și artizanatului autohton din România, în prezența unor pionieri ai acestui demers istoric și a unor somități ale vieții culturale, academice și diplomatice.

Prezența României la Festivalul Smithsonian în anul 1999 a fost un succes remarcabil pentru țara noastră în plan internațional și un pilon al dimensiunii culturale a Parteneriatului strategic dintre România și SUA. Începând cu anul 1995, de când datează ideea celui care se află la originea acestei inițiative (prof. univ. dr. Eliot Sorel) echipe întregi de diplomați, actori instituționali și non-instituționali s-au dedicat cu abnegație acestui țel pentru ca România să strălucească în fața celor peste 1 milion de spectatori ai festivalului.

Momentul istoric a fost cu atât mai relevant cu cât, simultan, tot în 1999, a avut loc o conferință Smithsonian-UNESCO, prilej istoric de evaluare a impactului Recomandării UNESCO din 1989 privind Tradiția Culturală și Folclorul prin împuternicirea comunităților locale și cooperare internațională.

În cadrul discursului meu, am subliniat vocația globală a patrimoniului nostru și am vorbit despre diplomație culturală. România deține un potențial unic ca, prin industriile sale creative dinamice, să valorifice valențele excepționale ale tradiției și artizanatului autohton. Am mărturisit că, sub egida Președinției istorice a Conferintei generale a UNESCO pe care o dețin în acest moment, consolidarea unor perspective de plasare a culturii ca pilon al dezvoltării durabile, ca sursă de vitalitate pentru proiectele economice cu potențial de a transforma societățile în care trăim și ca promotor al păcii reprezintă o prioritate absolută pentru mine.

Am dorit să se afle că, în calitate de Președintă a organului suprem de decizie al UNESCO, am demarat și un proiect-far al mandatului meu: revitalizarea cooperării intelectuale în plan global și salvarea Arhivelor UNESCO.

Inițiativa mea a fost generată de faptul că celebrăm anul acesta 100 de ani de când Adunarea Generală a Ligii Națiunilor a adoptat înființarea unui Institut Internațional de Cooperare Intelectuală (IICI) – precursorul UNESCO. Misiunea Institutului a fost să contribuie la promovarea cooperării intelectuale între state și să acționeze ca structură executivă în implementarea deciziilor Comitetului Internațional pentru Cooperare Intelectuală al Ligii, printre ai cărui membri se numărau Albert Einstein, Marie Curie, sau Paul Valéry, și al cărui secretar era academicianul român George Oprescu. IICI a jucat un rol cheie în crearea unei platforme pentru cooperarea dintre intelectuali, savanți, scriitori, artiști, oameni de știință și factori decizionali din întreaga lume și a lăsat o amprentă profundă asupra diverselor sectoare de activitate, inclusiv în educație, cultură și știință. Îmi propun – și am deja planuri concrete – să perpetuez moștenirea sa, încercând să contribuim la modelarea și revigorarea peisajului cooperării intelectuale globale.”

La conferință au participat președintele Academiei Române Ioan-Aurel Pop, fostul președinte al României, Emil Constantinescu, rectorul Universității Babeș Bolyay din Cluj, Daniel David, ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, consilierul prezidențial Diana Loreta Păun, foști și actuali miniștri care au luat cuvântul, personalități din lumea academică și universitară, un numeros și select public. Felicitări tuturor!

 

Ileana Mateescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *