◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.06.2024
Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Unirii

Pe 15 mai 1873, departe de țara pe care a iubit-o nespus și sub domnia căruia începea procesul de modernizare a României, la Heidelberg, în Germania, se stingea din viață domnitorul care a făcut unele dintre cele mai mari reforme în societatea românească, Alexandru Ioan Cuza. A fost deopotrivă iubit de popor și urât de oligarhia politică, mai ales de către liberali și de către marii latifundiari din Principalele Române, cu precădere de către cei cu origini fanariote. El s-a stins în exil, înainte de vreme potrivit apropiaților săi, fiind foarte…

Citește mai mult

„Sunt dornic în a continua permanent dezvoltarea mea
în chirurgia minim invazivă, mai ales în cea robotică”. De vorbă cu medicul primar, dr. Vlad Horia SCHITCU – Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca

– Să începem discuția prezentându-ne, pentru cei care nu vă cunosc, cele mai semnificative date biografice. – Orașul meu natal este Oradea, pe care am fost nevoit să-l părăsesc în anul 2004, după ce am absolvit Colegiul Național Emanuil Gojdu și m-am hotărât să studiez medicina. A fost un moment important în dezvoltarea mea profesională pentru că am ales să părăsesc zona de confort și siguranță pe care aș fi avut-o în Oradea și m-am decis să urmez cursurile Facultății de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, instituție care în domeniul…

Citește mai mult

Spectacolul
„De la Macedonski la Maria Tănase”, în cadrul Festivalului Internațional „Alexandru Macedonski” 2024, ediția a VI-a

Vineri, 24 mai 2024, la ora 18.00, pe scena Liceului de Arte „Marin Sorescu” din Craiova va avea loc spectacolul multimedia „De la Macedonski la Maria Tănase”. Acest spectacol desfășurat în cadrul ediției a VI-a a Festivalului Internațional „Alexandru Macedonski”, aduce în prim-plan valori artistice naționale, oferind publicului un regal cultural  printr-un omagiu adus marelui poet Alexandru Macedonski și Mariei Tănase, Pasărea măiastră a cântecului românesc. Programul artistic va începe cu un grup de elevi instrumentiști coordonat de prof. Nicolae Streață și un recital muzical susținut de tânara talentată artistă…

Citește mai mult

Marile îngrijorări ale jurnaliștilor în 2024:
AI generativă, menținerea credibilității,
lipsa de personal și de resurse, dezinformarea

Mulți editori au adoptat o abordare prudentă în ceea ce privește utilizarea inteligenței artificiale (AI) generative pentru conținutul publicat, sfătuindu-și jurnaliștii să nu facă acest lucru până când nu vor fi create îndrumări complete. Ca urmare, aproximativ 53% dintre cei 3.016 jurnalişti din 19 pieţe chestionaţi pentru raportul anual Cision State of the Media susțin că nu folosesc „deloc” inteligența artificială generativă (ChatGPT și Bard) – doar 5% apelează la aceste instrumente „des”, iar aproximativ 12% le folosesc într-o „cantitate moderată”, cu 28% utilizându-le „puțin”.
Dintre jurnaliștii care au folosit instrumente generative de inteligență artificială în munca lor, 23% afirmă că au cercetat astfel anumite subiecte, 19% că a ajutat la crearea schițelor de conținut, iar 13% că le-au utilizat pentru a crea idei noi de povești.
Potrivit pressgazette.co.uk, raportul de anul trecut nu a inclus întrebări comparabile, deoarece sondajul a fost realizat la doar două luni după lansarea ChatGPT, în noiembrie 2022. Analiza din 2023 a prezentat câteva preocupări timpurii cu privire la AI, considerându-se în general că jurnaliştii care se ascund de inovaţii precum ChatGPT „sunt în dezavantaj” și că este important ca profesioniștii media să fie „conștienți de oportunitățile și capcanele AI”.

„Echilibrarea relatării pe subiecte importante cu presiunea…

Citește mai mult

Satu Mare, punctul
de lansare a unei cărți cu 500 de aforisme scrise
de Nietzsche

Într-o atmosferă destinsă, miercuri seară, 15 mai 2024, la Terasa Mega din Satu Mare a fost lansat volumul inedit „Măruntaiele minții se află în inimă”, de Friedrich Nietzsche, tradus și prefațat de scriitorul sătmărean Vasile Andreica. Evenimentul s-a bucurat de prezența unor invitați speciali, respectiv medicul psihiatru dr. Lia Ardelean, actorul Carol Erdos și reprezentanții editurii Rocade, editorul Remus Octavian Câmpean și Ioana Paul – redactor de carte. Vasile Andreica, cel care a tradus și a făcut cuvântul introductiv la ineditul caiet, a adus în fața publicului prezent contextul scrierii…

Citește mai mult

A apărut revista „Muzeul Presei Românești”, nr. 2 (14) / aprilie-iunie 2024

Avem plăcerea de a prezenta cititorilor noștri cel mai recent număr al revistei „Muzeul Presei Românești”, o publicație trimestrială dedicată culturii, educației și jurnalismului de atitudine. Continuând tradiția presei românești, sub patronajul spiritual al lui Mihai Eminescu, această revistă apare sub auspiciile Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
Revista își deschide paginile pentru contribuțiile jurnalistice ale confraților noștri, constituind un jurnal digital al actualității pentru cei care promovează valorile perene ale scrisului gazetăresc. Editorialul acestui număr, intitulat „Presa în universul revoluției informatice”, explorează noile tendințe și evoluții în jurnalismul contemporan, relevând impactul presei online asupra paradigmelor tradiționale.
Continuând seria de dezvăluiri biografice despre Mihai Eminescu, Dan Toma Dulciu aduce în premieră un fapt necunoscut din viața poetului: participarea sa într-un complet de judecată la Iași, în anul 1876.
Un interviu fluviu cu dr. George Coandă, Professor Honorificus/Universitatea „Valahia” din Târgoviște, o personalitate marcantă a jurnalismului românesc, îmbogățește cititorul cu informații dintr-o carieră jurnalistică exemplară de aproape șapte decenii.
Laura Hant, președinta Asociației „Mihai Eminescu” din Viena, evocă momente din activitatea sa remarcabilă în fruntea acestei organizații culturale, aducând un omagiu personalității lui Eminescu.
George Roca, jurnalist român din Australia, ne prezintă portretul inventatorului și cercetătorului…

Citește mai mult

„Sotomayor m-a învățat cum
să semnez autografe”. Interviu cu atleta Alina Rotaru-Kottmann, calificată la JO de la Paris

De peste un deceniu, Alina Rotaru-Kottmann  (n. 5 iunie 1993, București, România) este cea mai valoroasă atletă română. Cele mai importante rezultate ale atletismului românesc din ultimii ani, în proba de săritură în lungime,  îi aparţin. În anul 2009, a obținut medalia de argint la Campionatul Mondial de Juniori (U18) de la Brixen. La prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Tineret (2010) a cucerit argintul, după o săritură de 6,38 m. În 2016, a participat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, iar în 2020 la cele desfăşurate în…

Citește mai mult

O lecție de jurnalism
la Liceul Teoretic „Traian Vuia” din Făget, Timiș

Joi, 16 mai a.c. la Liceul Teoretic „Traian Vuia” din Făget s-a pus în aplicare primul pas în programul „Întâlniri cu elevii de liceu din Banat”, inițiat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala „Mihai Eminescu” Timișoara. Patru membri a acestei filiale s-au prezentat în fața elevilor de liceu, clasele a XII-a, cu diverse probleme legate de profesia de jurnalist. Gheorghe Lungu și-a exprimat bucuria despre revigorarea presei rurale. A prezentat periodicul „Foaia săcoșană”, al cărei redactor-șef este din 2012. Periodicul trimestrial apare cu regularitate și prezintă comunitatea din…

Citește mai mult

ONU și rezoluția
cursei înarmărilor
în Spațiul Cosmic 

Pe 24 aprilie 2024, Consiliul de Securitate al ONU nu a reușit să adopte un proiect de rezoluție care ar fi cerut tuturor statelor să prevină o cursă a înarmărilor în Spațiul Cosmic, din cauza dreptului de veto al Rusiei (https://news.un.org/fr/story/2024/04/1145066): textul prezentat de Statele Unite și Japonia a primit 13 voturi pentru, 1 împotrivă (Rusia) și o abținere (China). Întrucât Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate și are drept de veto, proiectul de rezoluție nu a fost adoptat. Proiectul de rezoluție era destinat să reglementeze utilizarea armelor…

Citește mai mult

Jurnaliștii slovaci se tem
de „o represiune împotriva vocilor independente”

Jurnaliştii din Slovacia se tem că tentativa de asasinare a premierului ţării, Robert Fico, ar putea duce la şi mai multă polarizare şi la o represiune împotriva vocilor independente. În orele după ce Fico a fost împușcat, mai mulți politicieni de rang înalt din coaliția de guvernământ au dat vina pe mass-media independentă și pe opoziție pentru incident.„Din cauza dumneavoastră (media liberală), de patru ori prim-ministru Robert Fico, cel mai important om de stat din istoria modernă a Slovaciei, luptă în prezent pentru viața lui”, a spus Ľuboš Blaha, vicepreședintele…

Citește mai mult

Statul rus, reclamat la Curtea Constituțională pentru „acțiunea insuficientă pentru reducerea emisiilor naționale de gaze cu efect de seră”

Curtea Constituțională a Rusiei ia în considerare o cerere formulată de 18 persoane și de ONG-ul Ecodefense, potrivit căreia acțiunea insuficientă a statului rus pentru reducerea emisiilor naționale de gaze cu efect de seră le încalcă drepturile la viață, sănătate și un mediu sănătos. Reclamanții au solicitat anterior instanței supreme a Rusiei să examineze politica națională în materie de climă, dar aceasta a refuzat să accepte cazul. Apoi au depus o nouă cerere, la Curtea Constituțională. „Insistăm în acest caz că actuala politică climatică a Rusiei este prea slabă și…

Citește mai mult

CPJ cere încetarea impunității în cazul uciderii jurnalistului Ahmed Rilwan și a bloggerului Yameen Rasheed, din Maldive

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) s-a alăturat celor 11 organizații partenere pentru a solicita Comisiei Prezidențiale pentru Decese și Dispariții din Maldive (DDCom), noului președinte, Mohamed Muizzu, și Comisiei pentru Drepturile Omului din țară să se asigure că rezultatele investigațiilor DDCom sunt dezvăluite familiilor victimelor și făcute publice înainte de dizolvarea preconizată pe 31 mai. Potrivit cpj.org, DDCom, înființată de fostul președinte Ibrahim Mohamed Solih în 2018 pentru a investiga crimele, disparițiile și răpirile nerezolvate sub guvernul anterior, nu și-a publicat rapoartele complete de investigație privind dispariția și uciderea jurnalistului…

Citește mai mult