◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.06.2024

O lecție de jurnalism
la Liceul Teoretic „Traian Vuia” din Făget, Timiș

Joi, 16 mai a.c. la Liceul Teoretic „Traian Vuia” din Făget s-a pus în aplicare primul pas în programul „Întâlniri cu elevii de liceu din Banat”, inițiat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala „Mihai Eminescu” Timișoara.

Patru membri a acestei filiale s-au prezentat în fața elevilor de liceu, clasele a XII-a, cu diverse probleme legate de profesia de jurnalist.

Gheorghe Lungu și-a exprimat bucuria despre revigorarea presei rurale. A prezentat periodicul „Foaia săcoșană”, al cărei redactor-șef este din 2012. Periodicul trimestrial apare cu regularitate și prezintă comunitatea din Sacoșu Mare, comuna Darova, județul Timiș. Pe lângă această prezentare a mai spus despre importanța presei într-o democrație și despre modul cum trebuie înțeleasă această meserie în raportul dintre cetățenii și instituțiile statului. Jurnalistul și-a prezentat ultima carte „Alte câteva poezii târzii”, apărută la Editura „Eurobit” în 2023 și „Glosar săcoșan – vorbe de la noi și nu numai”, ediția a II-a, apărută la aceeași editură.   

Ioan Ionescu s-a referit la implicațiile politice și sociale a profesiei de jurnalist și mai ales la legalitatea știrilor și articolelor publicate. Pornind de la expresia că „Presa este câinele de pază a democrației” a arătat că jurnaliștii trebuie să respecte legea și să fie foarte atenți despre modul în care scriu și prezintă anumite anchete de investigație. A mai prezentat și un scurt referat al istoriei presei bănățene, aducând în actualitate importanța orașului Lugoj, care prin renumitul jurnalist Valeriu Braniște, mai multe decenii a fost centru spiritual al Banatului.  A subliniat importanța ziarului „Drapelul” pentru românii din Banatul istoric și despre presiunea autorităților austro-ungare față de lupta dusă de ziarele românești pentru emanciparea națională.

Constantin Aurel Muntoiu a prezentat o temă ca o punte spirituală legătură între religie și români și cum se regăsește modul creștinesc de a face bine în publicațiile religioase, care după 1990 au început să se înmulțească. Tot mai multe biserici comunică cu enoriașii prin diverse periodice, iar această legătură întărește comunitatea.

Nicolae Toma, vicepreședintele Filialei „Mihai Eminescu” din Timișoara, jurnalist de investigație de 35 de ani, fost director și redactor șef de publicații, actual redactor șef al ziarului online „Revoluționarul”, s-a referit la tehnicile de investigație jurnalistică. A prezentat și două cazuri specific, care au îndreptat unele nedreptăți din orașul Lugoj, de în anii 2008 – 2009.

În final, un elev a întrebat despre credibilitatea știrilor de pe rețelele de socializare și răspunsul a fost categoric să urmărească comunicatele oficiale, pentru că în mare parte cuprind puncte de vedere ale unor instituții ale statului și reflectă adevărul.

Mulțumim pe această cale directorului Liceului Teoretic „Traian Vuia” din Făget, profesorului Victor Birău, pentru sprijinul acordat și s-a stabilit ca această vizită să aibă și continuare.

S-a distribuit elevilor suplimentul „Luceafărul de Vest” editat de Asociația Cultural Umanitară „Luceafărul de Vest”, președinte Dumitru Buțoi, membru UZPR.

 

Nicolae Toma/UZPR Timișoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *