◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.06.2024

Statul rus, reclamat la Curtea Constituțională pentru „acțiunea insuficientă pentru reducerea emisiilor naționale de gaze cu efect de seră”

Curtea Constituțională a Rusiei ia în considerare o cerere formulată de 18 persoane și de ONG-ul Ecodefense, potrivit căreia acțiunea insuficientă a statului rus pentru reducerea emisiilor naționale de gaze cu efect de seră le încalcă drepturile la viață, sănătate și un mediu sănătos.

Reclamanții au solicitat anterior instanței supreme a Rusiei să examineze politica națională în materie de climă, dar aceasta a refuzat să accepte cazul. Apoi au depus o nouă cerere, la Curtea Constituțională. „Insistăm în acest caz că actuala politică climatică a Rusiei este prea slabă și nu ne poate proteja împotriva celor mai catastrofale consecințe ale schimbărilor climatice”, a spus Vladimir Slivyak, de la Ecodefense.

Unul dintre cei care aduc cazul este Arshak Makichyan, care a fost anterior închis în Rusia după ce a participat la protestele climatice și care acum locuiește în Germania. Potrivit The Guardian, acesta a spus că procesul se referă la contradicția dintre politica climatică a Rusiei și Constituția acesteia.

Rusia este unul dintre cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră din lume. Guvernul și-a stabilit un obiectiv de a atinge zero net până în 2060, dar a făcut puțin pentru a atinge acest lucru, ceea ce a determinat Climate Action Tracker (CAT) să numească eforturile sale „critic insuficiente”.

Strategia energetică a Rusiei se concentrează aproape exclusiv pe extragerea, consumul și exportul de combustibili fosili, iar planurile sale climatice se bazează în mare măsură pe pădurile naționale care absorb de două ori mai mult carbon decât în prezent. „Nicio informație nu susține o creștere atât de enormă a absorbției de carbon”, spune CAT.

Reclamanții afirmă că planurile climatice ale Rusiei sunt nefondate științific și ineficiente în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și susțin că planurile ar trebui înăsprite semnificativ pentru a fi în conformitate cu Acordul de la Paris.

O parte a afirmației se concentrează pe rolul Rusiei ca cea mai mare sursă de metan din lume din extracția de combustibili fosili. Infrastructura de gaze a Rusiei este notoriu neetanșă și este responsabilă pentru o proporție semnificativă a scurgerilor de supraemisii. Makichyan a remarcat faptul că Rusia nu are obiective pentru reducerea emisiilor de metan.

Temperaturile medii au crescut în Rusia de două ori mai repede decât media globală. Procesul subliniază modul în care unii dintre reclamanții care locuiesc în marile orașe rusești au fost afectați de valurile de căldură și de poluarea severă a aerului din cauza incendiilor forestiere. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *