◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.06.2024

Jurnaliștii slovaci se tem
de „o represiune împotriva vocilor independente”

Jurnaliştii din Slovacia se tem că tentativa de asasinare a premierului ţării, Robert Fico, ar putea duce la şi mai multă polarizare şi la o represiune împotriva vocilor independente. În orele după ce Fico a fost împușcat, mai mulți politicieni de rang înalt din coaliția de guvernământ au dat vina pe mass-media independentă și pe opoziție pentru incident.„Din cauza dumneavoastră (media liberală), de patru ori prim-ministru Robert Fico, cel mai important om de stat din istoria modernă a Slovaciei, luptă în prezent pentru viața lui”, a spus Ľuboš Blaha, vicepreședintele Parlamentului din partidul de guvernământ Smer. Andrej Danko, liderul Partidului Naţional Slovac (SNS), care face parte din coaliţia de guvernare, a învinuit şi instituţiile media, şi opoziţia, iar miniştrii de rang înalt au criticat în mod repetat acoperirea jurnaliştilor, la o conferinţă de presă.

Libertatea presei a făcut obiectul unor discuții ample în Slovacia, în ultimele săptămâni, deoarece guvernul lui Fico a înaintat o propunere controversată de înlocuire a radiodifuzorului public RTVS. Jurnaliştii s-au temut că prim-ministrul, care a fost criticat pentru că a atacat instituţii de presă independente şi a desfiinţat un Parchet special, lucrează pentru a submina libertatea presei.

Editorii seniori de la principalele publicații slovace au declarat, de asemenea, pentru The Guardian, că sunt îngrijorați de impactul atentatului. „Aș dori să cred că politicienii vor acționa responsabil și vor calma emoțiile, dar pe baza primelor declarații publice ale unor reprezentanți ai partidului de guvernământ Smer îmi fac griji că vor continua să polarizeze societatea. Unii dintre ei dau deja vina pe mass-media și pe rapoartele sale critice, precum și pe protestele opoziției, care este un drum foarte periculos. Urmările tentativei de asasinat ar putea aduce măsuri brutale împotriva presei, societății civile și partidelor de opoziție – ceea ce ar fi opusul așteptat de la elita politică în acest moment”, a spus Beata Balogová, redactor-şef al ziarului SME. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *