◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.06.2024

„Sunt dornic în a continua permanent dezvoltarea mea
în chirurgia minim invazivă, mai ales în cea robotică”. De vorbă cu medicul primar, dr. Vlad Horia SCHITCU – Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca

Să începem discuția prezentându-ne, pentru cei care nu vă cunosc, cele mai semnificative date biografice.

Orașul meu natal este Oradea, pe care am fost nevoit să-l părăsesc în anul 2004, după ce am absolvit Colegiul Național Emanuil Gojdu și m-am hotărât să studiez medicina. A fost un moment important în dezvoltarea mea profesională pentru că am ales să părăsesc zona de confort și siguranță pe care aș fi avut-o în Oradea și m-am decis să urmez cursurile Facultății de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, instituție care în domeniul medical nu mai are nevoie de nicio prezentare pe plan național, dar și european.

În 2010, după finalizarea studiilor de medicină generală, în urma examenului de rezidențiat la nivel național am optat pentru specialitatea de urologie. Din facultate am fost atras de chirurgia în sfera oncologică, deoarece presupune intervenții complexe, cu un grad crescut de dificultate, practic acesta este motivul pentru care am ales să îmi concentrez toate eforturile pentru dezvoltarea mea în domeniul uro-oncologie, în consecintă, rezidențiatul l-am efectuat în cadrul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

Sunteți un apreciat medic primar, fapt pentru care pacienții vă aduc mulțumiri. Cum comentați?  

Să vezi un pacient fericit că a scăpat de un cancer, că a trecut cu bine printr-o intervenție chirurgicală, este cea mai mare recompensă pentru un medic. Interesul meu este ca pacientul să fie zâmbitor pentru că atunci și eu pot să fiu zâmbitor, altfel problemele pacienților ne urmăresc și acasă, în viața privată și ne macină oricât am încerca noi să ascundem.

De ce ați ales ca profesie urologia?
Din facultate am fost fermecat de chirurgie! În ceea ce privește urologia am fost atras de multitudinea de tehnici minim-invazive care sunt aplicate cu succes în acest domeniu: chirurgia robotică, chirurgia laparoscopică sau endoscopia, cu alte cuvinte chirurgia prezentului, aplicată în Cluj-Napoca, centru universitar în care se practică această ramură la nivelul centrelor de referință din Europa.

Care vă sunt sentimentele înaintea începerii unei intervenții chirurgicale?  

Emoțiile pot fi constructive, de cele mai multe ori sunt legate de faptul că pacienții și familiile lor își pun toate speranțele, și viața, în mâinile noastre. Cred că pe toți ne motivează acest lucru în momentele critice, dificile, ale unei intervenții chirurgicale.

Ce momente trăiți când un pacient își plânge durerea?      

Cred că toți medicii încearcă să se protejeze din punct de vedere emoțional și să se detașeze de problemele pacienților. Dar suntem și noi oameni, și indiferent de cât de impenetrabili încercăm să fim, tot ne ating aceste probleme. Probabil aceste lucruri ne ajută să înțelegem situația lor şi să empatizăm și mai mult cu aceştia.

Când și cum aplicați în munca dvs. legea compensației?      

Bucuria și fericirea pacienților, relatările lor despre revenirea la viața de dinaintea problemelor de sănătate sau calitatea vieții îmbunătățită și descrisă de aparținători îmi oferă energie profesională atât în activitatea chirurgicală cât și, mai ales în urmărirea activității tinerilor specialiști rezidenți în spital și susținerea lor.

Punctați-ne calitățile profesionale în relația cu pacienții.
În relația cu pacienții cred că m-au ajutat în primul rând calitățile umane: sinceritate: întotdeauna am încercat să prezint situația reală, ce pot oferi din punct de vedere medical, ce șanse există, ce riscuri trebuie să își asume, fără a oferi pacienților replici sau afirmații pe care ei își doresc să le audă, doar din dorința de a mă face plăcut; eficiența: încerc să o obțin atât prin strategia terapeutică, cât și în cadrul intervențiilor pe care le efectuez; ambiție: doresc să ofer cel mai bun tratament chirurgical posibil pacienților care mi se adresează; putere de concentrare: menținută la un nivel crescut pe parcursul întregii zile, în cadrul orelor petrecute în sala de operație. De asemenea, consider că a fost foarte importantă capacitatea mea de efort și sacrificiu în dezvoltarea mea pe plan profesional.

Vorbiți-ne despre o satisfacție inedită, de neuitat avută în profesia de urolog.
Împreună cu colegii mei găsim amuzante câteodată cazurile care apar prezentate pe platformele de socializare ca fiind inedite. În cadrul Institutului Oncologic din Cluj-Napoca, zilnic mă întâlnesc cu cel puțin un astfel de caz „inedit”, dar în acel maraton între sala de operații și ambulator, unde așteaptă pacienții nerăbdători să fie văzuți, nu mai apucăm să postăm și noi. Unele cazuri sunt impresionante din cauza conjuncturii, altele din cauza vârstei fragede la care apare o tumoră, dar la fel de impresionant este și un vârstnic care pe lângă greutatea bătrâneții, viața îi mai pune în spate și un cancer. 

– Cât despre o continuă pregătire profesională, ne puteți zice ceva?

Poate cel mai important aspect al vieții profesionale de după finalizarea studiilor este să ne actualizăm în permanență cunoștințele și treptat să ne îmbunătățim tehnicile pentru a putea oferi în permanență tratamentul optim pacienților noștri. De multe ori educația medicală continuă presupune sacrificii financiare, fizice, oboseală acumulată în/și cu ocazia deplasărilor, și poate cel mai important și greu de recuperat este timpul petrecut departe de familie.

Ce le sugerați pacienților cu boli urologice?
Să asculte sfaturile profesioniștilor din domeniu, să solicite a doua opinie și poate chiar a treia. Astăzi practicăm medicina bazată pe evidențe, adică recomandările se fac în baza rezultatelor obținute pe parcursul unor studii, trialuri clinice și/sau analize pe loturi internaționale de pacienți. Din acest motiv, să fim atenți pe cine ascultăm și la cine ne adresăm, pentru că NU întotdeauna în spatele unor afirmații oferite în cel mai plăcut mod există și dovezi științifice care să le susțină.      

– Care vă este gândul de viitor și dorința destinului profesional?    

Din punct de vedere profesional, sunt dornic în a continua permanent, dezvoltarea mea în chirurgia minim invazivă și mai ales în chirurgia robotică, care în țările dezvoltate este un standard și în plan personal, din punct de vedere al timpului, este de-a petrece cât mai mult timp cu familia, deoarece îmi încarcă bateriile și îmi oferă suportul psihic și moral pentru activitatea mea zilnică.

 

Au consemnat Ioan Vlad și Georgeta-Ileana Cizmaș/ UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *