◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.07.2024

Acordul pentru eliberarea
lui Julian Assange și „umbra lungă” asupra presei din toată lumea

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, urmează să pledeze vinovat pentru încălcarea legii americane privind spionajul, într-un acord care va pune capăt detenției sale în Marea Britanie și îi va permite să se întoarcă acasă, în Australia.

Potrivit Euractiv, Assange, în vârstă de 52 de ani, a acceptat să pledeze vinovat pentru un singur caz penal de conspirație de a obține și dezvălui documente clasificate de apărare națională a SUA, potrivit dosarelor de la Tribunalul Districtual al SUA pentru Insulele Mariane de Nord. El urmează să fie condamnat la 62 de luni, deja executate.

El se va întoarce în Australia după o audiere. „Julian este liber! Cuvintele nu pot exprima recunoștința noastră imensă față de VOI – da, VOI, cei care v-ați mobilizat cu toții de ani și ani pentru a realiza acest lucru”, a scris Stella Assange, într-o postare pe platforma X.

Guvernul australian, condus de prim-ministrul Anthony Albanese, a făcut presiuni pentru eliberarea lui Assange, dar a refuzat să comenteze procedurile legale, deoarece acestea erau în desfășurare.

WikiLeaks a lansat, în 2010, sute de mii de documente militare americane clasificate despre războaiele Washingtonului din Afganistan și Irak – cele mai mari încălcări ale securității de acest gen din istoria militară a SUA. Assange a fost inculpat în timpul administrației fostului președinte Donald Trump pentru divulgarea de către WikiLeaks a documentelor secrete americane, care au fost scurse de Chelsea Manning, un fost analist al serviciilor de informații militare americane, de asemenea urmărit în temeiul Legii privind spionajul.

Acuzațiile împotriva lui Assange au stârnit indignare printre numeroșii săi susținători la nivel mondial, care au afirmat mereu că Assange, în calitate de editor al WikiLeaks, nu ar trebui să se confrunte cu acuzații utilizate de obicei împotriva angajaților guvernului federal care scurg informații. Mulți susținători ai libertății presei au susținut că acuzarea penală a lui Assange reprezintă o amenințare la adresa libertății de exprimare. „Acest acord prevede că Assange va fi executat cinci ani de închisoare pentru activitățile în care jurnaliștii se angajează în fiecare zi și va arunca o umbră lungă asupra celor mai importante tipuri de jurnalism, nu doar în această țară, ci și în întreaga lume”, a declarat Jameel Jaffer, director executiv al organizației pentru libertatea de exprimare Knight First, de la Universitatea Columbia. (Roxana Istudor)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *