◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.06.2024

ONU și rezoluția
cursei înarmărilor
în Spațiul Cosmic 

Pe 24 aprilie 2024, Consiliul de Securitate al ONU nu a reușit să adopte un proiect de rezoluție care ar fi cerut tuturor statelor să prevină o cursă a înarmărilor în Spațiul Cosmic, din cauza dreptului de veto al Rusiei (https://news.un.org/fr/story/2024/04/1145066): textul prezentat de Statele Unite și Japonia a primit 13 voturi pentru, 1 împotrivă (Rusia) și o abținere (China). Întrucât Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate și are drept de veto, proiectul de rezoluție nu a fost adoptat.

Proiectul de rezoluție era destinat să reglementeze utilizarea armelor de distrugere în masă în Spațiul Cosmic. Federația Rusă prezentase anterior, împreună cu China, un amendament la proiect, amendament respins cu 7 voturi împotrivă (Statele Unite ale Americii, Franța, Japonia, Malta, Republica Coreea, Regatul Unit și Slovenia), 7 voturi pentru (Algeria, China, Ecuador, Guyana, Mozambic, Federația Rusă și Sierra Leone) și cu o abținere, Elveția.

Miezul proiectului a urmărit să reafirme angajamentul statelor de a respecta pe deplin Tratatul privind Spațiul Cosmic din 1967, „în special să nu plaseze pe orbită în jurul Pământului, nici un obiect care poartă arme nucleare sau orice alt tip de arme de distrugere în masă, să nu instaleze astfel de arme pe corpurile cerești și să nu plaseze astfel de arme, în orice alt mod, în Spațiul Cosmic. Aflate la originea proiectului, împreună cu Japonia, SUA au explicat că este vorba de consolidarea regimului de neproliferare și dezarmare nucleară, argumente care au atras în mod deosebit Elveția, „având în vedere contextul internațional tensionat”.

Textul respins „a cerut tuturor statelor, în special statelor cu capacități spațiale semnificative, să contribuie activ la realizarea obiectivului de utilizare a Spațiului Cosmic în scopuri pașnice, prevenirea cursei înarmărilor în Spațiu și să se abțină de la acte incompatibile cu acest obiectiv şi cu tratatele în vigoare pe această temă. În textul respins se sublinia „cu îngrijorare consecințele grave pentru interesele tuturor statelor membre… care ar putea rezulta din explozia unei arme nucleare sau din utilizarea oricărui alt tip de arme de distrugere în masă în Spațiul Cosmic”.

Înainte de a vota acest proiect de rezoluție, Consiliul de Securitate a respins un amendament propus de China și Rusia. Textul a primit 7 voturi pentru, 7 voturi împotrivă și o abținere. A fost respins deoarece nu a primit numărul necesar de voturi pentru, adică 9. Amendamentul sugera un alineat suplimentar, care ar fi cerut „tuturor statelor și, în primul rând, celor cu capacități spațiale semnificative, să ia măsuri de urgență pentru a preveni pentru totdeauna desfășurarea de arme în Spațiu și amenințarea sau utilizarea forței, din Spațiu împotriva Pământului, precum și de pe Pământ împotriva obiectelor spațiale și să se străduiască, prin negociere, dar și să dezvolte rapid mijloace de control adecvate, fiabile, verificabile și obligatorii din punct de vedere juridic.

 

Emilian M. Dobrescu

Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *