◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.07.2024

Prima Sfântă Liturghie în limba română în China

Prima Liturghie ortodoxă în limba română în Republica Populară Chineză a fost săvârșită la sediul Consulatului General al României din Shanghai, în Duminica serbării Zilei Românilor de pretutindeni. Au participat credincioși ortodocși români și de alte naționalități care locuiesc în Shanghai și provinciile învecinate, precum și reprezentanți ai Consulatului General, inclusiv consulul Ovidiu Simina.

Slujba a fost săvârșită de preotul Constantin Prihoancă din Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord.  „A fost o provocare să dialoghez pe teme actuale și să ofer răspunsuri din perspectivă ortodoxă tinerilor din Shanghai interesați de credința noastră. Pe lângă Sfânta Liturghie, am avut bucuria câtorva întâlniri catehetice, de inițiere și de cunoaștere a teologiei ortodoxe, la care au fost prezenți și tineri chinezi, greci, ruși sau bulgari. O mulțumire sufletească a fost și aceea că mulți români din această parte a lumii au avut prilejul să se spovedească și să primească Sfânta Împărtășanie, să facă pomenirea celor adormiți și, evident, să asculte pentru prima dată Sfânta Liturghie în limba maternă”, a declarat părintele Constantin.

Cu acest prilej, „s-a discutat și necesitatea înființării unei parohii ortodoxe românești pentru cei peste 300 de români și moldoveni aflați în evidența Consulatului, în condițiile în care cea mai apropiată parohie ortodoxă română se află la Tokyo, adică peste 1.750 de km distanță”, a mai precizat preotul Constantin care, cu binecuvântarea IPS Mitropolit Serafim, a oferit viitoarei parohii un set de Sfinte Vase, Sfânta Evanghelie și ale bunuri necesare desfășurării actului religios. La rândul său, consulul Ovidiu Simina a dăruit 4 icoane mari, împărătești, pentru a fi folosite în cadrul liturgic de către creștinii ortodocși. 

La rândul său, așa cum ne-a mai comunicat părintele Prihoancă, dl. consul Ovidiu Simina i-a îndemnat pe românii prezenți să fie uniți pentru a transforma mica comunitate într-o viitoare diasporă românească în China, menținând vii tradițiile și valorile românești, inclusiv religia ortodoxă, în țara în care au ales să se stabilească alături de familie.

 

 Constantin Gherasim / UZPR, Filiala Bacău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *