◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.06.2024
Aniversare: Dumitru-Doru V. Fometescu – medic, poet și om de cultură gorjean –
la 75 de ani de viață

La acest moment aniversar, când omul, medicul, poetul, omul de cultură și publicistul Doru V. Fometescu împlinește frumoasa vârstă de 75 de ani, ca semn de apreciere, considerație și prețuire față de activitatea profesională, literară, culturală, publicistică și creatoare de evenimente etno-culturale a domniei sale, am apreciat ca fiind oportună o succintă prezentare a vieții și activității domniei sale. Dumitru-Doru V. Fometescu s-a născut  la 27 mai 1949 în Ciuperceni, județul Gorj din părinții Domnica și Vasile Fometescu. Tatăl său Vasile D. Fometescu a fost inginer chimist și a decedat…

Citește mai mult

„Exercițiu de admirație” (jurnalistică), la Pitești

În organizarea Filialei Pitești a Uniunii Artiștilor Plastici și a Filialei Presa Culturală din UZPR, sâmbătă, 25 mai, s-a deschis, la Pitești, expoziția „Exercițiu de admirație”, a pictorului octogenar Tudor Meiloiu, una din vocile distincte ale plasticii contemporane, un veritabil model pentru mulți dintre artiștii contemporani, dar și un prieten apropiat al jurnaliștilor. Dovadă este și prezența, la eveniment, alături de confrații argeșeni, a numeroși jurnaliști importanți, directori de gazete, cronicari plastici și lideri de opinie din București, dar și din județele Argeș și Vâlcea.
Biologic, pictorul și graficianul Tudor Meiloiu aparține generației numită azi de majoritatea criticilor și istoricilor de artă drept a „șaizeciștilor”, poate cea mai numeroasă și mai productivă generație românească postbelică, care,  în varii domenii, de la literatură, la arta plastică, artele spectacolului, arhitectură, muzică și chiar în științele aplicate, în medicină, inginerie, sau economie, au produs mult așteptatul reviriment cultural românesc,  desprinzându-se de  trecutul imediat, dominat de ideologie, așa numitul „obsedantul deceniu”, și pășind plenar pe calea unei expresii creative noi și originale. Acestei generații, născută din ruinele războiului, care a cunoscut de timpuriu foametea și lipsurile i se datorează, în mare măsură, progresul cultural și…

Citește mai mult

„Laboratoarele
de dezinformare”
pot fi neutralizate prin gândire critică

Statisticile recente arată că cel puțin jumătate din populația din țări precum Slovacia, Polonia și Republica Cehă este expusă dezinformării online. 

Aproximativ 45% din populația Cehiei a fost expusă la narațiuni false în primul trimestru al anului 2024, potrivit noilor cifre ale Observatorului Media Digital din Europa Centrală (CEDMO). Acest număr a fost și mai mare în Slovacia, ajungând la circa 58%. Potrivit CEDMO, în martie, slovacii au raportat că au întâlnit mai multă dezinformare decât știri exacte. Un raport separat al Digital Poland sugerează că până la 84% dintre polonezi au dat peste știri false.
Țările din Europa Centrală și de Est sunt expuse unui risc deosebit de dezinformare din cauza apropierii lor de Rusia, potrivit doctorului Péter Krekó, coordonator la Observatorul Media Digital din Ungaria, citat de The Cube: „Rusia a fost întotdeauna un anumit tip de laborator de dezinformare, de narațiuni pro-ruse”.

Educație media, verificarea faptelor
Nu doar regiunea este expusă dezinformării pro-ruse, ci și restul Europei.
Narațiunile false cu privire la războiul din Ucraina, schimbările climatice, imigrația și sănătatea publică – de exemplu știrile false despre pandemia de COVID-19 – pot fi la fel de răspândite în vestul Europei ca și în est. „Toate acestea sunt subiecte pe care le…

Citește mai mult

Poezia ca mărturisire
de credinţă

Poezia autentică se cunoaşte după felul în care cititorul simte că autorul îşi trăieşte versurile, iar această simţire nu vine decât din capacitatea şi puterea sa de comunicare, iar aceasta, la rândul ei, se petrece numai în condiţiile în care poetul porneşte de la valorile fundamentale comune ale unei societăţi, comunităţi, purcezând apoi la transformarea obişnuitului în inefabil. Astfel, poetul nu doar reaşează valorile spirituale în eternitatea lor, ci îl conduce pe cititor şi într-un pelerinaj captivant, axiologic în natura sa, între imanent şi transcendent. În orice societate religia a…

Citește mai mult

Belgia. Educație controversată
și tranzacție imobiliară uriașă

Programul Evras și incendierea școlilor Pe 16 septembrie 2023, prim-ministrul belgian Alexander De Croo a declarat că a solicitat ajutorul experților guvernamentali în materie de extremism, în urma unei serii de incendii provocate în școli (Orele obligatorii de educație sexuală generează haos în Belgia – Mai multe școli au fost incendiate, premierul anunță măsuri dure (stiripesurse.ro): oficialii cred că atacurile au legătură cu un controversat program școlar de educație sexuală, Eras. De Croo a vorbit la doar câteva ore după ce o a șasea școală din regiunea francofonă Valonia a…

Citește mai mult

Mediocritatea artificială

Citeam nu demult că un scriitor român contemporan a avut curiozitatea de a verifica eficienţa ChatGPT: a solicitat realizarea unui eseu despre viaţa şi opera sa. „Inteligenţa artificială” (AI, dacă e s-o prescurtăm americăneşte!) a lucrat rapid şi cu randament maxim: în câteva minute i-a livrat „opera”. Astfel scriitorul nostru a aflat unde şi când s-a născut, prin ce şcoli a trecut, ce a scris, ce a publicat şi – în final! – date complete despre tragicul său deces consemnat (deja?!) cu mai bine de cinci ani în urmă! S-a…

Citește mai mult

Danemarca închiriază spațiu penitenciar în… Kosovo

Acordul cu Danemarca privind închirierea spațiilor închisorii din Kosovo a fost ratificat. Tratatul rezervă o parte din închisoarea Gjilan pentru 300 de prizonieri care ispăşesc pedepse în Danemarca – 86 de parlamentari kosovari au fost în favoarea acordului, iar șapte împotrivă. „Scopul acestui tratat este de a consolida în continuare relațiile existente între Kosovo și Danemarca, ținând cont de beneficiile de care se va bucura Kosovo din acest tratat. Conform tratatului, Kosovo va oferi Danemarcei capacități pentru 300 de prizonieri și, în schimb, va beneficia de un tarif anual fix…

Citește mai mult

Argeș: sărbătoare la Micești

Luni, 27 mai în comuna argeșeană Micești, situată pe drumul național 73, între Pitești și Câmpulung, are loc un dublu eveniment cultural și religios.  Este hramul uneia dintre cele 4 biserici din localitate, și totodată, are loc lansarea monografiei bisericii care are 3 hramuri: „Intrarea Domnului în Ierusalim”, „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Ioan Rusul”. Amintim că în această zi biserica ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Ioan Rusul, mărturisitorul și făcătorul de minuni ( + 1730). La slujba de hram, care va fi oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al…

Citește mai mult

Închirierile de proprietăți
pe termen scurt vs. turismul durabil în UE

Politicienii francezi au adoptat o lege care îngreunează închirierea pe termen scurt a proprietăților personale pe Airbnb. Noua lege are sprijin interpartitic și vizează o mai bună reglementare a pieței de închiriere mobilată pentru cazare turistică. Legea restituie, de asemenea, o oarecare putere primarilor pentru a aborda criza locuințelor din Franța și ar trebui să intre în vigoare la începutul toamnei. Potrivit Euronews, nu este doar cazul Franței. Uniunea Europeană și țările membre se ocupă de această problemă de câțiva ani. Mai multe capitale și orașe europene au luat deja…

Citește mai mult

Opt state europene solicită CE măsuri împotriva diferenţelor de preţuri din interiorul pieţei comune

Opt ţări membre UE au cerut Comisiei Europene să ia măsuri împotriva multinaţionalelor care limitează, în mod ilegal, comerţul în interiorul pieţei unice pentru a umfla preţurile în detrimentul consumatorilor, relatează AGERPRES. Acest apel a venit la o zi după o amendă uriaşă, de 337,5 milioane de euro, impusă de Comisia Europeană producătorului american de dulciuri Mondelez, acuzat că i-a împiedicat pe retaileri să achiziţioneze produsele sale din ţările UE unde sunt cele mai mici preţuri. Costul vieţii este un subiect fierbinte în apropierea alegerilor europarlamentare (6-9 iunie) şi companiile…

Citește mai mult

UZPR, partener media
al Întâlnirii Eparhiale a Copiilor și Tinerilor din Eparhia Română Unită
cu Roma Greco-Catolică
de Maramureş

Sâmbătă, 25  mai 2024, în localitatea Botiz din Județul Satu Mare a fost organizată a XVI-a ediție a Întâlnirii Eparhiale a Copiilor și Tinerilor Greco-Catolici din Eparhia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Maramureş, printre organizatori aflându-se Departamentul de Tineret din cadrul Episcopiei Greco – Catolice, în colaborare cu Parohia Botiz și cu Asociația Tineretului Român Unit, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România fiind partener de mediatizare. La eveniment au participat în jur de 900 de copii și tineri, însoțiți de 50 de preoți și de câteva zeci de persoane consacrate….

Citește mai mult

Conferința FOCUS București – Digitalizare și Dezvoltare Urbană

Pe 22 mai 2024, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București a organizat conferința FOCUS București – Digitalizare și Dezvoltare Urbană. Evenimentul s-a desfășurat în Aula Carol I din Palatul CCIB, o locație emblematică situată pe strada Ion Ghica nr. 4, București. Conferința a avut loc între orele 9:30 și 13:30 și a fost prezidată de Iuliu Stocklosa, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București. FOCUS București a adunat lideri din diverse sectoare pentru a discuta despre impactul digitalizării asupra dezvoltării urbane. Evenimentul a fost structurat în…

Citește mai mult