◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.06.2024

Închirierile de proprietăți
pe termen scurt vs. turismul durabil în UE

Politicienii francezi au adoptat o lege care îngreunează închirierea pe termen scurt a proprietăților personale pe Airbnb. Noua lege are sprijin interpartitic și vizează o mai bună reglementare a pieței de închiriere mobilată pentru cazare turistică. Legea restituie, de asemenea, o oarecare putere primarilor pentru a aborda criza locuințelor din Franța și ar trebui să intre în vigoare la începutul toamnei. Potrivit Euronews, nu este doar cazul Franței. Uniunea Europeană și țările membre se ocupă de această problemă de câțiva ani. Mai multe capitale și orașe europene au luat deja măsuri pentru a se proteja. Amsterdam obligă Airbnb să plătească taxa turistică și impune proprietarilor o limită de 60 de zile de închiriere pe an, cu un buget de 1 milion de euro pentru depistarea celor care nu respect reglementările. Berlinul are o lege care interzice închirierea unei întregi proprietăți peste noapte și limitează închirierea la o cameră cu permis, cu riscul unei amenzi de 100.000 de euro pentru nerespectare. Barcelona cere un permis pentru închirieri turistice, impune o taxă și limitează închirierile la două camere cu proprietarul rezident, cu penalități mari pentru nerespectare. Dublin necesită permise pentru a închiria în zona Temple Bar. Lisabona a semnat un acord cu Airbnb care implică împărțirea casei și plata taxei turistice.

Comisia Europeană și organele sale de conducere încearcă să armonizeze legislația în cele 27 de state membre și s-a convenit să sporească transparența chiriilor pe termen scurt și să se promoveze turismul durabil. Măsurile includ un proces de înregistrare online pentru gazdele din UE, un număr de înregistrare pentru a facilita identificarea și verificarea de către autorități. Platformele online vor trebui, printre altele, să verifice detaliile proprietății, autoritățile având posibilitatea să suspende înregistrările și să aplice amenzi. De asemenea, Parlamentul European a aprobat noi reguli pentru un sector responsabil și transparent de închiriere pe termen scurt în februarie 2024. Odată adoptate de Consiliu, statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni pentru a pune în aplicare noile reguli. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *