◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.06.2024

„Laboratoarele
de dezinformare”
pot fi neutralizate prin gândire critică

Statisticile recente arată că cel puțin jumătate din populația din țări precum Slovacia, Polonia și Republica Cehă este expusă dezinformării online.

 

Aproximativ 45% din populația Cehiei a fost expusă la narațiuni false în primul trimestru al anului 2024, potrivit noilor cifre ale Observatorului Media Digital din Europa Centrală (CEDMO). Acest număr a fost și mai mare în Slovacia, ajungând la circa 58%. Potrivit CEDMO, în martie, slovacii au raportat că au întâlnit mai multă dezinformare decât știri exacte. Un raport separat al Digital Poland sugerează că până la 84% dintre polonezi au dat peste știri false.

Țările din Europa Centrală și de Est sunt expuse unui risc deosebit de dezinformare din cauza apropierii lor de Rusia, potrivit doctorului Péter Krekó, coordonator la Observatorul Media Digital din Ungaria, citat de The Cube: „Rusia a fost întotdeauna un anumit tip de laborator de dezinformare, de narațiuni pro-ruse”.

 

Educație media, verificarea faptelor

Nu doar regiunea este expusă dezinformării pro-ruse, ci și restul Europei.

Narațiunile false cu privire la războiul din Ucraina, schimbările climatice, imigrația și sănătatea publică – de exemplu știrile false despre pandemia de COVID-19 – pot fi la fel de răspândite în vestul Europei ca și în est. „Toate acestea sunt subiecte pe care le puteți vedea și în Europa de Vest. Desigur, există variante naționale de diferite subiecte, dar subiectele generale sunt aproape aceleași peste tot”, adaugă Krekó.

Potrivit Euronews, informațiile false sunt operate cu diferite instrumente – persuasiunea, propaganda și manipularea. „Educația media și verificarea faptelor sunt cele mai bune soluții împotriva dezinformării și ne pot oferi opțiunea liberă în timpul alegerilor europene. Să deprinem obiceiul de a verifica totul, de a verifica faptele din tot ceea ce este senzațional, incredibil sau șocant. Să învățăm cum să folosim rețelele sociale în mod adecvat”, afirmă Robert Rajczyk, profesor la Institutul de Jurnalism și Comunicare Media al Universității din Katowice.

 

„Detoxificare” de rețelele sociale

Un studiu publicat în revista PNAS, cel mai mare experiment de dezactivare de pe rețelele sociale efectuat vreodată și care a implicat peste 35.000 de utilizatori Facebook și Instagram a descoperit că o pauză de „detoxificare” de șase săptămâni de pe social media poate reduce semnificativ riscul unei persoane de a cădea pradă dezinformării online. Concret, potrivit boingboing.net, participanții care s-au deconectat de la Facebook s-au dovedit mai puțin pasibili de a crede poveștile și legendele urbane care inundă internetul. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *