◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro12.06.2024

UZPR, partener media
al Întâlnirii Eparhiale a Copiilor și Tinerilor din Eparhia Română Unită
cu Roma Greco-Catolică
de Maramureş

Sâmbătă, 25  mai 2024, în localitatea Botiz din Județul Satu Mare a fost organizată a XVI-a ediție a Întâlnirii Eparhiale a Copiilor și Tinerilor Greco-Catolici din Eparhia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Maramureş, printre organizatori aflându-se Departamentul de Tineret din cadrul Episcopiei Greco – Catolice, în colaborare cu Parohia Botiz și cu Asociația Tineretului Român Unit, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România fiind partener de mediatizare.

La eveniment au participat în jur de 900 de copii și tineri, însoțiți de 50 de preoți și de câteva zeci de persoane consacrate.

Programul evenimentului a debutat cu Sfânta Liturghie arhierească celebrată de către Preasfințitul Vasile Bizău, Episcop al Eparhiei organizatoare, însoţit de preoţii prezenți

„Sperați în Domnul, alergați pe drumurile credinței și așa precum ne asigură prorocul Isaia… nu veți obosi”. (PSS  Vasile Bizău, Episcop Greco – Catolic de Maramureș)

O chemare la sfințenie către toți tinerii prezenți a fost formulată de către PS Bizău, care a adus în lumină exemplul de sfințenie al tânărului italian de 15 ani, Carlo Acutis, elev pasionat de IT, care a creat și folosit site-uri web pentru evanghelizare și cateheză, mort în anul 2006 în mod fulgerător, răpus de leucemie și beatificat de către Papa Francisc în anul 2020. După confirmarea a două vindecări miraculoase petrecute în urma invocării ajutorului său, a fost semnat, de către Papa Francisc, decretul prin care Carlo Acutis va deveni sfânt, va fi numit patronul internetului și i se va celebra sărbătoarea pe 12 octombrie. „Euharistia este autostrada mea spre Cer”, afirma Carlo Acutis în timpul scurtei sale vieți. „Asemenea lui, să comunicați și voi cu Dumnezeu prin rugăciune, deoarece rugăciunea îl face pe om să nu uite să e fiu al lui Dumnezeu”, a transmis PS Vasile, explicând tinerilor cum „sfințenia este drum și cale spre Dumnezeu și împreună cu Dumnezeu, omul rămâne împlinit și trăiește în ceruri. Trăirea în iubire este cerul nostru pe pământ”, a asigurat Ierarhul. (sursă: episcopiamm.ro)

Au urmat activități formative, ateliere de lucru practic și de reflexie; standuri de prezentare a Serviciului de Crucea Roșie România – Filiala Satu Mare.

S-au desfășurat, de asemenea, conferințele: „Întrebările și provocările spirituale ale tinerilor” – susținută de pr. Laurentiu Costin; „Prezentarea și conștientizarea pericolelor reprezentate de adicții” – susținută de domnul Marius Mureșan; „Cine sunt eu” – susținută de pr. Daniel Piț;  „Situații limită și credința în Dumnezeu” – susținută de domnul Dorian Voicu; atelierul de exprimare prin mișcare de dans – bansuri, susținut de tinerii parohiei Strâmtura.

Pentru copiii sub 13 ani au fost organizate programe speciale de formare prin jocuri și aventură pe tema întâlnirii – responsabili Cercetașii Munților, nefiind lăsată deoparte tema igienei dentare, cu jocuri și concursuri aferente – coordonată de domnul doctor Inocențiu Huzău; activități formative.

„Mulțumesc organizatorilor, co-organizatorilor  și participanților pentru aportul adus la buna reușită a acestei întâlniri și îmi exprim bucuria că aceste întâlniri aduc roade de la an la an mai vizibile” (pr. Angel Zareczki Președintele Biroului Pastoral Pentru Tineret). „Mulțumesc lui Dumnezeu pentru harurile pe care ni le-a oferit în organizarea și realizarea acestei întâlniri credincioșilor din parohia noastră, autorităților locale și tuturor partenerilor care ne-au sprijinit (pr. Nicu Huzău – Paroh al Bisericii Greco – Catolice Botiz).

Mulțumiri aducem părintelui Protopop de Satu Mare Eduard Fischer, care conduce cu zel protopopiatul și a însoțit organizarea evenimentului pe toata durata ei, dar și părintelui Protopop Emerit Dumitru Roman, care și-a asumat responsabilitatea inițială a organizării.

Mulțumim preoților și adulților laici care au pregătit și prezentat momentele de formare spirituală și atelierele pe grupe de vârstă; corului de copii și tineri ai Parohiei Botiz, Consiliului Parohial, dar și Ansamblului ,,Cununița Năzdravană” din Satu Mare, tinerilor voluntari și tuturor celor care au susținut evenimentul, atât material cât și moral.

De la Csíksomlyo la Botiz sunt 440 de kilometri, dar și o singură Românie. O Românie în care Ioan și János, împreună cu Johann și Ivan, au demonstrat că pot să facă binele, să fie oameni indiferent de diferențe etnice, politice, sau religioase și să aibă grijă de viitorul altor semeni.

Atât la Șumuleu Ciuc cât și la Botiz am putut vedea mărturii de responsabilitate, empatie și respect reciproc, voluntari care se străduiau cât mai bine ca totul să iasă perfect, oameni care au trăit în comuniune de dragoste și ajutor… și încă ceva: Întâlnirea Tinerilor de la Botiz s-a desfășurat în sincron cu Prima Întalnire Mondială a Copiilor, eveniment care s-a desfășurat la Roma chiar în acest sfârșit de săptămână, în zilele de 25-26 mai 2024, la inițiativa Sfântului Părinte Papa Francisc.

Legând cele trei evenimente de la Roma – Csíksomlyo – Botiz, nu putem să nu observăm rolul major pe care Biserica Catolică îl are și în zilele noastre asupra educației creștine a poporului credincios în particular, dar și faptul că mărturiile de bun simț și de umanitate pe care le dă în societatea contemporană în general, reușesc să ducă Cuvântul Domnului la capătul pământului.

Nu pot încheia acest reportaj fără să citez câteva din cuvintele celui mai veridic și Atotputernic Învățător al tuturor timpurilor Isus Hristos care ne vorbește din veșnicie:  „…Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine”(Ioan 14, 6).

 

Valeriu Ioan

Vicepreședinte al Filialei Satu Mare a UZPR

Un comentariu pentru “UZPR, partener media
al Întâlnirii Eparhiale a Copiilor și Tinerilor din Eparhia Română Unită
cu Roma Greco-Catolică
de Maramureş

  1. Sincere felicitari ptr.toti participantii si organizatorii,ptr.organizarea unui astfel de eveniment !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *