◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.06.2024
Mitropolitul Olteniei a sfințit Biserica cu Hramul „Sf. Ier. Nifon” din Târgu Jiu

Marți, 21 mai 2024, când creștinătatea îi sărbătorește pe „Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin cel Mare și mama sa, Elena Augusta”, Înalt Preasfințitul Părinte, Acad. dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba de sfințire a Bisericii cu Hramul «Sfântul Ierarh Nifon» din Cartierul Plopilor al municipiului Târgu-Jiu. Această biserică aparține Protopopiatului Târgu-Jiu Sud, având Protoiereu pe PC Părinte Ionel Câmpeanu și Preot Paroh PC Părinte Gheorghe Sandu, ajutat de PC Părinte Liviu Vasiloniu.   Așadar, marți dimineața, în curtea bisericii din Cartierul Plopilor se…

Citește mai mult

Europenizare. Directiva privind eficiența energetică a clădirilor

Parlamentul European a adoptat Directiva privind eficiența energetică a clădirilor (https://cursdeguvernare.ro/piata-imobiliara-din-ue-se-prabuseste-sub-asediul-dobanzilor-record-si-a-reglementarilor-de-mediu.html, postat pe 26 martie 2024): deși măsurile vor intra în vigoare eșalonat – pe parcursul a mai mult un deceniu – proprietarii de imobile care nu vor ține pasul riscă să se trezească cu active care nu mai pot fi nici vândute

Citește mai mult

Elemente tradiționale din istoria muzicală a chilienilor 

„Chilienii cântă teme inspirate din viață, din cântecele lor fiind arătate munca câmpului, truda mineritului, pescuitul, viața de păstor în deșert la înălțimea de 5000 de metri” …  îmi spunea odată părintele  franciscan Emilian Dumea, unul dintre cei trei preoți români care activează în Misiunea Franciscană din Chile. Ei sunt foarte solidari unii cu alții, în momentele dificile … de fapt, Chile este o țară dintre cele mai solidare din America Latină; asta și din cauza calamităților: cutremure; tsunami; incendii; pentru că vara e foarte cald se produc foarte multe…

Citește mai mult

Filiala Bacău a UZPR, partener al Reuniunii culturale „Alecsandriada”,
de la Onești

Filiala „Marius Mircu” Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) s-a numărat printre partenerii ediției a VIII-a a Reuniunii culturale „Alecsandriada”, concepută și organizată la Onești, timp de trei zile, de Societatea Cultural-Științifică (SCS) „Vasile Alecsandri” din Bacău. Reuniunea a fost un veritabil regal de literatură și cultură, care a avut loc acolo unde există unele dintre cele mai importante dovezi materiale ale existenței marelui scriitor și diplomat care a fost Vasile Alecsandri și ale familiei lui. Genericul manifestărilor, „Memoria locurilor – Onești, Borzești, Bogdana”, a fost asociat cu…

Citește mai mult

Eveniment caritabil – copiii, flacăra speranței

Copiii sunt răsărituri de soare pe bolta albastră/ Izvoare nesecate de lumină și iubire ce dăinuiesc în casa noastră/ Copiii sunt daruri de viață trimise de la Dumnezeu/ Sunt grădinile cu flori de rouă ce înfloresc de-a pururi în sufletul meu!   Doar surîsul copiilor mai ține planeta în echilibru, doar gândind că și noi am fost copii într-un timp neprielinic, ca și astăzi din păcate, nu trebuie să uităm ca din darurile noastre atâtea câte (mai )sunt să dăruim celor pe care destinul îi călăuzește pe un drum presărat…

Citește mai mult

Poeta Vera Crăciun, comemorată la Galați de către colegii de condei

La împlinirea a 40 de zile de la mutarea la cer, o pleiadă de scriitori gălățeni o comemorează pe poeta Vera Crăciun joi, 23 mai 2024, începând cu orele 17:00, în incinta Liceului de arte Dimitrie Cuclin din Galați. Vera Crăciun a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala București – Literatură pentru Copii și Tineret și realizator de emisiuni TV. Lăudabila inițiativă aparține doamnei Antoaneta Crudu, Președinte al ASOCIAȚIEI DANUBIANA GALAȚI și doamnei Diaconu Ilinca (rudă apropiată a Verei Crăciun), care, în parteneriat cu ASCIOR ASOCIAȚIA PENTRU CIVILIZAȚIE…

Citește mai mult

Ziua Mondială a Albinelor

Dintre toate viețuitoarele pământului, cele mai harnice sunt considerate furnicile și albinele. De aceea, nu este de mirare că lor le-a fost dăruită o zi din calendar spre a fi sărbătorite. Ziua Mondială a Albinelor se sărbătoreşte, în fiecare an, pe 20 mai, în scopul evidenţierii importanţei albinelor pentru umanitate şi necesităţii protejării acestora dar şi a altor polenizatoare. Puțini știu amănunte despre aceste neprețuite viețuitoare al căror produs este atât de benefic în alimentația omului, dar și rol tămăduitor pentru recăpătarea sănătății în extrem de multe boli. Nici despre…

Citește mai mult

Meșteri din toată țara reuniți
la Festivalul de Artă Populară „Lada cu zestre”

A 18-a ediţie a Festivalului de Artă Populară „Lada cu zestre” va reuni, la sfârşitul acestei săptămâni, meşteri populari din toate colţurile ţării, anunţă Complexul Muzeal Naţional Neamţ, organizatorul evenimentului. Şi-au anunţat participarea peste 60 de invitaţi din diverse zone etnografice din ţară şi din Republica Moldova, fiind reprezentate principalele domenii ale artei populare: olăritul, prelucrarea lemnului, metalelor, industria casnică, pielăria, confecţionarea măştilor, podoabelor, realizarea de icoane, împletituri în diverse materiale, încondeiat ouă şi săpunărit. În primele două zile, meşterii vor face demonstraţii şi un atelier de prelucrarea lemnului care…

Citește mai mult

„Colonia penitenciară”,
de Franz Kafka, în premieră la Radio România Cultural

Teatrul Național Radiofonic invită publicul duminică, 26 mai, de la ora 17:00, la Radio România Cultural, să asculte premiera spectacolului radiofonic „Colonia penitenciară”, după povestirea omonimă de Franz Kafka, în adaptarea și regia artistică semnate de Mihnea Chelariu. „Colonia penitenciară” propune audienței de teatru radiofonic o viziune distopică asupra lumii, de o incontestabilă actualitate, așa cum o relevă nuvela lui Kafka. „Aici, în colonia penitenciară, principiul după care iau hotărârile este următorul: vina e întotdeauna mai presus de orice îndoială”, spune Ofițerul, justificând execuțiile sumare și abolirea dreptului cetățenilor la…

Citește mai mult

Petre Mihai Băcanu
își va lansa volumul de memorii la Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2024

Volumul de memorii al jurnalistului Petre Mihai Băcanu, „Bilet de ieşire. Memorii din vremea ciumei”, apărut la Editura Vremea, va fi lansat pe 1 iunie, în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2024, în prezenţa autorului. Potrivit AGERPRES, volumul dezvăluie faţa hidoasă a regimului comunist, de-a lungul vieţii jurnalistului, începând cu scurte amintiri din copilărie şi culminând cu momentul arestării din ianuarie 1989. Cine sunt? Merită să te sacrifici pentru jurnalism? Cuvântul este o armă de temut? – sunt întrebările-cheie la care Petre Mihai Băcanu răspunde în paginile memoriilor publicate…

Citește mai mult

Franța anunță o campanie de dezbateri în jurul noilor tehnologii pentru cetățenii din toată țara

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a vorbit la Palatul Elysée cu lideri din tehnologie, comisari UE și politicieni, afirmând că Parisul „va deveni orașul inteligenței artificiale”. Macron a anunțat o nouă investiție în inteligența artificială (AI) și ecosistemul cuantic, precum și în programe de formare pentru a dezvolta talentul tehnologic. „Trebuie să facem un pas mai departe (…) pentru că pentru Franța și Europa, bătălia pentru inteligența artificială este o bătălie existențială, de care va depinde capacitatea noastră de a crea bogăție. Bătălia AI trebuie dusă în jurul a cinci domenii…

Citește mai mult