◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.07.2024

Influențe ale vremii extreme

Agravarea afecțiunilor neurologice. Persoanele cu afecţiuni neurologice pot fi printre primele şi cele mai grav afectate de episoadele vremii extreme; astfel, incidenţa unor boli neurologice va creşte, în timp ce sistemele de sănătate vor fi din ce în ce mai periclitate în ceea ce priveşte furnizarea de îngrijiri pentru persoanele afectate, avertizează experţii care cred că schimbările climatice vor avea un impact asupra vieţii profesionale a furnizorilor de servicii medicale.

Schimbările climatice riscă să agraveze afecţiunile creierului, avertizează oamenii de ştiinţă. Cercetătorii spun că se aşteaptă ca amploarea efectelor potenţiale ale schimbărilor climatice asupra bolilor neurologice să fie substanţială. Oamenii de ştiinţă avertizează că, pentru a păstra sănătatea persoanelor cu afecţiuni neurologice, inclusiv Alzheimer şi AVC (accident vascular cerebral), este urgent nevoie să se înţeleagă modul în care schimbările climatice le afectează (https://www.stiripesurse.ro/avertisment-al-oamenilor-de-stiinta-in-privinta-bolilor-cerebrale-motivul-pentru-care-se-vor-agrava_3323047.html, postat pe 18 mai 2024): de exemplu, temperaturile mai ridicate pe timpul nopţii pot perturba somnul, ceea ce ar putea avea un efect negativ asupra unor afecțiuni cerebrale, susţine o echipă de cercetători de la University College London (UCL).

În urma unei analize a 332 de lucrări științifice publicate în întreaga lume între 1968 şi 2023, echipa condusă de profesoara Sanjay Sisodiya (Institutul de Neurologie Queen Square al UCL), avertizează că se aşteaptă ca amploarea efectelor potenţiale ale schimbărilor climatice asupra bolilor neurologice să fie substanţială. Cercetătorii au luat în considerare 19 afecţiuni diferite ale sistemului nervos, alese pe baza studiului Global Burden of Disease 2016, inclusiv AVC, migrenă, Alzheimer, meningită, epilepsie şi scleroză multiplă. Echipa a analizat, de asemenea, impactul schimbărilor climatice asupra mai multor afecţiuni psihiatrice grave, dar comune, inclusiv anxietatea, depresia şi schizofrenia. „Există dovezi clare privind impactul climei asupra unor afecţiuni ale creierului, în special accidentele vasculare cerebrale şi infecţiile sistemului nervos. Variaţia climatică care s-a dovedit a avea un efect asupra bolilor cerebrale a inclus temperaturi extreme (atât scăzute, cât şi ridicate) şi o variaţie mai mare a temperaturii pe parcursul zilei – în special atunci când aceste măsuri au fost neobişnuite din punct de vedere sezonier. Temperaturile nocturne pot fi deosebit de importante, deoarece temperaturile mai ridicate pe parcursul nopţii pot perturba somnul. Se ştie că un somn slab agravează o serie de afecţiuni ale creierului. Conştientizarea redusă a riscului este combinată cu o capacitate diminuată de a căuta ajutor sau de a atenua potenţialele daune, cum ar fi prin a bea mai multe lichide pe vreme caldă sau prin purtarea unor haine adecvate. Această susceptibilitate este agravată de fragilitate, multimorbiditate şi medicamente psihotrope. În consecinţă, variaţia mai mare a temperaturii, zilele mai călduroase şi valurile de căldură duc la o creştere a internărilor în spital şi a mortalităţii asociate cu demenţa”, spue d-na Sanjay Sisodiya, Director al departamentului de genomică al Societăţii de Epilepsie şi membru fondator al Epilepsy Climate Change

Cercetătorii au mai măsurat că a existat o creştere a internărilor, a dizabilităţii sau a mortalităţii ca urmare a unui AVC în cazul temperaturilor ambientale mai ridicate sau al valurilor de căldură. De asemenea, echipa afirmă că persoanele cu demenţă sunt susceptibile de a fi afectate de temperaturile extreme (de exemplu, boli legate de căldură sau hipotermie) şi de fenomenele meteorologice (de exemplu, inundaţii sau incendii), deoarece afectarea cognitivă le poate limita capacitatea de a-şi adapta comportamentul la schimbările de mediu. În plus, incidenţa, internările în spital şi riscul de mortalitate pentru multe tulburări de sănătate mintală sunt asociate cu creşterea temperaturii ambientale, cu fluctuaţiile zilnice ale temperaturii sau cu temperaturile extrem de calde sau/şi reci. Cercetătorii remarcă faptul că, pe măsură ce evenimentele meteorologice nefavorabile cresc în severitate şi temperaturile globale cresc, populaţiile sunt expuse la agravarea factorilor de mediu care ar putea să nu fi fost suficient de severi pentru a influenţa afecţiunile cerebrale în unele dintre studiile anterioare pe care le-au examinat în cadrul analizei.

Există puţine studii care să estimeze consecinţele asupra sănătăţii în cazul bolilor cerebrale în scenariile climatice viitoare, ceea ce face ca planificarea schimbărilor viitoare să fie o provocare. Experţii avertizează că temperaturile globale vor continua să crească, cu toate consecinţele aferente. Ei îndeamnă la acţiune acum pentru sănătatea creierului în acest mediu în schimbare. Întregul concept de anxietate climatică reprezintă o influenţă suplimentară, care potenţial poate atârna greu: multe afecţiuni cerebrale sunt asociate cu un risc mai mare de tulburări psihiatrice, inclusiv anxietate, iar astfel de multimorbidităţi pot complica şi mai mult impactul schimbărilor climatice şi adaptările necesare pentru a păstra sănătatea celor afectaţi. Potrivit experţilor, obiectivele reuniunii sunt creşterea gradului de conştientizare cu privire la riscurile schimbărilor climatice pentru creier şi pentru asistenţa medicală neurologică, stimularea cercetării colaborative la nivel mondial şi promovarea de acţiuni împotriva schimbărilor climatice şi încurajarea strategiilor de adaptare.

Creșterea numărului de turbulențe aeriene. Secretarul american pentru Transporturi, Pete Buttigieg, a dezvăluit că schimbările climatice sunt unul dintre vinovații pentru creșterea numărului de întâlniri cu turbulențe pe care le-au înregistrat zborurile civile în 2024 (https://www.stiripesurse.ro/se-intampla-ceva-turbulentele-in-timpul-zborurilor-din-intreaga-lume-continua-sa-se-agraveze_3332583.html, postat pe 28 mai 2024): mai mult, un studiu arată o creștere clară a numărului de Turbulențe în Aer Liber (CAT) experimentate de zborurile cu avionul între anii 1979 și 2020.

Studiul a constatat că cea mai puternică categorie de turbulențe de zbor, ”severe sau mai mari”, a devenit cu 55% mai frecventă deasupra Atlanticului de Nord în această perioadă de timp. Buttigieg a menționat cum ”clima noastră evoluează” și noi trebuie să evoluăm în consecință. Rămâne valabil că turbulențele în zboruri continuă să se agraveze și că, probabil, se vor înrăutăți și mai mult, pe măsură ce schimbările climatice continuă să facă ravagii pe planeta noastră.

Este tot mai dificil să fie prevăzut unde vor apare pungile de aer și alte cauze ale turbulențelor. Acest lucru face mai probabil ca o aeronavă să se confrunte cu unul dintre aceste evenimente fără prea multe avertismente, putând provoca răniri – sau cel puțin un zbor inconfortabil pentru pasagerii de la bord.

Temperaturile de peste 50 de grade Celsius din Pakistan. Autorităţile pakistaneze au emis pe 27 mai 2024 o avertizare pentru femeile însărcinate şi persoanele în vârstă cu privire la pericolele pe care le reprezintă valul de căldură sufocantă care afectează ţara, cu temperaturi care au ajuns până la 53 de grade Celsius: „Intensitatea, frecvenţa şi durata valurilor de căldură din Pakistan sunt în creştere în comparaţie cu anii precedenţi. Femeile însărcinate, copiii şi vârstnicii sunt cei mai vulnerabili”, a declarat Muhammad Saleem, purtător de cuvânt al Ministerului pakistanez pentru Schimbări Climatice…

Pe 26 mai 2024, în Mohenjo Daro, unul dintre cele mai vechi oraşe din lume, situat în provincia Sindh, a fost înregistrată temperatura de 53 de grade Celsius, potrivit Departamentului de meteorologie din Pakistan. Temperaturile din luna mai 2024 sunt cu 5-7 grade Celsius peste valorile înregistrate în anii anteriori în această perioadă a anului în Pakistan.

Muhammad Saleem a precizat că meteorologii pakistanezi se aşteaptă ca valul de căldură să continue până la sfârşitul acestei luni, urmând ca alte două valuri de căldură să afecteze mai multe regiuni în luna iunie 2024. El a adăugat că indicele de căldură se va înrăutăţi din cauza acoperirii reduse cu păduri şi vegetaţie.

Temperaturile în Europa au crescut vertiginos. După 1991 și până în prezent, temperaturile în Europa au crescut de două ori mai mult decât media globală, potrivit datelor Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) și ale Agenției Climatice Europene Copernicus (C3S) (https://www.stiripesurse.ro/cupola-de-foc-asupra-europei-trecerea-de-la-el-nino-catre-la-nina-ne-va-aduce-o-vara-sufocanta_3333091.html, postat pe 28 mai 2024): continentul Europa nu face excepție în ceea ce privește consecințele schimbărilor climatice, ambele organizații avertizând că Europa trebuie să facă mai mult pentru a-și reduce emisiile și pentru a renunța la combustibilii fosili.

23 dintre cele mai severe 30 de valuri de căldură de pe continentul european au avut loc începând cu anul 2000, iar cinci dintre acestea au avut loc numai în perioada 2021-2023. Cea mai recentă medie pe cinci ani arată că temperaturile din Europa au depășit cu 2,3 grade Celsius nivelurile din perioada preindustrială, față de 1,3 grade Celsius la nivel global. Tranziția de la fenomenul El Nino către fenomenul La Nina din vara lui 2024 va genera o „cupolă de foc” asupra Europei, iar vara anului 2024 ar putea bate recordurile de temperatură înregistrate până acum…

Tornada din Italia. O tornadă produsă în Italia, pe 16 mai 2024 seara, a răsturnat un tren de marfă în apropiere de Mantova, pe fondul vremii extreme, care a făcut ravagii în nordul ţării.

 

Emilian M. Dobrescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *