◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.07.2024

Comemorarea a 73 de ani
de la deportarea mehedințenilor

A devenit o tradiție ca în fiecare an, în data de 18 iunie, un număr din ce în ce mai mic de oameni, trecuți bine de prima tinerețe, să se strângă la monumentul ridicat de către Asociația Foștilor Deținuți Politic din Mehedinți în Parcul Dragalina din Drobeta Turnu Severin pentru comemorarea „Fenomenului Bărăgan”. Vin în fiecare an cu bucuria revederii colegilor de suferință (puținii care mai sunt), cu dorința de a mai depăna împreună amintiri dureroase care să le despovăreze sufletul atât de chinuit, cu teama de a afla cine și câți dintre cei care cu un an în urmă fuseseră la întâlnire dar acum n-au mai putut veni din motive de sănătate sau pur și simplu pentru că au părăsit această lume,  conștienți că ei reprezintă ultimele dovezi ale barbariei regimului comunist din România. Aceștia sunt supraviețuitorii deportării în Bărăgan, rudele, urmașii sau prietenii lor. Rostul adunării este acela de a-i comemora pe miile de năpăstuiți ai sorții care în urmă cu 73 de ani au fost smulși din ordinul partidului comunist din locurile natale și duși cu forța într-un loc pustiu și neprimitor unde au fost abandonați sub cerul liber, să se descurce cum or ști; de a păstra și duce mai departe memoria victimelor comunismului, de  a trage un semnal de alarmă ca astfel de tragedii umane să nu se mai repete.

Festivitatea de anul acesta a început în jurul orei 10:00. Puține autorități locale le-au onorat  cu prezența pe fostele victime ale regimului comunist. Dar slujitorii Episcopiei Severinului și Strehaiei nu au lipsit niciodată de la aceste comemorări. N-au făcut excepție nici anul acesta, dovadă că la greu, în ceasuri de restriște, tot pe biserică te poți sprijini. Dânșii au sosit la slujba de pomenire în frunte cu  Preasfințitul Nicodim. Domnul vicepreședinte al CJ, Ionuț Negru a fost de asemenea prezent și a rostit o documentată cuvântare despre evenimentul comemorat.

După săvârșirea serviciului religios, Preasfințitul Nicodim a făcut o emotionantă trecere în revistă a persecutiilor la care regimul comunist i-a supus pe români, începând chiar cu fețele bisericesti, gândind că decapitând biserica, va stârpi însăși credința creștină. Persecuțiile, privările de libertate, domiciliile obligatorii și discriminările de tot felul au fost la ordinea zilei, prin ele puterea comunistă arătându-si adevărata față: crudă, inumană și hidoasă, cea de dincolo de clișeele și termenii propagandei. Suferințe, foame, sete, destine schilodite, amintiri dureroase, acesta este rezultatul deportărilor din noaptea de Rusalii a anului 1951!- a precizat Preasfințitul.

Doamna președinte al AFDPR, Filiala Mehedinți, Ileana Mateescu, s-a referit în cuvântul său la alte și alte aspecte ale rezistenței anticomuniste. A făcut o paralelă între suferințele deportaților și ale detinuților politic, ambele categorii fiind în județul nostru la fel de bine reprezentate. A subliniat că fiecare din cele două categorii de persecutați politic fac cinste acestei margini de țară și românii pot să stea cu fruntea sus alături de alte popoare care au luptat împotriva comunismului, ciuma roșie a omenirii! Ca una care a suferit personal deportarea în Bărăgan, îndeamnă tânara generație să învețe din greșelile trecutului și să încerce să nu permită repetarea lor. Spre cinstea lor și a cadrelor didactice care-i pregătesc, elevii Colegiului Național Traian au fost prezenți  la eveniment împreună cu doamna profesoară Mihaela Oproiu.

Ca de obicei, la final s-a făcut parastasul celor care nu mai sunt printre noi.

 

Marcel Mateescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *