◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.07.2024

Concursul de reportaje „Doru Dinu Glăvan”. Magia prieteniei

 Motto: „Minunată-i prietenia/Cel mai scump și drag cuvânt/O-nțeleg numai aceia/Care-n viață știu a fi/Omenoși cu oamenii/” (Prieteni pe viață)

 

Prietenia… un cuvânt așa cunoscut și, totuși, așa de necunoscut! Mulți vorbim despre ea, mulți ne-o dorim, dar puțini reușim să o experimentăm! Prietenia este o nestemată, iar valoarea sa pentru deținători este inestimabilă. Poate schimba comportamente, poate salva vieți! Răsare din evenimente neașteptate care creează conexiuni reciproce, fără durată.

Poate mulți cred că prietenia este doar o irosire de timp, însă trebuie să ne uităm puțin în istorie pentru a vedea cum ne-a ajutat prietenia în trecut: sate, orașe, metropole, megalopolusuri, ȚĂRI au fost definite și dezvoltate pe baza relațiilor de prietenie!  Prietenia este cea care ne aduce pe toți aproape, care aduce armonie lumii în care trăim. Nenumărate lucruri au fost construite prin intermediul magiei prieteniei!

Este impresionant cum unele prietenii pot începe printr-un zâmbet, o conversație simplă, un act mic de bunătate, un interes comun precum iubirea pentru sport, literatură, chiar și aventură!

În timp ce mă plimb pe bulevard, în Reșița, observ diferite tipuri de relații: vecini discutând, copii pedalând pe biciclete, colegi de muncă, colegi de școală etc. Și, de multe ori mă întreb: care sunt prieteni adevărați?! Care dintre cei pe care ii scrutez cu privirea înțeleg prietenia în adevăratul sens al cuvântului?!

Lucrul care îmi atinge cel mai mult sufletul este relația dintre un animal de companie și stăpânul său. Și eu am un cățel, așadar mă aflu printre oamenii aceia norocoși care pot simți această legătură. Snowy, cățelul meu, simte atunci când sunt fericit, trist, îngrijorat sau experimentez alte stări sufletești. El se uită pe geamul ușii când eu plec sau revin de la școală. Aduce jucăriile lui la mine, când vrea să se joace. Mă trage de haine când vrea să meargă afară. Uneori, stă langă mine, ca să îmi spună într-un fel că eu nu sunt singur. Nu este o glumă când oamenii spun „Câinii sunt cei mai buni prieteni ai oamenilor”, pentru că Snowy, cățelușul meu, este cel mai iubitor, loial și credincios însoțitor pe care îl pot avea. Snowy nu este doar un prieten, ci face parte din familie.

De multe ori, ne lovim de prietenii bune și unele mai puțin bune. Consider că un prieten bun este persoana cu care poți fi mereu onest, persoana la care te gândesti prima dată când un lucru rău se  întamplă și ai nevoie de un sfat sau de ajutor, este acea persoană pe care o ajuți necondiționat dacă întâmpină o problemă.  Pe scurt, este persoana pe care poți să te bazezi mereu.

Un prieten mai puțin bun va avea un scop ascuns, precum: ar vrea să afle cât mai multe despre tine (pentru a vorbi secretele tale cu ceilalți oamenilor, cu intentia de a te pune intr-o lumină rea), speră să eșuezi în diverse situații pentru ca el să fie mai bun decât tine. Dacă vrei să vezi care dintre prietenii tăi sunt bine intentionați sau mai puțin bine intenționați, ai putea să ii testezi! Un prieten bun va sta cu tine și la bine, dar și la rău, prietenii falși te abandonează când ceva rău se ivește. Din aceea, multe grupuri de prieteni se despart din pricina unor oameni care au fost falși, pentru că ne dorim armonie sau pace, nu haos și suferință.

În relațiile de prietenie pot să apară și mici neînțelegeri, opinii diferite, ideologii opuse, etc. Dar o prietenie adevărată nu va fi afectată de toate acele mici lucruri. Pentru că, dacă sunt probleme, ei pot să stea de vorbă și să discute cu inima deschisă. Uneori, în prietenii noi facem compromișuri, pentru binele tuturor. O prietenie adevărată implică sinceritate, respect, solidaritate și, uneori, chiar sacrificii. Proverbul „Prietenul la nevoie se cunoște” este reprezentativ.

Eu sunt martorul unei prietenii minunate. Am văzut, si am ramas impresionat de prieteniile mamei mele. Ea trăieste deja de peste 15 ani departe de locul ei natal. Unii din prietenii ei au rămas în Filipine. Alți, în alte părți ale Asiei, Europei, Americi și Oceaniei dar am văzut ca legăturile lor rămân. Este de parcă are trăi chiar lângă noi. Zilele de naștere și alte evenimente speciale ca și căsătoria, nașterea, abșolvirea, succesul etc. Sunt mereu prețuite și sărbătorite. Când întâlnesc o problemă, ei sunt acolo pentru a oferi tot ajutorul care pot să il dea. Uneori, chiar și o rugăciune fără să stie. Ei mereu țin conexiunea deshisă, mereu având un sfat bun, iar ei stiu din toata inima lor, că fiecare dorește ce este mai bun pentru celălt. Mereu îmi doresc să am felul acesta de prietenie. O prietenie ce depăsește distanța, genul, rasa, chiar și înțelegerea umană.

Am învățat, de  curând, unul dintre cel mai valoroase, dar și dureroase lecții despre prietenie. Bunicul meu, în ianuarie, a ales calea îngerilor. Nu am o amintire detaliată despre înmormântare. Tot ce pot să îmi amintesc este cât de mulți oameni au fost, atâtea fețe pe care nu le cunosc. Nu contează acest detaliu, dar în inima mea, simt că toți oameni aceeia au fost adunați acolo în numele prieteniei. Este fantastic să fii înconjurat de oameni care simt durerea ta, același sentiment de pierdere. Nu l-am pierdut numai pe bunicul meu, și ci pe cel mai bun prieten al meu. Cu toate acestea, mi-au rămas atât de multe amintiri de Crăciun, Paște, aniversare, de câte ori m-a cărat în spate, amintiri culegând mere, grădinăritul, construirea cotețelor și caselor pentru câini, făcând cumpărăturile, lucrând la proiectele pentru școală, drumul spre școală cu mașina, mersul cu bicicleta.

Lucrul bun când discutăm de amintiri este că nu dispar cu timpul și țin iubirea în viață. Ca și prietenia, depășesc rasa, vârsta, distanța, statul social, diferențele politice, chiar și finalul vieții. Conexiunea dintre prieteni nu dispare. Acesta este minunația prieteniei.

În momentul în care ai găsit prieteni adevărați, atunci te vei putea bucura de viață și în alt sens al cuvântului! Unele din cele mai frumoase momente din viața omului sunt cele petrecute cu prietenii apropiați. Astfel, creăm amintiri frumoase care nu vor fi uitate niciodată, pentru că o prietenie adevarată nu dispare niciodată și nu poate fi decât minunată!

 

Angelo Alexandru Lulea

       Clasa: a VII-a

Colegiul național „Mircea Eliade”

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *