◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.06.2024

Europenizare. Directiva privind eficiența energetică a clădirilor

Parlamentul European a adoptat Directiva privind eficiența energetică a clădirilor (https://cursdeguvernare.ro/piata-imobiliara-din-ue-se-prabuseste-sub-asediul-dobanzilor-record-si-a-reglementarilor-de-mediu.html, postat pe 26 martie 2024): deși măsurile vor intra în vigoare eșalonat – pe parcursul a mai mult un deceniu – proprietarii de imobile care nu vor ține pasul riscă să se trezească cu active care nu mai pot fi nici vândute, nici închiriate.

Directiva face parte dintr-un pachet de inițiative legislative adoptate în ultimii ani pentru „ecologizarea” economiei UE și include răspunderea legală pentru nerespectarea legislației de mediu, precum și publicarea obligatorie a datelor privind consumul energetic, emisiile și modul de utilizare al apei la orice tranzacție imobiliară.

Directiva are scopul de a forța proprietarii de imobile să se angajeze la renovări la scară largă pentru a îmbunătăți acreditările de mediu ale clădirilor din întreaga Europă și pentru a se asigura că blocul comunitar își îndeplinește angajamentul față de Acordul de la Paris. Deocamdată, recondiționările anuale de immobile din UE reduc consumul anual de energie cu doar 1%, potrivit Comisiei Europene. Pentru a îndeplini cerințele sale climatice, UE spune că proprietarii de imobile trebuie să-și majoreze cheltuielile pentru renovarea clădirilor cu 275 de miliarde de euro pe an (sic!)

Realitatea – neavută în vedere de Parlamentul European când a cordat votul pentru directivă – este că există persoane fizice și/sau juridice care nu își permit să respecte Directiva sau vor alege să o ignore, pe motiv că plata unei penalități este, cel puțin pe termen scurt, mai ieftină decât să cheltuiască o sumă uriașă pentru a se conforma noilor norme privind eficiența energetică a clădirilor.

Pentru dezvoltatorii imobiliari, noul val de cerințe de mediu se adaugă la greutățile provocate de dobânzile bancare mult mai mari în ultimi 5-6 ani. Situația a început să atragă vânzători în lipsă, care vizează acum cele mai slabe verigi ale unei piețe imobiliare globale care se luptă pe mai multe fronturi pentru supraviețuire.

Directivă europeană privind eficiența energetică se referă la situația a zeci de mii de clădiri din Uniunea Europeană. Până în 2033, proprietarii de imobile vor trebui să renoveze până la un sfert din cele mai mari clădiri care consumă energie din UE. Trebuie să fie eliminate sistemele de încălzire pe bază de hidrocarburi, iar clădirile să fie prevăzute cu panouri solare încorporate. Din 2030, toate construcțiile noi vor trebui să aibă zero emisii.

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *