◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.06.2024
Ciclism pe șosea. Turul colinelor BACĂU 2024, o nouă reușită

Bacăul a găzduit, în perioada 18 – 19 mai, a V-a ediție a competiței sportive  de ciclism pe șosea – „Turul Colinelor Bacău”  – și, totodată, prima etapă a întrecerilor din cadrul Cupei României de șosea pentru seniori, juniori și cadeți 2024. Organizatorii, ACS „Sports Academy Bacău”, în parteneriat cu Federația Română de Ciclism și Consiliul Județean Bacău, au reușit să atragă și în acest sezon peste 250 de concurenți la start, cei mai buni rutieri, atât profesioniști, cât și amatori. Participanții la competiția din acest an au avut de…

Citește mai mult

Jurnaliștii și scriiitorii
din jud. Olt, în tandem la o lansare de carte, la Balș

Miercuri, 22 mai 2024, începând cu ora 11,00 în Sala „Paul Tudor” din incinta Primăriei orașului Balș, a avut loc o frumoasă lansare de carte. Colegul nostru ing. Ion Anuța (membru fondator al oficiosului UZPR Olt „Popas jurnalistic și literar-artistic”, dar și membru în filiala LSR Olt „Damian Stănoiu”), a lansat cartea „Interminabila călătorie”. Acest eveniment a fost organizat de filiala UZPR-Olt „Pan M. Vizirescu” & filiala LSR-Olt „Damian Stănoiu” și Biblioteca orășeanească Balș, găzduit de Primăria orașului Balș. Asistența tehnică a fost asigurată de CJCA Olt, moderator a fost…

Citește mai mult

Stimulăm sau inhibăm
micile afaceri?

Mai toată lumea este de acord că trebuie stimulate micile afaceri, dar în realitate se pare că nu se întâmplă tocmai așa. Nu se întâmplă așa pentru că nu avem o viziune clară asupra a ceea ce înseamnă o economie sănătoasă, de piață, concurențială, cu o fiscalitate echidistantă, nu avem o viziune asupra a ceea ce trebuie să facem pe termen scurt, mediu și lung, astfel încât să putem oferi cetățenilor României o viață mai bună azi decât cea de ieri. De ce ar trebui stimulate în mod real micile…

Citește mai mult

„Grâul și pâinea”. Scrieri, amintiri și întâmplări din Câmpia Aradului, de Liviu Nadiș. O carte ca o împărtășanie

Context Știm cu toții că duminica este ziua liturghiilor în dimineți și a plecăciunilor în fața unor icoane (în)candelate de lumină și har. Mai știm că o carte, ca un semnal editorial, deschide ochi și formează trainice punți înspre cei doritori de realități vechi îmbrăcate în veșminte noi. Festivitățile de ceremonial prilejuite de împlinirea a douăzeci de ani de definire a comunei Pecica, oraș, în cadrul Zilelor orașului Pecica, acest nou volum, pe lângă multe Însemne de Recunoștință, a făcut deliciul selectei asistențe. Pentru că, în prelungirea acestei liturghii duminicale,…

Citește mai mult

Marea Britanie, un regat marcat de probleme

În cavalcada de vești de mai jos, una pare pozitivă: pe 8 aprilie 2024, Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii i-au fost prezentate primele bancnote cu chipul său de către guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey: suveranul a apreciat bancnotele ca „fiind foarte bine concepute”, exprimându-și surpriza că este abia al doilea monarh britanic reprezentat pe o bancnotă. A fost un moment important pentru Charles al III-lea, care urmează un tratament pentru cancerul pe care îl are, să-şi vadă portretul pe noile bancnote din polimer, după doar 1,5 ani de…

Citește mai mult

Ioan Slavici, scriitor
și jurnalist neînțeles

Marele nostru scriitor Ioan Slavici, născut în 18 ianuarie 1848 în Banat, la Șiria (lângă Arad), a avut marele ghinion de a fi suspectat de unguri (Banatul se afla sub stăpânire austro-ungară din 1867) că este naționalist român – motiv pentru care a fost arestat și închis de trei ori – iar când s-a refugiat la frații români de la sud de Carpați, aceștia l-au bănuit că este spion austro-ungar și l-au închis și ei de două ori. Deși inițial primise condamnări mari, el a fost eliberat după perioade scurte…

Citește mai mult

Norvegia restrânge la minimum accesul turiștilor ruși în țară

Norvegia a anunțat că va interzice majorității turiștilor ruși să intre în țară, ca răspuns la războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Țara, care împarte o graniță terestră cu Rusia, a impus inițial restricții de viză vecinului său, în 2022, și va înăspri și mai mult accesul începând cu 29 mai, a anunțat Ministerul norvegian al justiției, potrivit politico.eu. „Decizia de înăsprire a regulilor de intrare este în conformitate cu abordarea norvegiană de a sprijini aliații și partenerii în reacțiile împotriva războiului ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a…

Citește mai mult

UZPR le urează un cald „La mulți ani!” colegilor care își sărbătoresc ziua de naștere

24 mai – Georgeta Beldiman, Pal Galbacs, Irina Gheorghe, Liliana Nicolae, Florin Râpă, Mihaela Rusu, Izabela Zamfir 25 mai – Ella Bernad, Ilie Bumbac, Marinela Capșa, Viorel Cherăscu, Mihaela Cutuș, Stan Iordache, Carmen Kleibel, Andrei Kovacs, Gabriela Malache, Constantin Năstase, Gina Nechifor, Aurel Țuscanu, Gheorghe Voinea 26 mai – Silviu Bâdiliță, Paul Brenoaia, Lucian Dărămuș, Constantin Falcă, Valentin Gros, Ioan Iercan, Victor Mihalca, Nicolae Predescu, Gabriela Denisa Țicu, Larisa Vasile

Citește mai mult

Raport. Tinerii europeni, discriminați în legătură
cu accesul la schemele de venit minim

Tinerii se confruntă cu o potențială excludere de la accesul la schemele de venit minim, se arată într-un nou raport al Institutului European al Sindicatelor (ETUI). Datele sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât cele mai recente date disponibile arată că aproape una din cinci persoane cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani din Uniunea Europeană sunt expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială. Schemele de venit minim reprezintă o plasă de siguranță de ultimă instanță, concepută pentru a asigura un standard de trai decent pentru cei…

Citește mai mult

UNATC „I.L. Caragiale”,
cu cărți, conferinţe şi ateliere
la Bookfest 2024

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti participă, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea Editurii UNATC Press, la cea de-a XVII-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2024, cu prezentări de carte din domeniile teatru şi film, conferinţe şi ateliere. Potrivit AGERPRES, pentru prima oară la Bookfest, UNATC a pregătit şi un program interactiv cu ateliere de jocuri teatrale pentru copii (7-10 ani) susţinute de masteranzii programului de Pedagogie Teatrală. Adulţii sunt aşteptaţi la standul UNATC cu prezentări de carte, conferinţe…

Citește mai mult

Controversatul sistem al „ușilor rotative” din UE, în atenția Ombudsmanului european

Cea mai recentă mutare a unui înalt oficial al Comisiei Europene în domeniul antitrust la o firmă de avocatură privată a provocat o anchetă a Ombudsmanului UE, care se declară îngrijorată de conflictele de interese. Într-un comunicat de presă din 8 mai, o firmă de avocatură din New York a anunțat angajarea lui Henrik Morch, un director în cadrul departamentului antitrust al Comisiei Europene, cu o carieră de 30 de ani. „Ușile rotative” dintre sectorul privat și cel public pot avea un „efect coroziv asupra încrederii publice, alimentând euroscepticismul și…

Citește mai mult

UNICEF. Sistemul
de sănătate din Haiti, în pragul colapsului; milioane de copii în pericol

Sistemul de sănătate din Haiti este „în pragul colapsului”, a avertizat agenția ONU pentru copii, UNICEF, anunțând că șase din 10 spitale din țară sunt aproape neoperaționale. „Combinația de violență, deplasări în masă, epidemii periculoase și malnutriție în creștere a afectat sistemul de sănătate din Haiti. Sugrumarea lanțurilor de aprovizionare poate fi elemental de rupere”, a declarat Bruno Maes, reprezentantul Unicef în națiunea din Caraibe, citat de BBC. Bandele armate controlează încă o mare parte din capitala Port-au-Prince, iar UNICEF atrage atenția că milioane de copii sunt expuși riscului de…

Citește mai mult