◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.06.2024

Raport. Tinerii europeni, discriminați în legătură
cu accesul la schemele de venit minim

Tinerii se confruntă cu o potențială excludere de la accesul la schemele de venit minim, se arată într-un nou raport al Institutului European al Sindicatelor (ETUI). Datele sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât cele mai recente date disponibile arată că aproape una din cinci persoane cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani din Uniunea Europeană sunt expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială.

Schemele de venit minim reprezintă o plasă de siguranță de ultimă instanță, concepută pentru a asigura un standard de trai decent pentru cei aflați în circumstanțe economice grave – totuși, tinerii sunt adesea fie neeligibili, fie supuși unor condiții stricte, potrivit analizei citate de Euronews. „Când ne uităm la aceste scheme, vedem că tinerii sunt destul de discriminați. Doar pentru că sunt tineri nu pot accesa acestea scheme”, a declarat Bianca Luna Fabris, cercetător ETUI și co-autor al raportului, adăugând că „doar pentru că sunt tineri, nu pot accesa acestea. scheme”. În Danemarca, de exemplu, doar cei cu vârsta de 29 de ani sau mai mult se califică; în Cipru, la 28 de ani, iar în Franța și Luxemburg la 25. Situația este și mai gravă pentru adulții tineri din Slovenia, Portugalia și Italia, care au cele mai stricte condiții de acces la beneficiu, a estimat ETUI.

„Această situație ignoră realitatea că mulți tineri au copii ai lor, provin dintr-un mediu defavorizat sau nu au un sistem de sprijin familial la care să recurgă”, a declarat Laura de Bonfils, secretarul general al Platformei Sociale.

Limita de vârstă și variația prestațiilor în funcție de vârstă sunt doar două dintre trăsăturile instituționale ale schemelor care pot împiedica accesul tinerilor la aceste beneficii, notează raportul – altele includ indisponibilitatea totală a unor astfel de scheme în unele țări europene pentru tinerii adulți aflați în educație, formare sau ucenicie, ceea ce i-ar putea determina pe cei încă la studii să abandoneze școala în căutarea unui venit de subzistență. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *