◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.07.2024

„Dragul meu Emin…”.
Regal cultural-jurnalistic
la Timișoara

Filiala UZPR „Mihai Eminescu” Timișoara încheie strălucit stagiunea de pionierat între filiale de prestigiu ale Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Facem această precizare pentru că Filiala timișoreană s-a înființat recent, la 15 ianuarie 2024, sub semnul geniului eminescian, într-un spațiu – „Sala Revoluției” a C.J. Timiș – în care se respiră de-acum nu numai politică, dar și cultură de calitate. În această perioadă de șase luni, Filiala a inițiat, organizat o serie de activități cultural-jurnalistice, la Timișoara, Lugoj, Petroșani, Oradea, București, de anvergură europeană. De asemenea, membrii acesteia au fost implicați în evenimente cultural-artistice și jurnalism de utilitate publică la Săcălaz, județul Timiș (Eveniment caritabil – „Copiii flacăra speranței”) Făget, Lugoj, Oravița, Anina, Reșița, Bocșa, Ploiești, Mediaș, Baia Mare, Uzdin-Serbia. Dar cea mai mare realizare o constituie lansarea în circuitul cultural internațional a Proiectului Cultural „Eminescu, un vis în așteptare” ediția a lll-a 2024, su egida UZPR, și cu sprijinul C.J. Timiș și al Filialei „Mihai Eminescu”.

În acest context de revelație culturală și jurnalistică, sâmbătă, 22 iunie, ora 11,oo, oameni iubitori de cântec, poezie și de Eminescu, cu toată arșița insuportabilă de-afară, au onorat cu prezența și nu numai evenimentul comemorativ al poetului stelar plecat dintre noi în urmă cu 135 de ani, desfășurat la Centrul Multifuncțional din Complexul Bastion Timișoara, pus la dispoziție de C.J. Timiș. În deschiderea acestei întâlniri de comuniune și simțire românească, domnul Ioan Dănuț Ardelean, secretar general al C.J. Timiș a adresat un cuvânt de salut invitaților, după care ne-a călăuzit pașii spre a vizita Muzeul POPA`S,  instituție reprezentativă pentru România și cunoscută în lume prin ambasadorul nostru cultural-artistic, Ștefan Popa.

Revenim la „răcoare”, moderatorul Nicolae Toma, vicepreședinte, prezintă pe scurt asistenței desfășurătorul  simpozionului. Dumitru Buțoi, președinte, urează „Bun venit” colegilor de breaslă și tuturor celor prezenți, recită poemul „Eminescu e un cântec”, inserat pe coperta 4 a antologiei recent tipărită „Eminescu, un vis în așteptare”, care cuprinde premianții participanți la Proiectul Cultural Internațional cu același nume ediția 2023.

Au fost prezenți și merită aprecierea noastră: Ion Machi

don, București, jurnalist, poet, critic literar, director editura „Amurg sentimental” și redactor șef revista de cultură cu același nume, cu apariție de peste 30 de ani în spațiul cultural-artistic românesc. Un om deosebit, implicat în multe activități – Cenaclul literar, organizator de concursuri, tabere de creație, un om sufletul risipit prin cultua română. A venit pentru prima oară ln capitala culturală a Banatului împreună cu un alt coleg poet, publicist, un mare iubitor de istoria poporului român, profesor Mihai Istudor. De la Baia Mare a venit colegul nostru de breaslă Vasile Bele, sarea și piperul evenimentelor cultural-jurnalistice organizate în Maramureș. El are vocația poetului de forță, care vorbește fără microfon, sincer și entuziast, că Filiala Timișoara i-a oferit prilejul de a cunoaște bănățenii la ei acasă și a socializa ca pe plaiurile maramureșene. Sperăm să-i răspundem invitației făcute pentru sfârșitul lunii august, cu prilejul sărbătoririi Zilei Limbii Române, în cadrul evenimentul  cultural „Oprește-mă la tine, Maramureș”.Mihai Chiper a sosit de la Anina, județul Caraș Severin, un oraș uitat de unii oameni dar nu și de Dumnezeu. Mihai Chiper, fost lucrător în domeniul minier și activist cultural de-o viață, n-a uitat și continuă să fie în slujba comunității prin tipărirea  revistei Arcadia, o fereastră deschisă spre noi orizonturi, cultural-artistice pentru iubitorii  din arealul  cultural cărășan și nu numai.

Maria Rogobete, din Lugoj, cândva cetatea culturală a Banatului (în prezent în (de)venire lentă, dar de perspectivă, știm ceea ce susținem) poet, jurnalist, publicist, actor amator, director și editor al revistei „Theatrum Civitatis”, periodic de cultură și conștiință civică, parte a Grupului de Publicații „Carașul”, director Ionel Bota, un om împătimit de cultură, un cărășan de neuitat. A prezentat un referat plin de sensibilitate specifică eternului feminin – atunci când vorbești și scrii despre poetul neperche.

Constantin Mărăscu, senior editor Radio Tv Timișoara, poet, jurnalist, ne-a prezentat cărțile sale de suflet, „Sfinți fără aureolă” și „Nimic despre Troia”. Din motive obiective, ne vom limita a menționa: „Strigând printr-un oraș mare poate fi titlul acestor volume despre sfinți fără aureolă. Cărțile lui sunt despre sfinții – pentru noi – cu aureolă!” (Cornel Ungureanu ,, Meridianul Timișoara”, ianuarie 2024).

Gheorghe Lungu ne-a prezentat în calitate de editor și redactor șef „Foaia Săcoșană”, periodic al comunității din Sacoșul Mare, județul Timiș ,ca și celelalte publicații  prezentate de Nicolae Toma, coordonate de colegul nostru Dumitru Toma, redactor la „Redeșteptarea de Lugoj”, „Informația de Bethausen”, „Foaia Nădrăgeană”, „Cuv

ânt Dumbrăvean”, „Curier de Găvojdia”, ne-au dovedit că presa rurală nu va muri niciodată cât mai există oameni care n-au uitat că s-au născut și crescut în veșnicia satului românesc.

Daniel Luca, poet, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor in România, Filiala Timișoara, director editura Castrum de Thymes – Giroc – Timișoara, recent înființată, dar devenită o veritabilă rampă de lansare a numeroși poeți și nelipsită prezență la târgurile de carte din țară.

Ioan I. Ionescu, jurnalist, publicist, istoric, ne-a prezentat  în sinteză „Ziaristica din Banat ” și volumul doi „Personalități  de seamă ale Banatului”, o carte scrisă cu sensibilitate și credința că prin acest remember sentimental-colegial, cei care au edificat ceva trainic și frumos de oriunde ar fi venit  pe aceste meleaguri și în slujba bănățenilor nu vor fi uitați.

Dumitru Buțoi, membru UZPR, ca de obicei a prezentat asistenței sumarul revistelor dragi primite la redacție – Revista UZP nr. 33, o publicație etalon pentru presa din România, din care am reținut  deocamdată materialele ,,Să privim spre viitor cu speranță”, semnat de  Sorin Stanciu, președinte UZPR, și Marian Nencescu, „Eminescu și spiritul frontierei”. Revistele ,,Luceafărul de Vest” număr dedicat lui Eminescu și „VIP Seniorii”, în care semnează membri UZPR, publicații editate de Asociația Cultural Umanitară „Luceafărul de Vest” Timișoara. „Revista Română de versuri și proză”, periodic al Societății scriitorilor români, ION, Foaie de familie literară românească, primite de la colegul Florin Grigoriu, București. „Artă și comunicare”, Ploiești, revistă  trimestrială de educație și cultură, redactor șef Emilia Petrescu, membru UZPR Prahova și recent inființata revistă independentă de educație, cultură și civilizație a Cenaclului „Expresia ideii” –  „Al cincilea anotimp”, fondator Mariana Bendoiu,  profesor, scriitor, redactor șef Vasile Rușeți, fotoreporter, scriitor, membru Liga Scriitorilor din România.

Au mai ținut să  aducă un omagiu personalității „Dragului nostru

Emin”, prin cuvinte rostite, poezie ori cântec, sub semnul emoțiilor că suntem datori cu o iubire infinită celui ce ne este peste timp „Arcul de Triumf” pe sub care trecem cotidian ca învingătorii, că: „Suntem Români și Punctum”! Cantaautorii Vasile Gondoci, trubadurul din Lugoj, Grigore Mâinea, pictorul Mihai Olteanu, poetele Viorica Vancu, Aura Lupșescu, din Timișoara, Loredana Livia Lupescu, Lugoj.

Le mulțumesc tuturor și în mod deosebit colegilor din Filiala Timișoara prezenți, care au dovedit că suntem cu adevărat o echipă: Maria Rogobete, Lugoj, Gheorghe Chiran, Oravița, Gheorghe Țunea Pîrvovanu, Reșița, Vasile Bele, Baia Mare, Ioan Dănuț Ardelean, Nicolae Toma, Gheorghe Lungu, Horia Țăru, Ioan Ionescu, Silviu Lazăr, Emil  Manzur și colaboratorii Mihai Chiper, Anina, Daniel Luca, Lăcrămioara Condea, Nicolae Ene, Ioan Hațegan, istoric și Cetățean de onoare al municipiului Timișoara. Toți jurnaliștii au primit câte o Diplomă de Excelență „Eminescu, jurnalistul” – UZPR.

 

Dumitru Buțoi

Filiala UZPR „Mihai Eminescu”, Timișoara

Foto: Grigore Mâinea, UZPR/ Timișoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *