◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.07.2024

Studiu. Copiii sub vârsta de 7 ani, deja afectați de anxietate

Pentru părinții copiilor mici, puține lucruri sunt la fel de prețioase ca un somn bun. Dar mulți părinți se luptă să-și aducă micuții la culcare și să se asigure că primesc odihna de care au nevoie. Un sondaj recent al Spitalului de Copii C.S. Mott, din Michigan, SUA, pune în lumină obiceiurile de somn și provocările copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 și 6 ani, oferind informații valoroase părinților. Cea mai mare îngrijorare este că aproape 1 din 4 copii mici se luptă cu anxietatea la culcare.

Sondajul, care a chestionat un eșantion național de 781 de părinți de copii sub 7 ani, a constatat că marea majoritate (90%) au o rutină de culcare pentru copilul lor. Aceste rutine includ adesea spălatul pe dinți (90%), citirea poveștilor înainte de culcare (67%), o baie (54%), o băutură cu apă (47%) sau o gustare (23%), oprirea dispozitivelor ( 41%), rugându-se (31%) și vorbind despre ziua lor (23%). Mulți copii au, de asemenea, obiceiuri specifice înainte de culcare, cum ar fi ținerea unei pături sau a unui animal de pluș (47%), suptul unei suzete (7%).

Sondajul a constatat că prezența părinților la culcare variază, 31% spunând că stau adesea în cameră până când copilul lor adoarme. Această practică a fost mai frecventă în rândul părinților care au raportat dificultăți în a-și duce copilul la culcare.

Pe de altă parte, 27% dintre părinți au descris procesul de a-și duce copilul la culcare ca fiind unul dificil., printre cause evidențiindu-se joaca (raportată de 65% dintre părinți), zgomotul din alte camere (43%), anxietatea (23%). Odată adormiți, unii copii se trezesc plângând (36%), se mută în patul părinților (43%) sau insistă ca un părinte să doarmă în camera lor (31%).

Aceste descoperiri subliniază impactul profund pe care somnul (sau lipsa acestuia) îl poate avea asupra bunăstării și dezvoltării copilului. După cum notează raportul, somnul afectează starea de spirit a copilului, dezvoltarea creierului și riscul de probleme de sănătate, precum obezitatea.

Constatarea cercetării de piață că unul din cinci părinți i-a dat copilului lor mic melatonină ridică unele îngrijorări. După cum notează raportul, majoritatea produselor cu melatonină comercializate pentru copii nu au fost testate riguros pentru siguranță și eficacitate, iar impactul lor pe termen lung este necunoscut.

Pentru copiii care devin anxioși la culcare, specialiștii sugerează să se acorde copilului timp suplimentar pentru a vorbi despre cum și-a petrecut ziua și pentru a-și exprima îngrijorările. „Este crucial să stabiliți o rutină consecventă la culcare. Atunci când copiii nu se odihnesc suficient, le poate afecta dezvoltarea fizică, reglarea emoțională și comportamentul”, punctează specialistul Sarah Clark, într-o declarație de presă. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *