◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.06.2024

Controversatul sistem al „ușilor rotative” din UE, în atenția Ombudsmanului european

Cea mai recentă mutare a unui înalt oficial al Comisiei Europene în domeniul antitrust la o firmă de avocatură privată a provocat o anchetă a Ombudsmanului UE, care se declară îngrijorată de conflictele de interese. Într-un comunicat de presă din 8 mai, o firmă de avocatură din New York a anunțat angajarea lui Henrik Morch, un director în cadrul departamentului antitrust al Comisiei Europene, cu o carieră de 30 de ani.

„Ușile rotative” dintre sectorul privat și cel public pot avea un „efect coroziv asupra încrederii publice, alimentând euroscepticismul și subminând interesele UE. Impresia clară este că Comisia a permis unuia dintre înalții săi funcționari să lucreze pentru o companie din afara UE care anticipează beneficii majore din aceste cunoștințe interne. Pentru a înrăutăți lucrurile, firma nu a fost clară cu privire la activitățile sale de la Bruxelles, iar Comisia nu a spus dacă va impune vreo restricție asupra activității lui Morch cu aceasta”, a spus Emily O’Reilly, care investighează suspectele de administrare defectuoasă în instituțiile UE, potrivit Euronews.

O’Reilly a cerut Comisiei să-și reformeze practicile de acest tip, foarte vechi, de altfel, într-o anchetă care s-a încheiat în 2022 – și care a concluzionat în mod specific că funcționarilor direcției generale de concurență, DG COMP, ar trebui să li se interzică să activeze la firme private care lucrează în probleme conexe..

Cercetări recente ale Transparency International arată că deputații europeni câștigă în mod colectiv milioane de euro din locuri de muncă în plus față de salariul lor din PE. Aceste poziții cu plată suplimentară sunt permise în conformitate cu regulile actuale – dar grupul de lobby invocă îngrijorări cu privire la conflictele de interese, în special atunci când deputații lucrează pentru o companie care face… lobby în UE.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat pentru Euronews că analizează întrebările Ombudsmanului și că va răspunde. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *