◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.06.2024
Primul tratat pentru protejarea apelor internaţionale şi conservarea biodiversităţii marine

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat primul tratat internaţional pentru protejarea apelor internaţionale şi conservarea biodiversităţii marine în apele internaţionale, marcând o piatră de hotar după aproape 20 de ani de eforturi în acest sens, a anunţat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Adoptarea tratatului are loc după ce în martie peste 100 de ţări au ajuns la un acord cu privire la textul „High Seas Treaty”, după mai bine de 15 ani de discuţii şi cinci runde de negocieri conduse de ONU. Prin aprobarea textului, statele membre „au dat…

Citește mai mult

Bulgaria. Mari probleme macină o țară mică

Criza politică De peste doi ani, a doua parte a lui 2021, 2022 și jumătate din 2023, Bulgaria a fost măcinată de o profundă criză politică: în prima parte a anului 2022, partidul „Continuăm Schimbarea”, a ajuns la guvernare sub conducerea politicianului filo-american Kiril Petkov, fost om de afaceri, cu studii la Universitatea americană Harward, devenit premier, dar acesta a fost demis prin moţiune de cenzură în iunie 2022; Bulgaria a fost condusă apoi de un guvern interimar. La rândul său, fostul premier Boiko Borisov cu Partidul său Conservator a…

Citește mai mult

Polonezii doresc un referendum privind participarea Poloniei la schema de relocare a migranților în UE

Peste jumătate dintre polonezi doresc un referendum privind participarea Poloniei la schema de relocare a migranților în UE – o idee propusă de liderul partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS), Jarosław Kaczyński – conform unui sondaj realizat de United Surveys Institute și publicat de Wirtualna Polska. Polonia și Ungaria au fost singurele țări care au votat împotriva poziției de negociere, care a fost adoptată de Consiliul UE, pe baza principiului „solidarității obligatorii”, ceea ce înseamnă că statele membre pot participa la gestionarea migrației fie acceptând solicitanții de azil sau…

Citește mai mult

„Cum citim o ie?”, dezbatere la Biblioteca Națională a României

Cu ocazia Zilei Universale a Iei, 23 iunie 2023, de la ora 12:00, Biblioteca Națională a României organizează, în Atrium (la sediul din Bulevardul Unirii, nr. 22), dezbaterea cu tema „Cum citim o ie?”, eveniment dedicat Zilei Universale a Iei. Evenimentul va aduce laolaltă cinci invitate implicate în studiul critic, colecționarea și promovarea iei pe scene românești sau internaționale: Mara, artist și interpret al trupei Subcarpați,  Andreea Tănăsescu, La blouse roumaine, Gabriela Nicolescu, antropolog, Biblioteca Națională a României, Adriana Iordache, cusătoreasă, Mădălina Cojocariu, colecționar. „Cum citim o ie?” este un…

Citește mai mult

Expoziţia-eveniment „Biserica Domnească 525 ani de istorie”, la Piatra Neamț

Expoziţia „Biserica Domnească 525 ani de istorie” va fi găzduită de Muzeul de Artă Piatra-Neamţ și este organizată de Complexul Muzeal Naţional Neamţ, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României şi Serviciul Judeţean Neamţ al Arhivelor Naţionale, pentru a marca 525 ani de la ctitoria Bisericii „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” de către Ştefan cel Mare. „Proiectul expoziţional şi editorial se datorează invitaţiei lansate de parohia Sfântul Ioan Domnesc instituţiei noastre de a se alătura evenimentelor consacrate aniversării a 525 de ani de la ridicarea lăcaşului de cult de…

Citește mai mult

După ciocolată, cafea și vin, Muzeul Naţional Brukenthal își lansează propriul… parfum

Muzeul Naţional Brukenthal este primul muzeu din Sibiu care îşi va lansa propriul parfum, care va purta numele fondatorului instituţiei, fostul baron transilvănean Samuel von Brukenthal şi al soţiei acestuia, Sofia, a anunţat managerul Alexandru Chituţă, într-o conferinţă de presă. Parfumul a fost deja realizat de un producător local şi urmează să fie concepute ambalajul şi eticheta. „Muzeul Naţional Brukenthal împreună cu Matca, o firmă foarte bună de parfumuri din Sibiu, au început deja şi am intrat în linie dreaptă cu parfumul – Brukenthal şi Sofia cred că se va…

Citește mai mult

Lobby-iștii combustibililor fosili, obligați să-și declare „afilierea” la viitorul summit COP

Lobby-iștii petrolului, gazelor și cărbunelui vor trebui să dezvăluie legăturile lor cu industria la viitoarele reuniuni privind clima, a decis ONU. De ani buni, angajații de la combustibili fosili au putut participa la aceste evenimente fără a fi nevoie să fie clarificată relația lor cu companiile. Așa se face că anul trecut peste 600 de astfel de lobby-iști din industrie au putut participa la întâlnirea COP27 din Egipt. Noile reguli vor fi aplicate pentru summitul COP28, din noiembrie, de la Dubai, Emiratele Arabe Unite, unul dintre cei mai mari producători…

Citește mai mult

„Întâlnirile de luni”, sub semnul geniului eminescian

În ultima ședință de lucru, înaintea vacanței de vară, la sediul UZPR Filiala ,,Valeriu Braniște” din Timișoara, membri UZPR, poeți, scriitori, istorici și iubitori de cultură, dar și de Eminescu, s-au întrunit pentru a comemora 134 de ani de la trecerea în eternitate a celui ce a fost și a rămas pentru totdeauna luceafărul culturii naționale, reperul de moralitate și identitate românească în lumea în care sub steaua lui respirăm universalitate! Ion Medoia, seniorul presei din Banat, a vorbit despre ,,Mihai Eminescu – ziaristul”, o altă ipostază de forță și…

Citește mai mult

Concurs de piese scurte în cadrul Festivalului Naţional de Teatru

Uniunea Teatrală din România (UNITER) anunţă lansarea unui concurs de piese scurte (10 minute la lectură), pe o temă la alegerea participanţilor, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (FNT), care are loc între 20 şi 29 octombrie. Concursul este dedicat autoarelor şi autorilor la început de drum, textelor care îşi propun să sondeze teme şi formate ale dramaturgiei prezentului şi viitorului, transmite UNITER. Juriul care va selecta piesele scurte este format din Bogdan Georgescu, Petro Ionescu şi Elise Wilk, ale căror texte de teatru sunt montate atât în ţară, cât…

Citește mai mult

Presa, exclusă de la noul proces al opozantului rus Alexei Navalnîi

Noul proces al liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, pentru acuzații de „extremism”, va avea loc cu ușile închise, a anunțat un purtător de cuvânt al instanței. Decizia înseamnă că mass-media va fi exclusă de la procedurile penale împotriva celui mai proeminent și vocal oponent al președintelui Vladimir Putin, care i-ar putea prelungi pedeapsa de închisoare cu decenii, potrivit EURACTIV. Navalnîi ispășește deja pedepse în valoare totală de 11 ani și jumătate pentru fraudă și alte acuzații în colonia penală IK-6 din Melekhovo, la aproximativ 235 km est de Moscova. Procurorii…

Citește mai mult

Evitarea știrilor, fenomen acut pe segmentul dezbaterilor politice

În 2023 Digital News Report, Institutul Reuters abordează un fenoment în extindere: evitarea selectivă a știrilor. Potrivit reutersinstitute.politics.ox.ac.uk., raportul de anul trecut a evidențiat problema evitării selective a știrilor, în special în cazul unor grupuri greu accesibile. Editorii au vorbit deschis despre scăderea traficului web și dificultatea de a atrage publicul cu subiecte precum războiul din Ucraina și schimbările climatice. „Datele noastre au provocat multe dezbateri cu privire la natura exactă a evitării știrilor și anul acesta am explorat și acest lucru în continuare. ca să se uite la ce…

Citește mai mult

„B-FIT in the Street!” revine în București

Festivalul de teatru de stradă „B-FIT in the Street!” revine, în perioada 30 iunie – 2 iulie, la Bucureşti, după o pauză de trei ani, transformând oraşul într-o scenă cu zeci de spectacole din Spania, Franţa, Italia şi Olanda, la care vor participa peste 200 de artişti, informează Primăria Capitalei. Din programul festivalului, ajuns la a 12-a ediţie, fac parte poveşti celebre transpuse în producţii de teatru de stradă, acrobaţii aeriene, muzică live, întâlniri cu personaje fantastice, spectacole itinerante, instalaţii vivante şi spectacole pe apă. În timpul zilei, publicul este…

Citește mai mult