Lobby-iștii petrolului, gazelor și cărbunelui vor trebui să dezvăluie legăturile lor cu industria la viitoarele reuniuni privind clima, a decis ONU.
De ani buni, angajații de la combustibili fosili au putut participa la aceste evenimente fără a fi nevoie să fie clarificată relația lor cu companiile. Așa se face că anul trecut peste 600 de astfel de lobby-iști din industrie au putut participa la întâlnirea COP27 din Egipt.
Noile reguli vor fi aplicate pentru summitul COP28, din noiembrie, de la Dubai, Emiratele Arabe Unite, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume. Pe de altă parte, este de menționat faptul că șeful companiei petroliere din Emiratele Arabe Unite, Sultan Al Jaber, va… prezida summitul, o numire care i-a revoltat pe ecologiști, scrie BBC. „Atâta timp cât au existat discuțiile ONU privind schimbările climatice, lobbyiștii din industria combustibililor fosili au inundat aceste discuții căutând un loc la masa unde sunt scrise regulile acțiunii climatice”, a spus Rachel Rose Jackson, de la Corporate Accountability.
În fiecare an, lideri politici din întreaga lume participă la Conferința părților sau la reuniunea COP, unde se iau decizii cheie cu privire la modul în care lumea abordează schimbările climatice. La fel ca și politicieni și diplomați, la evenimente participă activiști de mediu care văd încetarea dependenței globale de combustibilii fosili drept obiectivul cheie al procesului COP.
La COP26 din Glasgow, au fost mai mulți delegați din industria combustibililor fosili decât reprezentanți ai statelor. Anul trecut, la COP27 din Egipt, cifrele au crescut cu un sfert, cu peste 600 de reprezentanți, conform analizei grupului de campanie Global Witness.
Având în vedere că înregistrarea delegaților la summitul COP28 din Dubai din acest an urmează să se deschidă în curând, ONU va pune acum o întrebare obligatorie cu privire la afiliere. „De acum înainte, fiecare participant cu insignă la eveniment va fi obligat să-și declare afilierea și relația cu organizația”, a declarat șeful ONU pentru climă, Simon Stiell. (redacția UZPR)
Foto: Rock Staar/Unsplash