◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro09.05.2024

Islanda. Un stat insular mic, cu performanțe mari

Islanda este situată între plăcile tectonice nord-americană și europeană, care se îndepărtează una de cealaltă. Datorită acestui fenomen geologic, teritoriul Islandei se mărește cu cca 5 cm anual pe direcția de îndepărtare.

 

Cea mai mare instalație de captare a carbonului din aer

Climeworks AG, o companie elvețiană specializată în tehnologia Direct Air Capture (DAC), a început să construiască în Islanda cea mai nouă și cea mai mare instalație de captare a carbonului, numită Mammoth. Aceasta este a doua astfel de instalație construită de Climeworks AG (Cea mai mare instalație de captare a carbonului din aer va fi construită în Islanda (descopera.ro), postat pe 1 iulie 2022): „Cu o capacitate nominală de captare de 36.000 de tone de CO2 pe an, atunci când va fi complet operațională, Mammoth reprezintă un pas demonstrabil în planul ambițios de extindere al Climeworks: o capacitate de mai multe megatone până în 2030 și o capacitate de câteva gigatone până în 2050”, au declarat cei de la Climeworks, potrivit Interesting Engieering. Construcția este de așteptat să dureze 18-24 de luni.

Climeworks a fost fondată în 2009 de dr. Jan Wurzbacher și dr. Christoph Gebald. Cei doi ingineri mecanici s-au întâlnit în timp ce studiau la ETH Zurich și au inventat tehnologia DAC pe care se bazează compania lor ca parte a studiilor doctorale. Compania este astăzi renumită pentru instalația sa Orca, prima fabrică de captare și stocare directă din aer la scară largă din lume. Această instalație a devenit operațională în 2021 și s-a lăudat cu opt colectoare de aer cu o capacitate nominală de captare de 4.000 de tone de CO2 pe an. Procesul DAC al Climeworks constă în colectoare modulare de CO2 care pot fi înșiruite pentru a construi mașinării care captează rapid și eficient emisiile de carbon și le transformă în substanțe benigne pentru uz comercial.

Colectoarele funcționează printr-un proces în două etape: în primul rând, aerul este aspirat în colector de către un sistem de ventilatoare de mare putere, unde o serie de filtre chimice foarte selective captează CO2. Odată ce filtrele sunt umplute cu dioxid de carbon, colectorul este închis, iar temperatura din interior este ridicată până la 80-100°C. Acest lucru permite eliberarea dioxidului de carbon, care este utilizat pentru a dezvolta CO2 foarte concentrat, care intră în producția de biocombustibili sau materiale neutre din punct de vedere al carbonului.

În Islanda, carbonul aspirat este amestecat cu apă și pompat sub pământ, devenind rocă carbonatată în câțiva ani după reacția cu bazaltul. Întregul proces este alimentat de energie regenerabilă (în cazul geotermalului Orca), ceea ce înseamnă că pentru fiecare 100 de tone de dioxid de carbon captate, cel puțin 90 de tone sunt eliminate definitiv din atmosferă. DAC este o tehnologie extrem de eficientă în comparație cu alte metode de îndepărtare a carbonului, cum ar fi împădurirea și reîmpădurirea. Necesită cea mai mică utilizare a pământului și a apei, ceea ce o face o opțiune eficientă pentru creșterea abordărilor naturale pentru combaterea schimbărilor climatice. Și acesta este un lucru bun pentru că avem nevoie de tot ajutorul pe care îl putem obține atunci când vine vorba de schimbările climatice. Această instalație de captare a carbonului, împreună cu alte abordări de atenuare, ne-ar putea ajuta în cele din urmă să evităm un dezastru climatic catastrofal.

 

Curiozități

 Între 1262 și 1918, Islanda a fost o provincie norvegiană și apoi daneză; a devenit independentă ca stat, față de Danemarca în 1918 și republică din 17 iunie 1944.

 Pentru încălzirea caselor din Reykjavik, Islanda, se folosește apă termală care are între 100°C și 300°C. Apoi, aceeași apă, ajunsă la 30°C, este pompată în țevile de plastic de sub străzile și trotuarele orașului, pentru a le păstra uscate.

 Nivelul criminalității din Islanda a crescut alarmant în 2017, stârnind îngrijorarea populației: 4 crime comise în toată țara, de două ori mai multe decât în anul 2016.

 

Femeile sunt majoritare în Parlament

Islanda a devenit primul stat european în care femeile sunt majoritare în Parlament: 33 dintre cele 63 de mandate din Althingi, Parlamentul islandez, au fost adjudecate de către femei la finalul scrutinului parlamentar din 25 septembrie 2021(https://cursdeguvernare.ro/premiera-europeana-femei-majoritate-parlament-islanda-alegeri-duminica.html, postat pe 26 septembrie 2021):  astfel, femeile dețin 52,3% dintre mandate. O analiză a Băncii Mondiale (BM) arată că nici o ţară din Europa nu a depăşit vreodată pragul simbolic de 50%. La ora actuală, pe primul loc se află Suedia, cu 47% deputate. Alte cinci ţări din lume au parlamente alcătuite pe jumătate din femei, potrivit Uniunii Interparlamentare Internaţionale: Rwanda (61%), Cuba (53%), Nicaragua (51%), Mexicul şi Emiratele Arabe Unite (câte 50%).

Partidul premierului ecologist de stânga, Katrin Jakobsdóttir, a pierdut teren şi a obţinut doar opt mandate. Cei doi aliaţi de dreapta ai premierului se află într-o poziţie de forţă şi au posibilitatea, pe hârtie, să formeze o coaliţie cu alte partide decât Stânga.

 

Viața de zi cu zi

Pe 23 august 2023, Banca Centrală a Islandei a anunțat cea de-a 14-a creștere consecutivă a ratei dobânzii, rata de politică monetară fiind acum de 9,25%…

Actorul de film Jóhannes Haukur Jóhannesson, puțin ars de soare după vara islandeză, spune că nu caută viața vedetelor de la Hollywood. El este mulțumit să locuiască în zona Laugardalur din Reykjavík, împreună cu soția și copiii săi. Deși petrece adesea timp în străinătate, în proiecte de film și televiziune, el se bucură de timp liber între aceste proiecte. În septembrie 2023 se duce la Roma pentru a juca rolul unui gladiator, dar, concomitant, islandezii îl vor vedea pe ecranul alb în filmul Kuldi (”cold” în engleză, ”rece” în română). Jóhannesson promite că filmul va ridica părul și va aduce răcoare spectatorilor.             

Multe sute de oameni merg zilnic la locurile de erupție vulcanică din peninsula Reykjanes, potrivit unei informații postate pe site-ul Oficiului de Turism din Islanda.

În țară au fost încheiate în primele 7 luni ale anului 2023, 1.793 de contracte pentru achiziții de proprietăți rezidențiale față de 2.603 în perioada similar din 2022. În ultimele 12 luni, prețul real al apartamentelor din zona capitalei țării a scăzut cu 6,3% față de indicele prețurilor de consum.

Pe 26 august 2023, președintele Islandei, Guðni Th. Jóhannesson, a participat la joggingul Eyrarskokk în Akureyri. Eyrarskokk este un grup de alergare care a crescut constant în ultimii câțiva ani, iar astăzi a devenit foarte căutat și compus din oameni de toate vârstele și profesiunile, cu diferite stiluri și viteze de alergare, așa cum se menționează și pe site-ul web al grupului.

 

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *