◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.05.2024

Raport. Datele de expirare „arbitrare” întrețin
risipa alimentară

Cercetătorii de la Universitatea McMaster, din Ontario, Canada, au publicat un raport în revista Nature Reviews Bioengineering, prin care afirmă că etichetele de pe produsele alimentare care conțin formularea „de consumat de preferință înbainte de…” sunt arbitrare și nu oferă o imagine exactă a momentului când este timpul să fie aruncate respectivele produse. Echipa de specialiști adaugă că producătorii se mulțumesc să respecte „data de expirare” și să nu investească în ambalaje moderne, „inteligente”, astfel încurajându-se risipa alimentară.

Studiul a relevat faptul că ambalajele inteligente pot ajunge să economisească bani clienților, care ar putea să evalueze cu precizie când este timpul să arunce ceva, în loc să consulte eticheta de „de preferință înainte de…”. „Suntem dornici să facem oamenii conștienți de provocările care există și să începem o dezbatere între cercetători, factori de decizie, corporații și consumatori, lucrând împreună pentru a găsi soluții pentru astfel de provocări”, punctează specialistul Tohid Didar, unul dintre autorii raportului.

Noul studiu explică faptul că aceste etichete sunt foarte conservatoare în estimările lor, imprimând date care sunt destul de arbitrare când vine vorba despre prospețimea alimentelor. Problema, potrivit echipei McMaster, este că mâncarea este adesea încă potrivită pentru consum chiar și când este aruncată. Acest lucru duce la cantități masive de risipă de alimente – și bani irosiți. Didar subliniază că numai în Canada, cumpărătorii risipesc aproximativ 40 miliarde de dolari în fiecare an aruncând alimente. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Un comentariu pentru “Raport. Datele de expirare „arbitrare” întrețin
risipa alimentară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *