◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.05.2024

Norvegia. Evoluții interesante

Legătura între căsătorie și… demență

A fi căsătorit pentru o perioadă lungă de timp poate reduce șansa de a dezvolta demență la bătrânețe, spun Oamenii de știință de la Institutul Norvegian de Sănătate Publică (România Muncitoare nr. 309, martie-aprilie 2023, p. 36-37): Timp de 24 de ani, aceștia au studiat diverse stări maritale ale persoanelor cu vârste cuprinse între 44 și 68 de ani, examinând potențialele corelații între aceste stări și diagnosticele clinice de demență sau tulburări cognitive ușoare după vârsta de 70 de ani. Potrivit rezultatelor studiului, demența este cea mai frecventă la persoanele divorțate și singuratice. În schimb, grupul care a fost căsătorit continuu pe tot parcursul perioadei a avut cel mai mic număr de cazuri de boală.

La sondajul HUNT au participat cca 150.000 de persoane, care și-au dat consimțământul ca informațiile lor despre sănătate să fie disponibile pentru cercetare. Cercetătorii au folosit aceste date pentru a testa incidența demenței în funcție de următorii factori de sănătate și obiceiuri cum sunt fumatul, hipertensiunea arterială, obezitatea, lipsa activității fizice, diabetul, problemele psihologice și a avea prieteni apropiați. Teoria spune că oamenii căsătoriți duc o viață mai sănătoasă și asta explică modul de manifestare a diferitelor boli, în special, demența.

Demența este o afecțiune în care funcția cognitivă scade, inclusiv pierderea memoriei, confuzia și dificultățile cu limbajul, rezolvarea problemelor și sarcinile de zi cu zi. Studiul Oamenilor de știință norvegieni a identificat 12 factori de risc pentru dezvoltarea demenței: 1. activitatea fizică scăzută; 2. consumul excesiv de alcool; 3. deficiența de auz (folosirea unui aparat auditiv în caz de deficiență de auz reduce riscul de a dezvolta demență); 4. diabetul de gradul doi;  5. excesul de greutate: persoanele cu un indice de masă corporală peste 30 au un risc crescut de a dezvolta demență la bătrânețe;  6. fumatul; 7. hipertensiunea arterială; 8. ignorarea depresiei; 9. nivelul scăzut de activitate socială: interacțiunea socială îmbunătățește rezerva cognitivă a creierului; 10. nivelul scăzut de educație; 11. poluarea aerului (datele sugerează că locuirea la 50 de metri de un drum major poate crește riscul de demență cu 7%); 12. traumatismele capului.

 

Pandemia: modelul norvegian

În timpul crizei de sănătate produsă de Covid-19, autoritățile norvegiene au fost printre primele care au stabilit modele matematice bazate pe utilizarea datelor de pe telefonul mobil (Pandémie : le modèle norvégien | Le Courrier de l’UNESCO): oferind informații precise despre mișcările populației, a fost posibilă cartografierea cu exactitate a răspândirii virusului. Din martie 2020 până în iunie 2022, Arnoldo Frigessi, profesor de statistică la Universitatea din Oslo (UiO) a lucrat cu echipa de modelare a pandemiei. Autoritățile sanitare trebuiau să cunoască posibilele consecințe ale pandemiei, cum ar fi progresia acesteia în populație, numărul așteptat de spitalizări și numărul de decese.

Norvegia a fost una dintre primele țări care a creat un model bun de răspândire a pandemiei de Covid-19 bazat pe date mobile. Modelul s-a bazat și pe date demografice anterioare puternice cu privire la numărul de internări în spital și ratele de pozitivitate – SEIR – un model epidemiologic folosit pentru a prezice dinamica bolilor infecțioase prin clasificarea indivizilor în patru stări posibile: Susceptibil [S], Expus [E], Infectat [I] sau eliminat [R]. Echipa a adaptat SEIR la Covid-19 pe baza datelor demografice, a datelor de mobilitate și a datelor epidemiologice. Dificultatea dată de pandemie a fost că un individ îl poate infecta pe altul, creând interdependențe complexe.

Arnoldo Frigessi avea o experiență îndelungată în modelarea bolilor infecțioase; el a lucrat în special la răspândirea HIV la începutul anilor 1990: una dintre marile diferențe este că HIV s-a răspândit lent, în Timp ce Covid-19 s-a răspândit ca un incendiu. Dar, cele două infecții au un lucru în comun, și anume că poți fi purtător fără a avea simptome, ceea ce a îngreunat foarte mult crearea modeluluide răspândire a Covid-19. Utilizarea datelor de pe telefonul mobil a făcut ca modelul norvegian să iasă în evidență: oferind informații despre mobilitatea Oamenilor, acestea au făcut posibilă prezicerea cu exactitate a răspândirii virusului.

Echipa de cercetare a fost autorizată să acceseze datele de pe telefoanele mobile ale clienților de la compania de telecomunicații Telenor, care deservește aproape jumătate din populația țării. La fiecare șase ore, echipa primea date mobile care indicau mișcările persoanei respective în perimetrul municipiului de reședință. Prin cartografierea mișcărilor subiecților respectivi, a fost creat modelul de răspândire a infecției cu SARS CoV-2 în municipalitățile norvegiene.

 

Prinţesa Martha Louise

Prinţesa Martha Louise a Norvegiei, logodită cu un şaman autoproclamat şi susţinătoare înfocată a unor terapii alternative controversate, a renunţat la exercitarea funcţiilor ei oficiale, a anunţat pe 8 noiembrie 2022, biroul de presă al Casei Regale norvegiene (https://www.stiripesurse.ro/ruptura-in-casa-regala-a-norvegiei-o-printesa-logodita-cu-un-saman-renunta-la-indatoririle-oficiale_2645995.html): „Acest lucru înseamnă, mai ales, că ea nu va mai utiliza titlul de prinţesă şi nu îi va menţiona pe membrii casei regale pe reţelele de socializare, în producţii mediatice sau în cadrul unor activităţi comerciale”, a anunţat Palatul Regal din Oslo.

Fiica cea mare a cuplului regal al Norvegiei şi ocupanta locului al patrulea în ordinea de succesiune la tronul ţării, prinţesa Martha Louise, în vârstă de 51 de ani, a divorţat de soţul ei, Ari Behn, în 2017 şi a decis apoi să îşi refacă viaţa alături de un ghid spiritual autoproclamat, Durek Verrett, în mare vogă la Hollywood. Prinţesa Martha Louise este considerată o personalitate excentrică în regatul scandinav, după ce a afirmat că poate să comunice cu îngerii, un dar pe care ea încearcă să îl “împărtăşească” prin intermediul unor cursuri şi al unor cărţi.

Durek Verrett se prezintă ca fiind „un şaman din a şasea generaţie”, iar printre adepţii lui se numără celebrităţi precum Antonio Banderas şi Gwyneth Paltrow; în cartea sa intitulată „Spirit Hacking”, Durek Verrett propune, de exemplu, exerciţii pentru ştergerea “amprentei” vaginale a femeilor care au avut parteneri sexuali multipli şi, totodată, lasă se înţeleagă că una dintre cele cele mai teribile boli din lume, cancerul, reprezintă o alegere.

Prinţesa Martha Louise şi logodnicul ei, care formează un cuplu atipic, nu reuşesc să câştige admiraţia norvegienilor. Potrivit unor sondaje recente, mai mult de jumătate dintre norvegieni doresc ca Martha Louise să renunţe la titlul de prinţesă. Martha Louise, divorţată de primul ei soţ, care s-a sinucis după aceea, este fiica cea mare a regelui Harald al V-lea şi a renunţat deja la majoritatea titlurilor sale, inclusiv la cel de „Alteţă Regală”. Ea este devansată în ordinea de succesiune la tronul Norvegiei de fratele ei mai tânăr, prinţul moştenitor Haakon, şi de cei doi copii ai acestuia.

 

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *