◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.05.2024

Activitatea de lobby în PE, (mai) aproape de reglementare

Lobbyiștii și ONG-urile trebuie să fie înscrise în Registrul de transparență al UE înainte de a participa ca invitați sau co-gazde ale evenimentelor în Parlamentul European, potrivit unei decizii adoptate de conducerea legislativului comunitar.

Acțiunea, confirmată la o recentă ședință cu ușile închise, face parte din răspunsul Parlamentului la scandalul „Qatargate”, în care câțiva deputați europeni și oficiali sunt arestați și se confruntă cu acuzații de corupție pentru că ar fi luat bani de la anumiți oficiali în schimbul influenței politice.

Europarlamentarul grec Eva Kaili, fost vicepreședinte al Parlamentului, și europarlamentarul belgian Marc Tarabella, ambii deputați socialiști, s-au numărat printre cei arestați și reținuți, în timp ce fostul europarlamentar italian Pier Antonio Panzeri a încheiat un acord cu procurorii belgieni.

Într-un document intern de informare, citat de EURACTIV, se spune că noua măsură ar crește transparența „prin solicitarea înregistrării prealabile în registrul de transparență ca o condiție necesară pentru ca reprezentanții intereselor să desfășoare anumite activități legate de evenimente în sediul Parlamentului, aplicând o interdicție de neînregistrare”. Între timp, lobbyiștilor li s-ar interzice să participe la reuniunile grupurilor politice și la cele ale organelor lor interne care au ca scop coordonarea și sprijinirea activităților parlamentare ale membrilor lor.

La 8 februarie, grupurile politice ale Parlamentului European au aprobat un pachet de reforme interne, așa-numitele „14 puncte Metsola”, care conțin prevederi pentru prevenirea corupției, inclusiv înregistrarea obligatorie a întâlnirilor dintre lobbyiști, europarlamentari și personalul acestora, măsuri mai restrictive pentru foști europarlamentari insigne și o perioadă de șase luni pentru foștii deputați înainte de a putea accesa Parlamentul. Acestea includ, de asemenea, planuri de a introduce controale regulate asupra tuturor lobbyiștilor în Registrul de transparență (care le solicită să verifice legăturile cu țările terțe), de a publica toate întâlnirile cu părți terțe legate de un raport al Parlamentului sau de o rezoluție și de a declara orice călătorii în străinătate.

Deputații sunt așteptați să adopte oficial noile reguli interne înainte de vacanța de vară din luna iulie. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *