◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.05.2024

OMS. Exacerbarea
rezistenței antimicrobiene

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pe 26 aprilie 2024 că pandemia de Covid-19 a fost însoțită de utilizarea excesivă a antibioticelor pentru pacienții spitalizați cu acest coronavirus, care ar fi putut exacerba răspândirea tăcută a Rezistenței Anti-Microbiene (AMR). În timp ce doar 8% dintre pacienții spitalizați cu Covid-19 au avut și infecții bacteriene care necesită antibiotice, trei din patru pacienți, adică 75% din total, au fost tratați cu antibiotice în dorința ca acestea să fi fost utile (https://news.un.org/fr/story/2024/04/1145121).              Potrivit OMS, cea mai mare rată de utilizare a antibioticelor a fost observată la pacienții cu Covid-19 sever sau critic. În cazurile ușoare sau moderate, OMS a observat variații considerabile între regiuni, cea mai mare rată de utilizare fiind înregistrată în regiunea africană (79%).

 

Direct responsabilă pentru 1,27 milioane de decese pe an

Administrarea de antibiotice „doar în cazul în care sunt utile” poate conduce la AMR, o problemă de sănătate publică pe care OMS o consideră una dintre cele mai mari 10 amenințări cu care se confruntă în prezent Omenirea.

Potrivit Global Leadership Group on Antimicrobian Resistance, AMR este deja una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, direct responsabilă pentru 1,27 milioane de decese pe an. Unul din cinci decese se referă la copii sub vârsta de cinci ani, în principal în țările cu venituri mici și medii.

Potrivit cifrelor OMS, AMR a contribuit la încă 4,19 milioane de decese în întreaga lume

„Când un pacient are nevoie de antibiotice, beneficiile depășesc adesea riscurile asociate cu efectele secundare sau rezistența la antibiotice. Cu toate acestea, atunci când nu sunt necesare, nu oferă nici un beneficiu, iar concomitent prezintă riscuri și utilizarea lor contribuie la apariția și răspândirea AMR”, a declarat dr. Silvia Bertagnolio, șeful Unității de Supraveghere și Consolidare a Laboratoarelor OMS, Divizia OMS pentru rezistență antimicrobiană.

 

AMR în estul Mediteranei și Africa

Utilizarea antibioticelor variază în funcție de regiune. Mediterana de Est și Africa sunt zonele în care AMR este cea mai răspândită, fiind detectată la 83% dintre pacienții internați, în timp ce ân regiunea Asia-Pacific are cea mai mică rată de acțiune, 33%.

Procentul a fost cel mai mare în rândul pacienților cu forme severe și acute de Covid-19, care au primit antibiotice în 81% din cazuri, potrivit studiului OMS, ceea ce indică faptul că în regiuni precum Europa și America, utilizarea antibioticelor a scăzut pe tot parcursul pandemiei, în timp ce a crescut pe continentul african. „Aceste date necesită îmbunătățirea utilizării raționale a antibioticelor pentru a minimiza consecințele negative inutile pentru pacienți și populații”, a adăugat dr. Silvia Bertagnolio. Pentru a ajunge la aceste concluzii, OMS a studiat datele a 450.000 de pacienți internați în spitale din 65 de țări în perioada ianuarie 2020–martie 2023, perioadă care aproape coincide cu cea în care OMS a declarat urgența internațională pentru pandemia Covid.

 

Potențial de rezistență și mai mare

OMS clasifică antibioticele conform clasificării AWARe (Access, Watch, Reserve), pe baza riscului de rezistență antimicrobiană. În mod îngrijorător, studiul a constatat că antibioticele, care au un potențial mai mare de rezistență, au fost cele mai frecvent prescrise la nivel global.

În general, utilizarea antibioticelor nu a îmbunătățit rezultatele clinice ale pacienților cu Covid-19. Dimpotrivă, ar putea fi dăunătoare persoanelor fără infecții bacteriene, comparativ cu cei care nu primesc antibiotice. Acest lucru evidențiază necesitatea urgentă de a îmbunătăți utilizarea rațională a antibioticelor pentru a minimiza consecințele negative inutile pentru pacienți și populații.

 

Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Foto: pixabay.com

Un comentariu pentru “OMS. Exacerbarea
rezistenței antimicrobiene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *