◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro01.07.2024
Ziua Drapelului Național
al României

Ziua Drapelului Național a fost proclamată prin Legea nr. 96/1998 şi se sărbătorește, în fiecare an, la data de 26 iunie.
Drapelul este unul dintre cele patru simboluri oficiale ale României, parte a identității naționale, alături de Sigiliul de Stat, Stema națională şi Imnul național.
Din punct de vedere istoric, data de 26 iunie 1848 marchează debutul tricolorului în conștiința publică, atunci când Guvernul Revoluționar a hotărât folosirea Tricolorului ca simbol reprezentând pe toți cetățenii țării noastre.
Ziua Drapelului Național a fost instituită prin lege pentru a fi sărbătorită anual la 26 iunie de către autoritățile publice şi de celelalte instituții ale statului, prin ceremonii având ca scop rememorarea istoriei României. Cu acest prilej, în marile orașe ale țării sunt organizate ceremonii publice de înălțare a Drapelului Național.
Drapelul României poartă denumirea generică de „Tricolor”, având următoarele culori:  roşu vermillon, galben crom şi albastru cobalt, plasate vertical, albastrul fiind așezat la lance, galbenul la mijloc şi roșul în exterior.
Semnificația acestor culori este următoarea:
Albastru – simbolizează seninătatea, puritatea cerului și dorința de libertate ce caracterizează filosofia poporului român;
Galben – simbolizează bogăția acestor meleaguri, făcând referire și la holdele de grâu care cresc pe câmpiile roditoare ale țării;
Roșu – reprezintă sângele străbunilor noștri care s-au…

Citește mai mult

Prima Sfântă Liturghie în limba română în China

Prima Liturghie ortodoxă în limba română în Republica Populară Chineză a fost săvârșită la sediul Consulatului General al României din Shanghai, în Duminica serbării Zilei Românilor de pretutindeni. Au participat credincioși ortodocși români și de alte naționalități care locuiesc în Shanghai și provinciile învecinate, precum și reprezentanți ai Consulatului General, inclusiv consulul Ovidiu Simina. Slujba a fost săvârșită de preotul Constantin Prihoancă din Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord.  „A fost o provocare să dialoghez pe teme actuale și să ofer răspunsuri din perspectivă ortodoxă tinerilor…

Citește mai mult

Armata „electrică’’ a Chinei cucerește Europa (I)

În 1992, vizitând o exploatare de litiu, Deng Xiaoping – primul arhitect al renașterii economice a Chinei în anii ’80 -‘90 – afirma: ,,Arabii au petrolul, iar noi metalele rare’’. Acest omuleț – ,,moșneagul surd’’ cum se autocaracteriza, cu școala făcută în Occident și o foarte scurtă prezență în fruntea țării, la câțiva ani după dispariția lui Mao, dar cu o influență imensă în mediul politic – a schimbat datele marilor probleme ale țării sale în mod ireversibil. „În zilele noastre, spunea dumnealui, un an echivalează cu câteva decenii, poate…

Citește mai mult

Tabăra militară franceză
de la Cincu devine „Camp Général Berthelot”

Pe 17 iunie 2024, cu ocazia ceremoniei de schimbare a comenzii Grupului de Luptă Multinațional de la Cincu, al cărui conducător este Franța, tabăra militară în care sunt instalați francezii a fost numită „Camp Général Berthelot”, ca un omagiu adus acestui erou francez. Puțin cunoscut în Franța, Berthelot este onorat în România, fiind considerat un puternic simbol al legăturii dintre cele două țări. Astăzi, Franța, mândră de acest trecut comun, ca națiune cadru NATO în România, consideră că misiunea AIGLE și angajamentul militar francez, în general, fac parte din moștenirea…

Citește mai mult

Excesul birocratic ucide microîntreprinderile.
E-TVA pune cireașa pe tort

Guvernul trebuie să se hotărască: are nevoie de microîntreprinderi, de micii întreprinzători, adică de acele persoane care prestează mici servicii sau livrează bunuri la un nivel mic, în mediul urban sau rural, dar mai ales rural, de micii meseriași, care oricum sunt pe cale de dispariție, sau nu are nevoie? Nu de alta, dar având în vedere legislația fiscală care se modifică zilnic, ba mai mult, se face orice ca să nu poată fi aplicată, ne duce cu gândul la ideea că acești mici întreprinzători sunt în opinia guvernului piatra…

Citește mai mult

Jurnaliști și scriitori
de la Mureș, Vâlcea și Olt, la o lansare de carte la Cozia

Luni, 24 iunie 2024, începând cu ora 10,00 în Sala de Conferințe a Mânăstirii Cozia a avut loc o frumoasă lansare de carte: „În albastrul lecturii”, semnată de către autoarea Liliana Moldovan, președinte al filialei LSR-Mureș și membru UZPR Mureș. Organizarea a fost asigurată de o tripletă spirituală („Triplex Confinium” cu frontiere spiritualizate): Cenaclul jurnalistic și literar-artistic „A.E. Baconsky”, care funcționează pe lângă biblioteca cu același nume din Călimănești (prin președintele prof. ing. Tiberiu Zamfir, membru UZPR Olt), Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul”, din Rm. Vâlcea (prin bibl. jr. Zenovia Zamfir,…

Citește mai mult

European Publishing Congress 2024, Viena. Originalitatea și excelența, atribute esențiale
ale jurnaliștilor

Lideri mass-media din toată Europa au subliniat necesitatea adoptării cu prudență a AI și au punctat faptul că originalitatea și excelența sunt atribute esențiale ale jurnaliștilor. Modalitățile în care publicațiile tipărite și online integrează în mod strategic AI generativă în procesele editoriale, de publicare și de marketing, cum pot fi dezvoltate modele de afaceri și atrase noi categorii de public au fost temele majore de interes pentru participanții la ediția din acest an a European Publishing Congress. Ediția din acest an a reunit la Viena peste 250 de manageri ai…

Citește mai mult

Acordul pentru eliberarea
lui Julian Assange și „umbra lungă” asupra presei din toată lumea

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, urmează să pledeze vinovat pentru încălcarea legii americane privind spionajul, într-un acord care va pune capăt detenției sale în Marea Britanie și îi va permite să se întoarcă acasă, în Australia. Potrivit Euractiv, Assange, în vârstă de 52 de ani, a acceptat să pledeze vinovat pentru un singur caz penal de conspirație de a obține și dezvălui documente clasificate de apărare națională a SUA, potrivit dosarelor de la Tribunalul Districtual al SUA pentru Insulele Mariane de Nord. El urmează să fie condamnat la 62 de luni,…

Citește mai mult

FITT 2024
în ritmuri muzicale
pentru toate gusturile

Ca parte din programul FITT 2024, iubitorii de muzică se vor putea delecta cu o amplă serie de concerte şi evenimente muzicale, organizate de Teatrul Naţional „Aureliu Manea”, la Cafeneaua Teatrului. Printre personalităţile muzicale care vor urca pe scena FIT Turda se numără Ada Milea, Ducu Bertzi, Fără Zahăr, Dreamcatchers Band, Mike Godoroja, Emeric Imre, relatează Radio România. Anul acesta ne vom bucura de zona outdoor a festivalului şi ne vom întâlni mai des în zona pietonală a oraşului. Continuăm tradiţia şi în fiecare seară la Clubul festivalului, iubitorii de…

Citește mai mult

Aniversări culturale la Forumul Cultural al Râmnicului

În cea mai lungă zi a anului,joi 20 iunie, în cadrul Bibliotecii Județene „Antim Ivireanu” din Râmnicu Vâlcea, doi scriitori autentici ai urbei, poetul Felix Sima, cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani, și profesorul Petru Pistol, pentru cei 80 de ani de viață, au fost sărbătoriți în cadrul Forumului Cultural al Râmnicului. Ambii sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Proiectarea unui film autobiografic realizat de Felix Sima a dat amploare cuvenită zilei culturale. Aniversarea a prilejuit moderatorului, domnului prof. doctor Ioan St. Lazăr, să invite oameni de…

Citește mai mult

Studiu. Lumea, nepregătită pentru „ferocitatea incendiilor
de vegetație produse de schimbarea climei”

Oamenii de știință de la Centrul de Cercetare a incendiilor de la Universitatea Swansea, din Marea Britanie, afirmă că lumea nu este pregătită pentru „ferocitatea tot mai mare a incendiilor de vegetație cauzate de schimbările climatice”. Acestea au distrus deja zone din Turcia, Grecia, Canada și SUA încă de la începutul acestui sezon cald, deoarece valurile extreme de căldură împing temperaturile la cote record, potrivit Euractiv. Deși în ultimii ani s-au investit resurse suplimentare pentru îmbunătățirea stingerii incendiilor, experții au spus că nu același lucru este valabil pentru planificarea și…

Citește mai mult