◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.05.2024

Portal care oferă asistență juridică jurnaliștilor indonezieni – dreptul la justiție pentru lucrătorii mass-media

Prin sprijinul Global Media Defense Fund, ONG-ul indonezian LBH Pers a lansat cu succes furnizarea de asistență juridică pentru jurnaliști cu un instrument dedicat pentru asistență juridică digitală. LBH Pers’ a fost creat în 2003, cu misiunea de a susține democrația prin asistență juridică și eforturi de advocacy pentru libertatea presei și libertatea de exprimare în Indonezia. Pentru a face acest lucru, organizația a lansat Portalul de asistență juridică Indonezia („Lapor”), care le permite jurnaliștilor să raporteze și să obțină asistență de specialitate cu privire la o mare varietate de probleme juridice, inclusiv încălcări ale libertății presei, libertatea de exprimare, accesul la informații și drepturile de muncă ale lucrătorilor mass-media.

De la lansare, portalul a primit rapoarte cu 53 de cazuri. Printre acestea se numără cazuri de angajare, dosare penale, un caz de proprietate intelectuală a jurnalistului, un caz de blocare a site-urilor web. „Prin această platformă, sperăm că jurnaliştii pot fi împuterniciţi să lupte împotriva nedreptăţii. În unele cazuri, au nevoie doar de consiliere juridică și cunosc pașii legali formali, apoi îi încurajăm să ceară ei înșiși dreptate. Această strategie poate ajuta, de asemenea, jurnaliştii din zonele îndepărtate. Atât timp cât internetul este disponibil, le putem oferi dreptul la justiție”, punctează Ade Wahyudin, director executiv al LBH Pers, potrivit unesco.org.

Pentru fiecare caz, LBH Pers le-a oferit în mod eficient jurnaliştilor opinii legale şi măsuri care trebuie luate în lumina cazului lor specific. Cererile de ajutor au fost înaintate avocaților specializați, iar jurnaliștii beneficiari au fost ajutați să-și depună cauzele în instanță atunci când a fost necesar. Această abordare holistică a oferit jurnaliștilor un sprijin nu doar legal, ci și moral.

Din 2021, UNESCO și LBH Pers colaborează pentru a spori libertatea presei și pentru a spori accesul jurnaliștilor la asistență juridică și siguranța, prin Fondul Global pentru Apărarea Media, înființat în cadrul Planului de acțiune al ONU privind siguranța jurnaliștilor și problema impunității, care a marcat anul trecut cea de-a 10-a aniversare.

Până în prezent, Global Media Defense Fund a sprijinit peste 100 de proiecte pe tot globul și a beneficiat în mod direct peste 3.000 de jurnalişti, cel puțin 600 de avocați și implicând peste 100 de organizații neguvernamentale.

Acest proiect vine în completarea Inițiativei Judecătorilor UNESCO, care și-a sărbătorit cea de-a 10-a aniversare. 35.000 de participanți din peste 160 de țări s-au implicat în inițiativa în ultimul deceniu. Acest program inovator oferă actorilor judiciari o pregătire cuprinzătoare și practică privind libertatea de exprimare și standardele internaționale care o guvernează. (redacția UZPR)

Foto: Engin Akyurt/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *