◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.05.2024

„Represiune transnațională” fără precedent a femeilor din jurnalism

Recent, rabble.ca a raportat despre o creștere alarmantă a hărțuirii, violenței și persecuției femeilor în jurnalism pe tot globul, caracterizând 2022 ca fiind „un an fără precedent pentru încălcările libertății presei”.

Datele Coaliției pentru Femei în Jurnalism (CFWIJ) au descoperit că cel puțin 12 jurnaliste au fost ucise în 2022 – una în fiecare lună. În aceeași perioadă, au fost raportate 97 de incidente în care femeile din jurnalism au fost reținute de forțele de ordine, una din trei arestări având loc în Iran.

Un nou raport pictează o imagine devastatoare a stării femeilor din jurnalism.

Potrivit CFWIJ, cel puțin 100 de femei reporter au fost încarcerate în primele trei luni ale anului 2023. În timp ce această statistică reprezintă un declin de la an la an, coaliția arată clar că „numărul ar trebui să fie zero”.

Raportul a evidențiat doi factori principali care contribuie la scăderea numărului de femei din jurnalism. Primul este o schimbare a gradului de conștientizare a publicului cu privire la persecuția jurnaliștilor, împreună cu protecții mai puternice în anumite țări, care ar putea preveni brutalitatea poliției și detențiile arbitrare. Al doilea este îngrijorător: autocenzura. „Intimidarea generală a presei în unele dintre cele mai cenzurate țări a dus la autocenzură, ceea ce a dus la mai puțini jurnaliști care își asumă riscuri și la relatări mai precaute. Acest lucru creează o situație în care jurnaliștii nu pot raporta liber și fără teamă de represalii, ceea ce afectează în cele din urmă calitatea informațiilor care sunt difuzate publicului”, arată documentul, potrivit rabble.ca.

Raportul indică o creștere uluitoare a hărțuirii fizice și juridice împotriva reporterelor.

Între 1 ianuarie și 31 martie, 24 de femei jurnaliste au fost agresate fizic în timp ce se aflau pe teren, iar alte 23 au fost hărțuite. CFWIJ numește creșterea o „represiune transnațională”. (redacția UZPR)

Foto: Joppe Spaa/Unsplash

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *