◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.05.2024

UE pune bazele recunoașterii ecocidului

Legiuitorii Uniunii Europene au ajuns la un acord cu privire la o nouă directivă care prevede pedepse cu închisoarea de până la 10 ani pentru cei care poluează masiv și amenzi pentru companii care pot ajunge până la 5% din cifra de afaceri. Negocierile privind propunerea Comisiei Europene de a combate criminalitatea împotriva mediului, depuse în decembrie 2021, s-au încheiat cu un acord între Parlamentul European și țările UE. „De prea mult timp infractorii au profitat de pe urma sancțiunilor slabe și a lipsei de aplicare a acestora. Prin această lege consolidată, UE își intensifică acțiunea”, a declarat comisarul UE pentru Mediu, Virginijus Sinkevičius, citat de euractiv.com.

Legea convenită va fi aprobată oficial de Parlament în februarie 2024, iar țările UE sunt așteptate s-o implmenteze imediat după. „Dacă poluezi, vei plăti. Combaterea poluării, care este adesea transfrontalieră, necesită „sancțiuni armonizate și eficiente, pentru a preveni noi crime de mediu la nivelul UE”, a declarat negociatorul șef al Parlamentului, Antonius Manders.

Noile reguli ar putea duce la o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru persoanele sau reprezentanții companiilor care comit „infracțiuni de mediu” care duc la moarte. Infracțiunile „calificate” ar putea duce la o pedeapsă de opt ani de închisoare, cu alte infracțiuni plafonate la cinci ani. Amenzile ar putea fi, de asemenea, mult mai severe – pe lângă pierderea licențelor de operare și a subvențiilor publice, companiile ar putea fi amendate cu până la 5% din cifra de afaceri.

Țările UE vor putea alege o rată a penalizării cuprinsă între 3 și 5% și vor putea opta pentru amenzi fixe mai puțin dureroase, de 24-40 milioane de euro.

Infracțiunile majore acoperite de această directivă vor include, de pildă, comercializarea de produse legate de defrișări, poluare maritimă și extrageri ilegale de apă. În premieră globală, pe lista infracțiunilor a fost adăugată și noțiunea de ecocid. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *