◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.05.2024

Eliberarea ucigașului jurnalistului turc Hrant Dink a revoltat Uniunea Jurnaliștilor din Turcia

Eliberarea timpurie a bărbatului care l-a împușcat pe proeminentul jurnalist turco-armean Hrant Dink în 2007 înfurie sindicatele jurnaliștilor și partidele de opoziție.

Ministerul Justiției din Turcia a declarat că eliberarea condiționată a lui Ogun Samast – ucigașul jurnalistului – pentru „comportare bună” este legală: „Pedeapsa sa a fost executată în conformitate cu prevederile generale ale Legii nr. 5275”, se arată într-un comunicat al Ministerului. Acesta a subliniat că el a cerut de cinci ori transferul într-o închisoare deschisă și probațiune de două ori.

Dink, redactor al săptămânalului bilingv turco-armean Agos și o personalitate cunoscută la nivel mondial, a fost împușcat în plină zi, când își părăsea biroul din Istanbul, în ianuarie 2007. Samast, un ultranaționalist turc, avea doar 17 ani când l-a ucis pe jurnalist. El a fost condamnat de un tribunal pentru minori la închisoare pe viață, redusă la 22 de ani și 10 luni din cauza vârstei sale, potrivit BalkanInsight.

Jurnaliştii, sindicatele şi opoziţia şi-au exprimat indignarea faţă de eliberarea anticipată.

„În timp ce întunericul din spatele uciderii jurnalistului Hrant Dink există încă, ucigașul său, Ogün Samast, este eliberat condiționat din cauza unui comportament bun. Jurnaliştii sunt în închisoare, asasinii care i-au ucis sunt liberi!”, a declarat Uniunea Jurnaliştilor din Turcia.

Liderul principalului Partid Popular Republican de opoziție, Ozgur Ozel, a spus că eliberarea lui Samast va „încheia conversația” despre justiția din țară.

Copreședintele Asociației Turce pentru Drepturile Omului, HID, Eren Keskin, a condamnat de asemenea eliberarea: „Aceasta este o țară atât de distopică! Activistul pentru drepturile omului Osman Kavala și parlamentarul Can Atalay sunt în închisoare pentru gândurile lor, dar un criminal este liber!”.

Legăturile lui Samast cu grupările naționaliste au fost puse sub semnul întrebării. După întemnițarea sa în 2007, unii ofițeri s-au pozat cu Samast, împreună cu steaguri turcești, lăudând acțiunea sa de a ucide… un armean.

Ziarul lui Dink a susținut că Samast a beneficiat de un grad de protecție oficială. Alți doi ultranaționaliști Yasin Hayal și Erhan Tuncel au fost de asemenea condamnați pentru crimă. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *