◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.05.2024

Reținerea jurnalistului Evan Gershkovich, „exemplu de restricție severă a libertății de exprimare și a jurnalismului independent în Rusia”

Un grup de experți ONU au cerut eliberarea imediată a jurnalistului Evan Gershkovich, care a fost arestat arbitrar de Serviciul Federal de Securitate Rus la 29 martie 2023 și de atunci a fost deținut în arest preventiv la închisoarea Lefortovo, din Moscova. „Arestarea și acuzarea lui Gershkovich pentru acuzații penale grave, care ar putea duce la o pedeapsă de 20 de ani într-o colonie penală, este un exemplu de restricție severă a libertății de opinie și de exprimare, precum și a jurnalismului independent în Rusia, de la invadarea pe scară largă a Ucrainei”, au spus experții.

Jurnalistul în vârstă de 31 de ani, cetățean al SUA, a lucrat pentru diverse instituții de presă înainte de a se muta în Rusia, în 2017, pentru a lucra ca jurnalist acreditat. În ultimul an, Gershkovich a fost corespondent pentru The Wall Street Journal, relatând pe teme ca mobilizarea, sancțiunile și impactul acestora asupra economiei și oamenilor din Rusia, izolarea tot mai mare a țării și încercările Guvernului de a reduce la tăcere activismul împotriva războiului.

Gershkovich a fost arestat sub acuzația de spionaj, fiind acuzat că a acționat la ordinele SUA de a culege informații care constituie „secrete de stat”. Procuratura nu a prezentat public nicio probă care să susțină această acuzație gravă. „Este pentru prima dată de la epoca sovietică când autoritățile ruse acuză un jurnalist american de spionaj și transmite un mesaj înfiorător tuturor jurnaliștilor străini și tuturor jurnaliștilor din Rusia. Arestarea lui Gershkovich evidențiază creșterea recentă a utilizării prevederilor privind spionajul și trădarea din Codul Penal al Federației Ruse pentru a aresta mai frecvent persoane în Rusia și suntem alarmați de această tendință în creștere. Este un instrument periculos, având în vedere gravitatea acuzațiilor și dificultatea controlului public în astfel de cazuri”, au spus experții ONU.

Potrivit datelor citate de miragenews.com, 16 persoane au fost condamnate pentru acuzații similare în 2022, iar cel puțin 24 de proceduri penale au fost deschise în același an. La sfârșitul lunii iunie a fost raportat că, în primele șase luni ale anului 2023, cel puțin 43 de persoane au fost acuzate de trădare în Rusia.

Experții au remarcat că Tribunalul Districtual Lefortovo din Moscova a prelungit detenția lui Gershkovich până la 30 august 2023, într-o ședință cu ușile închise. Contestația sa ulterioară la măsura reținerii a fost respinsă. Până în prezent, i s-au permis doar două vizite consulare, în ciuda numeroaselor solicitări de acces din partea ambasadorului SUA în Rusia. Autoritățile ruse își explică refuzul ca un răspuns la „refuzul SUA de a acorda vize jurnaliştilor ruşi”. (redacția UZPR)

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *