◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro09.05.2024

Presa, dincolo de proprietarii miliardari și de donații

Pentru industria jurnalismului, 2024 a început brutal, cu alște închideri de redacții și alte mii de concedieri de profesioniști media.

Potrivit theconversation.com, mulți angajați și cititori sperau că proprietarul miliardar al Los Angeles Times, Patrick Soon-Shiong, va menține cursul în vremuri bune și rele și că va fi un administrator mai puțin interesat să transforme totul în profit și mai preocupat de asigurarea misiunii de a servi publicul. Dar Soon-Shiong a explicat că ziarul „nu mai poate pierde între 30 și 40 de milioane de dolari pe an”. Jeff Bezos, de la The Washington Post, a eliminat sute de locuri de muncă în 2023, după ce a făcut o lungă perioadă investiții constante.

Pe de altă parte, proprietarii miliardari ai The Boston Globe și Minneapolis Star Tribune au semănat pământ fertile – ziarele par să obțină profituri și nu există nicio veste despre disponibilizări. În 2016, miliardarul Gerry Lenfest și-a donat proprietatea The Philadelphia Inquirer, împreună cu 20 de milioane de dolari, către un institut nonprofit care împiedică presiunile legate de profit să prevaleze asupra misiunii civice a jurnalismului practicat. Modelul său i-a permis companiei Inquirer să investească în știri într-un moment în care atât de mulți alții i-au pus capăt capăt. În 2019, bogatul om de afaceri Paul Huntsman și-a cedat proprietatea asupra The Salt Lake Tribune unei organizații nonprofit, ușurându-i povara fiscală și facilitându-i finanțarea filantropică. În septembrie 2023, acționarii miliardari ai ziarului francez Le Monde, conduși de antreprenorul Xavier Niel, au confirmat oficial planul de a-și muta capitalul într-un fond de dotare care este controlat efectiv de jurnaliști și alți angajați ai grupului Le Monde.

Dar pentru că și-au câștigat banii în alte industrii, mulți dintre acești proprietari creează adesea conflicte de interese prin care jurnaliştii instituţiilor lor de ştiri trebuie să navigheze încontinuu cu grijă. Recentele disponibilizări întăresc concepția că baza pe „buzunarele largi” ale proprietarilor miliardari nu poate fi considerată cea mai fermă. Dar în timp ce dinamica pieței pentru mass-media de știri nu face decât să se înrăutățească, nevoia civică de jurnalism public de calitate și accesibil este mai mare ca niciodată.

 

Finanțare publică?

Jurnaliștii solicită din ce în ce mai mult sprijin pe termen lung, pe măsură ce amploarea eșecului pieței a devenit clară. Inițiativa Press Forward a promis recent 500 de milioane de dolari pe cinci ani pentru jurnalismul local, inclusiv pentru profit, nonprofit și redacții publice. Donațiile de caritate pot, de asemenea, să facă știrile mai accesibile. Dacă donațiile plătesc facturile – așa cum este cazul The Guardian – modelul care limitează conținutul la abonații bogați pot deveni inutile.

Dar sprijinul filantropic pentru jurnalism este cu mult sub ceea ce este necesar și, uneori, donațiile vin cu condiții și potențiale conflicte de interese.

Un sistem media puternic, accesibil, care să servească interesul public, va necesita în cele din urmă o finanțare publică semnificativă. Experimentele la nivel de stat în locuri precum New Jersey, Washington, California și Wisconsin sugerează că finanțarea publică pentru ziare și punctele de vânzare numai online pot funcționa și în SUA. În conformitate cu aceste planuri, instituțiile de știri care acordă prioritate jurnalismului local primesc diferite tipuri de subvenții publice și subvenții. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *