◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.05.2024

Finanțare de 1,1 miliarde de euro pentru eradicarea poliomielitei

Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Fundația Bill și Melinda Gates au anunțat un „parteneriat de finanțare” de 1,1 miliarde de euro care urmărește eradicarea poliomielitei și sprijinirea accesului global la servicii de sănătate și inovații.

Parteneriatul a fost anunțat de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele BEI Werner Hoyer și Bill Gates, alături de „partenerii de implementare” Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), și Catherine Russel, director executiv UNICEF.

Poliomielita, cauzată de un enterovirus uman, este o boală virală foarte infecțioasă care afectează în primul rând copiii sub cinci ani, care poate pătrunde în sistemul nervos și poate provoca paralizie. Lupta pentru eradicarea poliomielitei a început în 1988, când Adunarea Mondială a Sănătății, parte a OMS, a adoptat o rezoluție de a pune capăt poliomielitei, ducând la înființarea Inițiativei Globale pentru Eradicarea Poliomielitei (GPEI).

Din 1988, cazurile de poliomielită sălbatică au scăzut cu peste 99% – de la aproximativ 350.000 de cazuri în peste 125 de țări endemice la șase cazuri raportate în 2021, potrivit OMS. Un vaccin a fost aprobat pentru prima dată în SUA în 1955.

Doar una din trei tulpini de poliomielită sălbatică a rămas, care a fost detectată în Pakistan și Afganistan în 2022. În același timp, poliomielita derivată din vaccin se găsește și în mai multe alte țări.

Potrivit euractiv.com, din cele 1,1 miliarde de euro, 500 milioane de euro vor merge către GPEI, cu scopul de a acoperi vaccinările împotriva poliomielitei pentru aproape 370 de milioane de copii în fiecare an, de a consolida sistemele de sănătate, precum și de a oferi servicii de sănătate și de imunizare de rutină copiilor. „Copiii care nu sunt vaccinați sau care sunt doar parțial vaccinați trăiesc de obicei în zone îndepărtate, în comunități cu acces redus la servicii de sănătate. Acest nou mecanism de finanțare ne va permite să ajungem la acești copii”, a spus Ghebreyesus, la lansare.

Singura altă boală care a fost declarată eradicată este variola, pe care OMS a anunțat-o în 1980. OMS a declarat Regiunea Europeană liberă de poliomielită în 2002.

Alte 500 milioane de euro vor fi direcționate către investiții și granturi pentru a promova accesibilitatea la inovațiile în domeniul sănătății, a consolida sistemele de sănătate și a se pregăti pentru viitoarele pandemii la nivel global, potrivit Comisiei. Dintre acestea, 250 de milioane euro în investiții sunt realizate de Banca Europeană de Investiții și garantate de Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă plus (EFSD+).

80 milioane de euro, dintre care 40 milioane de euro sunt granturi de la Comisia Europeană, vor fi asistență tehnică pentru „a se asigura că programele globale de sănătate își ating întregul potențial”.

Momentan nu există detalii specifice despre unde vor fi folosiți acești bani. (redacția UZPR)

Foto: www.who.int

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *