◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.05.2024

Un lobby-ist al industriei combustibililor fosili ar putea deveni comisar pentru… Climă al UE

Netherlands, The Hague, 20220713
Min BZ Wobke Hoekstra op bezoek op het ROC Mondriaan
photo: Kick Smeets / ministery of Foreign Affairs 2022

Vremea extremă a lovit puternic casele din toată Europa în această vară. Incendiile devastatoare, inundațiile fulgerătoare și seceta au provocat devastări, precum și daune ale căror costuri s-au ridicat în 2021, în UE, la 56,6 miliarde de euro – se estimează că în 2023 vor fi mai mari. Dar, în timp ce istoria de negare a schimbărilor climatice a companiilor de combustibili fosili este cunoscută, există încă un număr îngrijorător de cazuri de „uși rotative” între companiile de combustibili fosili și politicienii din UE, scrie cercetătorul Martha Myers, activist în domeniul justiției climatice la Corporate Europe Observatory, un grup non-profit de cercetare care își propune să expună orice efecte ale lobby-ului corporativ asupra elaborării politicilor UE.

În acest moment istoric crucial, președintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, l-a nominalizat pe creștin-democratul olandez Wopke Hoekstra în funcția de comisar pentru Climă – este fost angajat al Shell și „jucător” corporativ binecunoscut.

Anul trecut, Shell a raportat profituri fără precedent, de 36 miliarde de euro, reducându-și angajamentele privind clima – compania s-a angajat să deschidă noi locuri de extracție pentru pomparea combustibililor fosili, ignorând complet avertismentele Agenției Internaționale pentru Energie.

Între timp, cea mai remarcabilă realizare politică a lui Hoekstra în ceea ce privește clima este că a fost… ținta unei anchete parlamentare, în care a susținut continuarea exploatării petrolului și gazelor în nordul Olandei și a respins compensarea gospodăriilor devastate din regiune, notează Euronews. În perioada în care a fost ministru de Finanțe, el a oferit peste 3,4 miliarde de euro în sprijinul companiei de aviație KLM și a slăbit constant obiectivele guvernului olandez de a reduce emisiile de azot – un gaz cu efect de seră puternic. În plus, în timp ce făcea parte din Comitetul pentru Combaterea Evaziunii Fiscale, el însuși a fost investigat după ce investigația Pandora Papers i-a expus acțiunile la o afacere offshore, Candace Management, din Insulele Virgine. De asemenea, în calitate de senator olandez, Hoekstra a lucrat simultan și pentru McKinsey, pe lista controversată de clienți a consultantului fiind și companiil gigant de combustibili fosili.

O petiție olandeză împotriva numirii a trecut peste 30.000 de semnatari în 24 de ore de la lansare, în timp ce deputații din mai multe partide și-au exprimat îngrijorarea.

O audiere în Parlamentul European, de la începutul lunii octombrie, urmează să fie un moment crucial pentru candidatura lui Hoekstra. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *