◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.05.2024

Șefi cu inteligență artificială? În curând…

Cercetătorii de la Universitatea de Logistică Kühne, din Germania, consideră că apariția șefului susținut de inteligență artificială (AI) este doar o chestiune de timp.

Tehnologiile digitale s-au dovedit esențiale pentru un leadership eficient, în special în timpul pandemiei de COVID-19. Instrumente de comunicare precum Microsoft Teams și Zoom au fost indispensabile, arătând că schimbarea digitală în conducere este în plină desfășurare.

Această idee nu se referă la înlocuirea în întregime a conducerii umane, ci la valorificarea avantajelor AI pentru a asista în roluri de conducere, de la luarea deciziilor strategice până la analiza comportamentului angajaților. Cu toate acestea, există o fază și mai avansată în vedere: AI nu doar ajută, ci și înlocuiește conducerea umană, potrivit cercetătorilor care și-au anunțat concluziile într-un comunicat de presă. „Cum poate AI să motiveze angajații sau să stimuleze entuziasmul pentru obiectivele unei companii?”, se întreabă scepticii. Răspunsul cercetătorilor este simplu: „Renunțați la orice noțiuni romantice despre leadership. Există o posibilitate reală ca AI să-i depășească pe liderii uman”.

În timp ce pe de o parte este puțin probabil ca liderul cu AI al viitorului să fie un simplu chatbot, se prefigurează un sistem avansat, echipat cu vorbire naturală, asemănător cu Alexa, posibil chiar ca avatar asemănător omului, prin tehnologia de realitate virtuală.

Pentru ca AI să fie eficientă pe post de lider, trebuie să răspundă celor trei nevoi psihologice esențiale ale angajaților: apartenență, stăpânire și autonomie.

Oamenii și mașinile colaborează deja perfect în domenii precum terapia online. Unor indivizi le este mai ușor să se încreadă într-o mașină, iar anumite programe comunică atât de authentic, încât aproape că nu se pot distinge de oameni, se arată în cercetarea publicată de Journal of Leadership & Organizational Studies.

Acest lucru nu înseamnă că ideea de leadership AI nu ridică îngrijorări. „Trebuie să ne angajăm în discuții deschise despre implicațiile sale. Cum va schimba acest lucru rolurile de conducere umane? Ce ajustări sunt necesare în formarea de conducere, în special în ceea ce privește dimensiunile etice ale interacțiunilor om-mașină?

Viitorul previzibil necesită încă lideri umani. Cu toate acestea, rolul lor s-ar putea schimba spre supravegherea sistemelor AI care conduc alți oameni. Acești lideri umani vor stabili liniile directoare pentru comportamentul AI. Și având în vedere progresul rapid al tehnologiei AI, este esențial să stabilim aceste linii directoare mai devreme decât mai târziu”, punctează oamenii de știință. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *