◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.05.2024

Asistența medicală pediatrică din Bulgaria, în pragul colapsului

Asistența medicală a copiilor din Bulgaria se află într-o situație critică, din cauza lipsei de finanțare și de personal. Activiștii și medicii cer guvernului să facă medicamente gratuite pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani, pentru a compensa unele dintre deficiențele sistemului de asistență medicală pentru copii. „Aceasta nu va fi o decizie rea, mai ales pentru așezările mai mici în care locuiesc oamenii mai săraci”, a declarat Tanya Andreeva, medic pediatru și reumatolog pentru copii, pentru Euractiv. Andreeva este militantă pentru crearea unui spital național pentru copii.

Asociația Bulgară de Pediatrie, de asemenea un avocat al medicamentelor gratuite, lucrează la un proiect numit „Cu grijă de la 0 la 3”, care reunește 11 organizații ale societății civile.

Dar ideea de medicamente gratuite nu a fost primită cu entuziasm de toți.

Doctorul pneumolog Alexander Simidchiev, în prezent deputat al coaliției guvernamentale „Continuarea schimbării – Bulgaria Democrată”, a declarat că problema sunt spitalizările excesive din cauza dezorganizării și a informațiilor prost colectate.

Sistemul de sănătate bulgar încurajează spitalizările, deoarece sunt principala modalitate de a sprijini spitalele mari. Cu toate acestea, strategia epuizează resursele financiare și de personal pentru tratamentul ambulatoriu.

În 2022, 274 de copii sub vârsta de 1 an au murit în Bulgaria, conform datelor Institutului Național de Statistică al țării, rezultând o rată a mortalității infantile de 0,48% (4,8 decese la fiecare 1.000 de născuți vii). Rata medie a mortalității infantile în statele membre este de 0,32%, ceea ce face Bulgaria cu 65% peste media UE.

Bulgaria se luptă și cu lipsa de pediatri pregătiți. Mai mult, peste 60% dintre pediatrii bulgari se vor pensiona în următorii 10 ani, o problemă pe care mulți susțin că autoritățile nu au tratat-o în mod adecvat.

Statul alocă doar 14 posturi plătite în universitățile de medicină pentru formarea medicilor de specialitatea „pediatrie”, deși nici așa nu sunt foarte mulți solicitanți, întrucât salariile în spitalele de stat se ridică la aproximativ 800 de euro pe lună. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *