◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.06.2024

Acasă, în Cireșar… Știre
de interes civic, obștesc, cultural

Context. Desigur, doar titlul este metaforic, rândurile care vor urma vor scoate în evidență fapte de peregrini și cunoașteri relatate, demne de luat aminte.

Conținut. Este deja încetățenită o tradiție a cadrelor militare ANCMRR „Ziridava”, Arad, ca în diferite perioade din an, „să sune goarna” pentru simpatizanți sau reprezentanți care au activat în anumite zone din județul Arad, să se reîntâlnească și să cunoască locurile.

Astfel, cu o zi înainte ca Aradul să comemoreze 105 ani de la intrarea trupelor române pe Calea 6 Vânători și instaurarea momentului administrației arădene, „cătanile”, cum sunt numite la Macea, au poposit pentru o zi aici.

Sub comanda domnului colonel (r) Sandu Crișan, alături de domnul colonel (r) Constantin Lucaci, s-a organizat impecabil o vizită, devenită ca o reuniune de suflet, în comuna Macea și satul aparținător Sânmartin (Sumarton în grai local). Astfel „goștii” au fost primiți, la ceasul rozelor și al teilor în floare, cu acel „specific local”: răchie, plăcintă coardă, pită cu sare, crogne (gogoși) și alte bucate scoase din fioc, deoarece la Macea:

„Plăcinta n-o zgodești/nici preuteasă dacă ești”.

Ni s-a alăturat din Ungaria, de la Gyula, domnul colonel (r) Gheorghe Szelejan, într-o dulce vorbire românească și care a spus: „Revin cu plăcere ori de câte ori se cere, la prietenii și colegii pe care îi cunosc de când aveam locul de muncă la Curtici”.

Comuna Macea este situată la vest de țară, în Pusta Aradului, cunoscută pentru preocupările agricole și legumicole, pentru cultura rurală și patrimoniile antropice sau imateriale, conservate și recunoscute la nivel național și internațional.

Am onorat invitația, alături de istoricul Ioan Valeriu Tuleu (ca și membri UZPR, Filiala „Ioan Slavici” Arad) și ne-am alăturat grupului de aproape cincizeci de persoane.

Istoricul și monograful Ioan Valeriu Tuleu a spus (mai în glumă, mai în serios): „Am amintiri frumoase de aici. Am fost așteptați în Curtici, în cocii (căruțe) împănate ca de nuntă! Oamenii sunt harnici și ospitalieri”.

A fost stabilit un traseu al „caselor-muzeu”, care adăpostesc vechi urme istorice ori etnologice, manufacturi ori cosele, pe care orice gospodărie le avea, amintind aici: casa ing. Cristian Vuin, casa „Edera” cu doamna Doina Grama Deac (care păstorește și Ansamblul popular „Edera” din Macea).

La Căminul Cultural, primul om din sat, domnul primar, Ciprian Gheorghe Otlăcan, „cadrat” de sfătuitorul „ocoș” al satului (în sens admirativ), Baci Ghiuri Hămfău (pe nume real, Ioan Alexandru Ardelean, economist și scriitor în grai), însoțit de „ortaca” Elena Stoian, a primit grupul.

Așa cum se cuvine, oaspeții au aflat despre istoricul localității, despre cultura rurală, despre realizări administrative și preocupări curente. Ancorarea frumosului trecut în remarcabilul aspect prezent face din comuna Macea, o vatră de frumuseți și concrete realități (de neocolit).

În acest sens, mai tânărul primar a declarat: „Vă primim cu bucuria unor fapte împlinite. Lucrurile se schimbă în bine și vom ține seamă de frumusețile pe care le veți vedea și povesti mai departe. Macea își schimbă fața prin eforturi și gândiri comune, întru prosperitate”.

A fost prezent și directorul Căminului Cultural, Bogdan Florian Ardelean, care a propus o vizită la „Camera Retro” (însemne ale trecutului care nu trebuie să se uite).

La Biblioteca din sat aveam să aflu (prin doamna Florentina Mercea) despre cele peste 6500 de volume și peste 1500 de cititori.

În această vecinătate, au fost vizitate și școala, grădinița, dar și „Monumentul-carte” al Eroilor măceni ai Unirii (donat de familia Ardelean Ioan Alexandru).

Acest scuar central, cunoscut ca „Locu’ Piațului”, are deja farmec (cum are și Grădina Botanică „Pavel Covaci” și unde, alături de Castelul Csernovici, istoria a fost prezentată de Doinița Don și conf. univ. dr. ing. Ioan Don).

Obiectivul „Balta Macea” a devenit de curând un punct turistic și de agrement (după toponimul „La Băltoi”).

În satul aparținător Sânmartin, a fost vizitată Biserica Romano-Catolică și „Casa-Muzeu” Ioana Simon Vlad.

Astfel i-am numit demult pe acei care conservă și păstrează artefacte și arheologii tradiționale, adevărați rapsozi sau „muzee vii” din arealul veșnicului sat arhetipal (de altădată).

Concluzii. Macea, satul cu cele trei biserici în triunghi, ca un sacru simbol al Sfintei Treimi, a primit onorul camarazilor în rezervă sau în retragere și a deschis punți înspre proiecte de viitor tot mai atrăgătoare și benefice.

Implicarea unor cetățeni cu tragere de inimă a fost răsplătită prin domnul colonel (r) Sandu Crișan și domnul colonel (r) Constantin Lucaci, cu „Însemne de Recunoștință” – semn că aceste cadre militare, care au muncit în zona Aradului, au sfințit locurile, cum la mine acasă, măcenii îl sfințesc de la 1380 (data atestării, deci de peste 640 de ani).

Sărace ne sunt cuvintele și totuși… ultimul cuvânt i se cuvine domnului colonel (r) Sandu Crișan: „Am ales a vă invita la Macea, «Patria» roșiilor și a umorului sătesc unic în lume. Ne însoțește și doamna Florica R. Cândea, odată ca fiică a satului și, mai apoi, am dorit să îi oferim respectul care nu se măsoară în laude, care nu îi plac, ci pentru file de carte scrise. Eu nu sunt sătean decât prin alianță, dar din când în când, este bine să ne întoarcem la obârșie, la izvor”.

Așadar… Am onoarea să vă salut, dragi consăteni!

Onor la colonel!

 

A consemnat Florica R. CÂNDEA

membru UZPR Filiala „Ioan Slavici” Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *