◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro22.06.2024

ECOSOC, Forumul Tineretului 2024

În perioada 16-18 aprilie 2024, tineri din întreaga lume și-au împărtășit viziunile și acțiunile pentru promovarea dezvoltării durabile la o întâlnire de trei zile care a avut loc la sediul ONU din New York (https://news.un.org/fr/story/2024/04/1144866): Forumul pentru tineret al Consiliului Economic și Social (ECOSOC) oferă tinerilor o platformă pentru a se dialoga cu diplomații cu privire la provocările care le afectează bunăstarea. Discuțiile s-au concentrat pe cinci dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD): eliminarea sărăciei; obiectivul foame zero; actiune climatică; pace, justiție și instituții puternice; parteneriate pentru a transforma aceste obiective în realitate.

 

Speranța pentru mai bine

Aceste probleme vor fi de asemenea, discutate la Forumul politic la nivel înalt al ECOSOC din iulie 2024, a declarat președintele ECOSOC, Paula Narváez, în discursul său de deschidere. Vorbind în spaniolă, ea și-a afirmat angajamentul și încrederea în tinerii din întreaga lume, al căror entuziasm și determinare sunt cruciale pentru construirea unui viitor mai bun și mai incluziv pentru toți. „Idealurile tinerilor sunt muzica Umanității, care nu își pierde speranța – sperând că vor veni zile mai bune”, a spus ea.

 

Sărăcia limitează perspectivele

Doamna Narváez a menționat că lupta globală împotriva sărăciei „devine din ce în ce mai grea”, doar o treime din țări fiind pe cale să reducă numărul de persoane afectate până la termenul limită din 2030. Astăzi, 7% din populația lumii, adică 570 de milioane de oameni, trăiesc în sărăcie extremă, a subliniat ea, iar tinerii reprezintă „o parte semnificativă” a acestor oameni.

„Știm că sărăcia limitează serios perspectivele de dezvoltare ale tinerilor noștri, perpetuând astfel ciclul. Trebuie să facem mai mult pentru tinerii noștri, iar o parte a răspunsului este să îi includem în deciziile publice”, a mai spus doamna Narváez.

 

Energie și convingere

Adresându-se forumului, secretarul general al ONU, António Guterres a spus că energia și convingerea tinerilor sunt contagioase și mai vitale ca niciodată. El a profitat de ocazie pentru a discuta despre războiul din Gaza, declanșat de atacurile sângeroase ale Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie 2023: „Este timpul să stabilim o încetare imediată a focului în scopuri umanitare, să obținem eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor, să protejăm civilii și să oferim ajutor umanitar fără piedici”, a spus el, în aplauzele participanților.

Într-o lume „plină de provocări, tragedii și nedreptăți – dintre care multe sunt legate”, el a lăudat tinerii din întreaga lume pentru că au vorbit și au lucrat pentru o schimbare reală. „Avem nevoie de tineri”, a spus secretarul general. „Și sunt pe deplin angajat să implic tinerii în luarea deciziilor politice; nu numai că ascultă-ți părerile, ci și acționează după ele”.

Acest angajament include crearea unui nou Birou pentru Tineret la ONU și asigurarea faptului că tinerii joacă un rol important în pregătirea pentru Summit-ul viitorului din septembrie 2024, pe care el l-a numit un „moment esențial pentru a dinamiza ODD-urile și a revigora multilateralismul”.

Secretarul general a lăudat, de asemenea, tinerii care se află în prima linie a acțiunii îndrăznețe pentru combaterea schimbărilor climatice. El a îndemnat guvernele să adopte politici puternice, inclusiv accelerarea trecerii de la combustibilii fosili la energie curată și să creeze noi planuri naționale privind clima, aliniate cu scopul de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius. „Și trebuie să-i implice pe tineri în această activitate – într-un mod semnificativ. Tranziția la energia regenerabilă trebuie să fie echitabilă și durabilă”, a spus el.

 

Puterea de a visa

Sarah Baharaki, Ambasadorul Global al ONU pentru Tineret, de la organizația de caritate pentru educația copiilor Theirworld, a evidențiat situația din Afganistanul natal, de care a fugit după ce talibanii au revenit la putere în urmă cu trei ani. Autoritățile de facto le-au interzis tinerelor să lucreze și să meargă la școală, dar tinerii afgani „refuză să tacă” și iau lucrurile în propriile mâini protestând și apărându-și drepturile, a spus ea subliniind că, deși educația este vitală pentru reducerea sărăciei, a conflictelor și a crizei climatice, peste două milioane de fete nu au acces la școală în Afganistan „și alte milioane sunt într-o stare de incertitudine în Ucraina, Palestina și Sudan. Având ca termen limită pentru ODD doar șase ani, până în 2030, „este timpul să acționăm și să luăm deciziile corecte pentru că altfel, întârziem”, a spus ea.

Dna Baharaki a subliniat necesitatea implicării tinerilor în procesele de luare a deciziilor și a cerut un sprijin mai mare din partea guvernelor, sectorului privat și societății civile. „Nu doar pentru că reprezentăm 16% din populația lumii”, a spus ea, „sau pentru că suntem cea mai educată generație de până acum, ci și pentru că avem puterea de a visa la o lume mai bună și curajul și îndrăzneala. pentru a face aceste vise realitate”.

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Foto: pixabay.com

Un comentariu pentru “ECOSOC, Forumul Tineretului 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *